ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά στο Πνευματικό Κέντρο «Σ. Ζιαζιά»

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας συνεχίζοντας μια σειρά δράσεων με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας προχωρούν στη δημιουργία Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης στο Πνευματικό Κέντρο «Σ. Ζιαζιά» στη Χαραυγή.

Γιατί όμως μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις μικρές ηλικίες; Τι είναι αυτό που καθιστά αναγκαία την επαφή του παιδιού με τη λογοτεχνία; Συνοπτικά θα αναφέρουμε κάμποσους λόγους:

  • Η ανάγνωση βοηθά πρωτίστως στην καλλιέργεια της φαντασίας, οξύνει την σκέψη και την κρίση, άρα σκεφτόμαστε πιο βαθιά και πιο πλατειά.
  • Το παιδί καθώς ταυτίζεται με τους ήρωες των ιστοριών που διαβάζει (οι οποίες κουβαλούν πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά) βιώνει τις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και έτσι καλλιεργείται η πολυπόθητη ενσυναίσθηση, η ικανότητά μας να μπορούμε να μπούμε στη θέση του άλλου.
  • Επιπλέον βρίσκει παρηγοριά σε προσωπικούς προβληματισμούς, διοχετεύει με τρόπο ανώδυνο έντονα συναισθήματα θυμού, ενοχών, άγχους και κατανοεί πως και οι συνομήλικοί του αισθάνονται συχνά με τον ίδιο τρόπο.
  • Έρχεται σε επαφή με σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και σύγχρονα προβλήματα και γνωρίζει τις συνέπειές τους χωρίς το ίδιο να τις υφίσταται και άρα, χωρίς να πληγώνεται.
  • Αποκτά άκοπα και ευχάριστα πληροφορίες και γνώσεις.
  • Καλλιεργείται αισθητικά τόσο σε σχέση με το λόγο (εμπλουτισμός λεξιλογίου και εκφραστικών μέσων) όσο και σε σχέση με την εικόνα και τις εικαστικές τέχνες.
  • Καθώς η ανάγνωση είναι πρωτίστως απόλαυση, το παιδί αποκτά μια συνήθεια ζωής που θα το βοηθά να ψυχαγωγείται και να χαλαρώνει.
  • Και βέβαια η ανάγνωση ενός βιβλίου ενισχύει την ικανότητα του παιδιού να προσηλώνεται σε ένα αντικείμενο και να οργανώνει τη σκέψη του γύρω από αυτό, δεξιότητα απαραίτητη στις μέρες μας στις οποίες η αποσπασματική και με καταιγιστικούς ρυθμούς πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου, αναγκάζουν τη ματιά να πηδά συνεχώς από τη μια πληροφορία στην άλλη.

Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης που σε λίγες μέρες ξεκινά τις συναντήσεις της, έχει ως στόχο να προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά βιβλία λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ενδιαφέρον των παιδιών και τις αναγνωστικές τους εμπειρίες. Οι αναγνώσεις θα εμπλουτίζονται με ποικίλες παιγνιώδεις δραστηριότητες βασισμένες σε κάποιο βιβλίο ή με αφορμή κάποιο βιβλίο αλλά και με άλλες μορφές τέχνης όπως τα εικαστικά, τη μουσική, τη δραματοποίηση, με στόχο να “εγγραφεί” θετικά και ευχάριστα στο μυαλό των παιδιών η ανάγνωση. Πρόθεσή μας είναι να γοητευτούν τα παιδιά από την αναγνωστική διαδικασία και να κερδίσουν ένα φίλο και σύμμαχο παντοτινό: το βιβλίο.

Χρυσάνθη Τσιαμπαλή, συγγραφέας-Συντονίστρια Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Πνευματικού Κέντρου «Σ. Ζιαζιά»

Περισσότερες πληροφορίες για την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας – Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, Ρούσβελτ 59, τηλέφωνο επικοινωνίας 2410-671173.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις