ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: «Κανείς παραγωγός να μην μείνει απλήρωτος»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, κκ. Ευάγγελο Αποστόλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο, αντίστοιχα, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες”.

«Έντονη είναι η ανησυχία των παραγωγών, – αγροτών και κτηνοτρόφων -, για την πληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου προηγούμενων ετών, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποφάσισε στο εξής να καταργήσει. Η ανησυχία εντείνεται από την εκδοχή, η επιστροφή ΕΦΚ στους παραγωγούς να γίνει άπαξ, με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς διασταυρωτικούς ελέγχους. Κανείς αγρότης ή κτηνοτρόφος που δικαιούται επιστροφή ΕΦΚ, να μην μείνει απλήρωτος», σχολίασε ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης.

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού, προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, για άμεσες πληρωμές, αποζημιώσεων και ενισχύσεων, οι παραγωγοί ανά την επικράτεια, αναμένουν  την πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου – επιστροφής φόρου που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποφάσισε να καταργήσει – , για μέρος του 2013, όλο το 2014 και μέρος του 2015.

Επειδή το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου, ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που όπως αντιλαμβάνεστε, είναι σημαντικότατο για να ανταποκριθούν οι παραγωγοί στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Επειδή η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, είναι τεχνικά δύσκολη, λόγω του συμψηφισμού ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών των οφειλών των παραγωγών, όπως έχει η Κυβέρνησή σας αποφασίσει,  και θα υλοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, με στοιχεία που θα δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επειδή υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία για τους διασταυρωτικούς ελέγχους, ανησυχία που εντείνεται από την εκδοχή  η πληρωμή του ΕΦΚ στους παραγωγούς να γίνει άπαξ, χωρίς δικαίωμα ενστάσεων.

Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριοι Υπουργοί

  1. Ποια η ακριβής ημερομηνία πληρωμής της επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες;
  2. Η πληρωμή θα αφορά όλα τα έτη και θα γίνει άπαξ ή θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις;
  3. Εξαιτίας του συμψηφισμού με ταμεία ή εφορία, έχουν γίνει διασταυρωτικοί έλεγχοι με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και λάθη στις πληρωμές;
  4. Θα υπάρχει δικαίωμα ενστάσεων, ώστε να μην μείνει αγρότης και κτηνοτρόφος, χωρίς την πληρωμή της επιστροφής που δικαιούται;
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις