ΚΟΣΜΟΣ

Δωρεάν σιδηροδρομική κάρτα 407 ευρώ σε όλους τους έφηβους για να γνωρίσουν την Ευρώπη

«Θαυμάζουμε την τόλμη και το επίπεδο φιλοδοξίας και είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε το σχέδιο περαιτέρω» δήλωσε η Βιολέτα Μπαλκ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Μπαλκ όμως προειδοποίησε ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη σχετικά με την πρόταση, αλλά πρότεινε να αρχίσει η ΕΕ με ένα πιλοτικό πρόγραμμα.

Μία μηνιαία κάρτα InterRail, δίνει στον κάτοχό του τη δυνατότητα να κάνει απεριόριστες διαδρομές σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης – από την Αθήνα προς το Αμπερντίν και από τη Λισαβόνα έως το Ελσίνκι. Είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι έφηβοι.

Οι υποστηρικτές λένε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους νέους της Ευρώπης να διερευνήσουν και να κάνουν φίλους σε όλη την ήπειρο. Αυτό, όπως προτείνουν, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποστήριξη της ΕΕ.

«Η κινητικότητα των νέων είναι απαραίτητη για την προώθηση της αίσθησης του ανήκειν στην Ευρώπη» γράφουν οι υποστηρικτές στην επίσημη πρότασή τους. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα δώσει σε όλους τους νέους, ανεξάρτητα από το κοινωνικό ή εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πολυμορφία της Ευρώπης».

Η επιθυμία για την ανατροφοδότηση του ενθουσιασμού για την ΕΕ έρχεται σε μία περίοδο πολιτικής αναταραχής. Τα υψηλά ποσοστά ανεργία σε πολλές χώρες της ΕΕ έχουν οδηγήσει στην ανεργία πολλούς νέους την ώρα που η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ έχει συγκλονίσει τις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα δωρεάν ταξιδιών με τρένο δεν είναι η πρώτη προσπάθεια για να πειστούν οι νέοι σχετικά με τα οφέλη της ΕΕ.

Το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus, επιτρέπει στους μαθητές να περάσουν ένα ή δύο εξάμηνα σε ένα πανεπιστήμιο σε μία από τις 34 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Δίνεται επίσης μια μικρή υποτροφία για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ταξιδιού.

Πάνω από 270.000 φοιτητές έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το πρόγραμμα το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις