ΛΑΡΙΣΑ

Μάξιμος: «Η ψηφοθηρική «ελεύθερη πρόσβαση» θα ζημιώσει και ΑΕΙ και φοιτητές!»

«Στον απόηχο της εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας φοιτητών που έγραψαν 1,5 η κυβέρνηση προαναγγέλλει στο Τύπο την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από το υπουργείο Παιδείας η κυβέρνηση προωθεί την «ελεύθερη πρόσβαση» στα τμήματα μειωμένου ενδιαφέροντος.

Αντί να επαναφέρει τη βάση του δέκα που απέτρεπε τέτοια φαινόμενα εκφυλισμού στις εισαγωγικές εξετάσεις, τις καταργεί προφανώς για να γίνει αρεστή στους μαθητές που θα έχουν πλέον και το δικαίωμα ψήφου στα 17». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας & Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας και εισηγητήςτης αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Λαρίσης,κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».

Ο τομεάρχης παιδείας της ΝΔ τόνισε, επίσης, στην ομιλία του ότι «όπως, όμως, πληροφορούμαστε για τις σχολές υψηλής ζήτησης δεν θα ισχύει η «ελεύθερη πρόσβαση». Δύο μέτρα και δυο σταθμά, που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση και απαξίωση των ΑΕΙ που θα εγγράφουν ελεύθερα τους φοιτητές στα τμήματά τους. Και κατ’ επέκταση σε απονομή τίτλων που κινδυνεύουν να μην έχουν κανένα κύρος στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Ήδη, οι πρόεδροι των ΤΕΙ καταθέτοντας τη διαφωνία τους για την κατάργηση της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, επισήμαναν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το μέγα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους λιμνάζοντες φοιτητές που εισάγονται μεν αλλά αδυνατούν να λάβουν πτυχίο.

Μπαίνουν στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, αλλά αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο επίπεδο σπουδών μετατρέπονται σε αιώνιους φοιτητές. Δημιουργούν μια ψευδαίσθηση επιτυχίας στην οικογένειά τους, η οποία στην πορεία του χρόνου συνειδητοποιεί το κόστος της αυταπάτης γιατί τα παιδιά τους δεν παίρνουν πτυχίο, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αυτή τη φενάκη πάτε να διευρύνετε με την λεγόμενη ελεύθερη πρόσβαση. Μια επιλογή που επιβεβαιώνει το μήνυμα της ήσσονος προσπάθειας που θέλετε να στείλετε στην ελληνική κοινωνία.

Εμφανίζετε ως δήθεν φιλολαϊκό μέτρο την είσοδο χωρίς εξετάσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει την ανάγκη προσφυγής στα φροντιστήρια. Εκείνο που θα καταφέρετε είναι να γενικεύσετε το φροντιστήριο και για τους φοιτητές προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν πτυχίο.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας μίλησε για μπακαλορεά. Όπου αυτό εφαρμόζεται υπάρχει αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων με τράπεζα θεμάτων. Θυμίζω ότι όχι μόνο κατασυκοφαντήσατε την τράπεζα θεμάτων, που εμείς καθιερώσαμε, αλλά σπεύσατε μόλις αναλάβατε να την καταργήσετε.

Ο εισηγητής της ΝΔ στηλίτευσε ακόμη το γεγονός ότι όλες οι παρεμβάσεις που βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις διέπονται από την αρχή της «ισοπέδωσης προς τα κάτω»,ενώ παρά τις μεγαλόστομες και κατ’ επανάληψιν διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας, και φέτος δεν θα υπάρξουν διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στα σχολεία».

Χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε:

Η κατάργηση των ΕΑΕΠ, με μείωση των ωρών διδασκαλίας σε 1.337 δημοτικά από 35 σε 30 ώρες την εβδομάδα,μεταφράζεται σε 4.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους.

Η κατάργηση των 2.400 Κλασικών Ολοήμερων και η μετατροπή τους σε Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα με μείωση των μαθημάτων κατά 9 ώρες την εβδομάδα συνεπάγεται 900 εκπαιδευτικούς λιγότερους.

Η μείωση στα Γυμνάσια των ωρών διδασκαλίας από 35 σε 32 την εβδομάδα δημιουργεί ένα πλεόνασμα περίπου 4.000 εκπαιδευτικών.

Άλλοι 500 θα εξοικονομηθούν από τις ρυθμίσεις για την εργαστηριακή διδασκαλία.

«Προφανώς αν μειώνατε κι άλλο τις ώρες διδασκαλίας», συμπέρανε ο κ. Χαρακόπουλος,«θα γλιτώνατε όχι 9,5 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αλλά πολλούς περισσότερους. Είναι, όμως, πρόκληση, αυτό να βαφτίζεται αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων».

Σε ότι αφορά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση ο κ. Χαρακόπουλος επανέλαβε ότι η ΝΔ πιστεύει ότι «οφείλουμε να τους δώσουμε και το δικαίωμα της ψήφου στον τόπο κατοικίας τους. Το δικαίωμα να έχουν λόγο για τον τόπο που αγαπούν και πολλοί επιθυμούν να επιστρέψουν. Πόσο δε μάλλον όταν πολλοί νέοι έχουν μεταναστεύσει σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας». Σχετικά με τις ρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι η ξεκάθαρη θέση της ΝΔ είναι ότι «το δίγλωσσο σχολείο που προσβλέπουμε είναι το ποιοτικό σχολείο που δίνει δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ τόσο στη χώρα υποδοχής όσο και στην ημεδαπή.

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, απευθύνθηκε προς τον υπουργό παιδείας, λέγοντας: «Δεν ξέρω αν πράγματι αναζητείτε ταξικούς εχθρούς ή χρησιμοποιείτε την παιδεία για να δώσετε εξετάσεις αριστεροφροσύνης στο κομματικό σας πυρήνα, που δυσανασχετεί μετά την υπογραφή του αριστερού μνημονίου με τον ‘‘κόφτη’’. Θα πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι οι 85 χιλιάδες οικογένειες που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν είναι οι πλούσιοι κάποιων κολεγίων. Κατά κανόνα ανήκουν στη μεσαία τάξη που σφίγγει το ζωνάρι για να προσφέρει κάτι καλύτερο στα παιδιά της!».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις