ΛΑΡΙΣΑ

Απάντηση Αλεξιάδη σε Κατσιαντώνη για τα leasing αυτοκίνητα

Την πλήρη παραδοχή των προτάσεων του βουλευτή Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργου Κατσιαντώνη για τα εταιρικά αυτοκίνητα, ώστε να μην “πνίξει” το επαχθές μέτρο χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να κρατηθεί “όρθια” η αγορά του αυτοκινήτου αποκαλύπτει στην απάντηση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης στην ερώτηση του, είχε προτείνει ως λύση “ο υπολογισμός του Φόρου Παροχής σε Είδος ΕΙΧ αυτοκινήτων που παραχωρούνται σε εργαζόμενο ,εταίρο η μέτοχο από ένα φυσικό η νομικό πρόσωπο, η νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους να λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η λιανική τιμή πώλησης προ φόρων αυτοκινήτου, απομειούμενη λόγω παλαιότητας σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ισχύων Τελωνειακός Κώδικας , επί της οποίας εφαρμόζεται μηνιαίος συντελεστής”  ώστε να επιτευχθεί μετατόπιση του ποσοστού προσδιορισμού φορολογητέου εισοδήματος προς τα μεγαλύτερης αξίας αυτοκίνητα και προφανώς και στα ανάλογα εισοδήματα.

Είχε προτείνει επίσης να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το επιτυχημένο μοντέλο που ισχύει σε άλλα Κράτη- Μέλη ,όπου υπολογίζεται στο εισόδημα των εργαζομένων ανά ποσοστό επί του ποσού που προκύπτει από τη λιανική τιμή του αυτοκινήτου, χωρίς να περιλαμβάνονται τέλη κυκλοφορίας, τόκοι, ελαστικά κλπ…

Ο Τρύφων Αλεξιάδης δεσμεύτηκε στο Γιώργο Κατσιαντώνη ότι θα εξετάσει τις προτάσεις του στα πλαίσια φορολογικής μεταρρύθμισης…. ωστόσο… ομιχλώδης ήταν η απάντηση του σχετικά με το ποιους θα αφορά τελικά η παράλογη απόφαση της κυβέρνησης για τα leasing αυτοκίνητα.

Ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, θεωρεί σχεδόν αδύνατο να γίνει επί της πράξεως ο διαχωρισμός σε σχέση με τα πρόσωπα που θα καταλαμβάνει ο φορολογικός έλεγχος καθότι σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών οι εργαζόμενοι που θα πληρώνουν το 80% των δαπανών του εταιρικού αυτοκινήτου δε θα είναι πωλητές, τεχνικοί και άλλοι εργαζόμενοι που το χρησιμοποιούν συχνά ως “εργαλείο” της δουλειάς τους…. αλλά οι υψηλόμισθοι… διευθυντές, επιθεωρητές πωλήσεων ,τεχνικοί διευθυντές και γενικά στελέχη της επιχείρησης.

Αυτό που δεν μας λέει όμως ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνει ο Γιώργος Κατσιαντώνης είναι το πως θα γίνει αυτή η τεκμηριωμένη διάκριση για τα πρόσωπα που θα καταλαμβάνει αυτός ο φορολογικός έλεγχος και σε ασφαλές πλαίσιο εφαρμογής ,αφού ο νέος Νόμος για τα εταιρικά αυτοκίνητα υπερέχει της εγκύκλιου του 2014 στην οποία αναφέρεται ο Υπουργός, οπότε ο φορολογικός έλεγχος είναι στον “αέρα”.

“Αν λοιπόν ο θέλει ο υπουργός να διευκολύνει και στην πραγματικότητα το έργο του φορολογικού μηχανισμού αφενός, και των λογιστών – φοροτεχνικών που θα κληθούν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις του χρόνου, θα πρέπει να εκδώσει νέα εγκύκλιο, από την οποία θα προκύπτει το σαφές του πλαισίου εφαρμογής του νέου Νόμου.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις