ΛΑΡΙΣΑ

Τα εγκαίνια του αρδευτικού δικτύου Πυργετού – Αιγάνης

Εγκαίνια του αρδευτικού δικτύου Πυργετού – Αιγάνης  πραγματοποιήθηκαν  το Σάββατο 27 Αυγούστου και ώρα 11:00 το πρωί παρουσία του Δημάρχου Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτου,  του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Κώστα Αγοραστού καθώς και των βουλευτών του Νομού Λάρισας, ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκηση και παραγόντων της περιοχής. 
 
Ένα σημαντικό έργο που θα ανακουφίσει τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής γίνεται πράξη. Πρόκειται για το «Αρδευτικό Δίκτυο Δ.Δ. Πυργετού – Δ.Δ. Αιγάνης». 
Η κατασκευή    του έργου, χρηματοδοτήθηκε  από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 του ΥΠ.Α.Α.Τ. 
 
Το έργο είναι προϋπολογισμού 583.020 ευρώ, και θα δώσει τέλος στον ουσιαστικό και οικονομικό μαρασμό που επιφέρει στις καλλιέργειες η υφαλμύρωση των υδάτων της περιοχής και νέα ώθηση στην αγροτική καλλιέργεια των ακτινίδιων στην ευρύτερη περιοχή».


Κώστας Κολλάτος:
“Κύριε Περιφερειάρχη κύριοι  βουλευτές , κύριοι πρόεδροι του Τοπικού Συμβουλίου, συνάδελφοι στον α΄και β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης , φίλοι και φίλες, αγαπητοί παραγωγοί- αγρότες της Αιγάνης και της ευρύτερης περιοχής,
Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων του αρδευτικού Δικτύου «Πυργετού- Αιγάνης». Εγκαινιάζουμε ένα έργο που είχαμε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα διεκδίκησης μας καθώς πιστεύουμε ότι τέτοια έργα έχουν άμεση απόδοση και προσδίδουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την τοπική και εθνική οικονομία.

Η περάτωση αυτού του έργου προϋπολογισμού 583.020 ευρώ δίνει τέλος στον ουσιαστικό και οικονομικό μαρασμό που επιφέρει στις  καλλιέργειες η υφαλμύρωσητων υδάτων της περιοχής και νέα ώθηση στην αγροτική καλλιέργεια των ακτινιδίων στην ευρύτερη περιοχή.
Τοποθετήθηκαν περίπου 4200 μ. αγωγοί Φ200, 1750μ. αγωγοί Φ135, 275μ αγωγοί Φ110, 2 αντλητικάσυγκροτήματα παροχής 110 mᵌ/h, δίνοντας τη δυνατότητα άρδευσης σε περίπου 1500 στρέμματα.

Βέβαια για την κατασκευή του έργου χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πολλές δυσκολίες.
Από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Υδάτων-όταν κατατέθηκε η πρότασή μας- η απάντηση στην αίτησή μας ήταν αρνητική με την αιτιολογία ότι η περιοχή της Αιγάνης είναι περιοχή LEADER και όχι ΟΠ.Α.Α.Χ.  που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και συνεπώς αρνήθηκαν τη χρηματοδότηση του έργου.

Να ευχαριστήσω τον κύριο Περιφερειάρχη για την ουσιαστική συνδρομή του στην όλη εξέλιξη, τον τότε αναπληρωτή υπουργό κ. Χαρακόπουλο για τη βοήθειά του αλλά και όλους τους Βουλευτές του Νομού μας  για την προσπάθεια ένταξης του έργου.

Να ευχαριστήσω ακόμη τη Διαχειριστική  Αρχή, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τεμπών, τους επιβλέποντες μηχανικούς, τους κατασκευαστές για την πολύ καλή εργασία  και όσους συνέδραμαν σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Κλείνοντας να τονίσω ότι παραδίδουμε στους αγρότες μας ένα έργο υψηλών προδιαγραφών.
Στο χέρι σας είναι να το περιφρουρήσετε, να το συντηρήσετε , να το αξιοποιήσετε με την εγκατάσταση νέων αρδευτών και παροχών δίνοντας προστιθέμενη αξία τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομίας.

Σαν Δ. Αρχή θα είμαστε δίπλα σας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας γιατί πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα και σε έργα άμεσης απόδοσης.

Καλορίζικο και σας  ευχαριστώ όλους  για την παρουσία σας!!” 

Κ. Αγοραστός στα εγκαίνια του αρδευτικού δικτύου Πυργετού – Αιγάνης:

“Έργο στο οποio διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων της αγροτικής παραγωγής» «Πάνω από 100 εκατ. ευρώ για αγροτικά έργα στη Θεσσαλία από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20»

«Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν για δράσεις και έργα στον αγροτικό τομέα στη Θεσσαλία από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην τελετή εγκαινίων του νέου αρδευτικού δικτύου Πυργετού – Αιγάνης, προϋπολογισμού 583 χιλιάδων ευρώ, με το οποίο αρδεύονται 1500 στρέμματαδυναμικής καλλιέργειας.

«Το ποσό αυτό δεν είναι η οροφή αλλά η βάση. Διότι μπορούμε -και να είστε βέβαιοι ότι θα το πετύχουμε – να το αυξήσουμε και με πόρους από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου αλλά και με το μπόνους επίδοσης που θα το εισπράξουν οι περιφέρειες με την καλύτερη επίδοση», υποστήριξε οκ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε με νόημα: «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας, περιφέρεια, δήμους, φορείς των αγροτών: Να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αποτελεσματικά και ταχύτατα ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα κονδύλια».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κατέστησε σαφές πως «στις αιρετές περιφέρειες και ειδικά στη Θεσσαλία είμαστε απολύτως έτοιμοι και περιμένουμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να «ανοίξει» τα μέτρα του νέου ΠΑΑ. Έπρεπε ήδη οι πρώτες προκηρύξεις να «τρέχουν» γιατί ο αγροτικός τομέας χρειάζεται τώρα την κινητήριο δύναμη του νέου ΠΑΑ με έμφαση στα μέτρα αιχμής. Τώρα υπάρχει ανάγκη και πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Αγοραστός προσθέτοντας ότι «άλλωστε, και τώρα να προκηρυχθούν τα μέτρα, χρήματα στην πραγματική οικονομία θα πέσουν το 2017».

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέδειξε την ιστορική, όπως την αξιολόγησε, σημασία που έχει το γεγονός ότι οι περιφέρειες αναλαμβάνουν να διαχειριστούν κάτι παραπάνω από το 1/3 του προϋπολογισμού του νέου ΠΑΑ. «Δεν μας το χάρισαν, αγωνιστήκαμε σκληρά επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του προγράμματος και η διαδικασία λήψης αποφάσεων έρχεται εγγύτερα στον πολίτη και ειδικότερα στον παραγωγό».

ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 163 ΕΚΑΤ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Παρουσιάζοντας το αρδευτικό δίκτυο Πυργετού – Αιγάνης, ο κ. Κ. Αγοραστός ανέδειξε τη σημασία του για την περιοχή, ενώ κάνοντας απολογισμό των έργων που ξεκίνησαν, υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν στον τομέα της άρδευσης στη Θεσσαλία επί αιρετής περιφέρειας, με χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα, ανέφερε:

«Οι συνολικές επενδύσεις υπερέβησαν το ποσό των 163 εκατομμυρίων ευρώ ακριβώς επειδή κεντρική θέση μας ως αιρετή Περιφέρεια είναι ότι το νερό για τη Θεσσαλία είναι θέμα ζωτικής σημασίας και κυριολεκτώ.

Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, χωρίς νερό δεν υπάρχει γεωργία, χωρίς νερό δεν υπάρχει Θεσσαλία! Αυτό οφείλουμε όλοι μας να το έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας. Άρα, το θέμα του νερού για την Θεσσαλία δεν είναι θέμα… πολυτέλειας, δεν αφορά μόνο το βαμβάκι, όπως υποστηρίζουν κάποιοι από την άνεση των γραφείων τους στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ζήτημα επιβίωσης και για τον άνθρωπο και για τη φύση!», είπε με έμφαση.

ΚΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΥΡΓΕΤΟΥ – ΑΙΓΑΝΗΣ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΝΔ

«Όσο απλοϊκό και αν ακούγεται, η μοναδική διέξοδος από την κρίση, είναι να υλοποιούνται έργα, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα. Έργα που αφήνουν οριστικά στο παρελθόν, τον οικονομικό μαρασμό και την στασιμότητα». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του, κατά την διάρκεια των εγκαινίων του νέου αρδευτικού δικτύου Πυργετού – Αιγάνης, έργο που αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε την σημαντικότητα του συγκεκριμένου έργου,λέγοντας 

«Με το αρδευτικό δίκτυο που εγκαινιάζεταισήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή για ολόκληρη την περιοχή. Η υφαλμύρωση των υδάτων, μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αφού το έργο αυτό δίνει μια νέα πνοή στην αγροτική καλλιέργεια και τεράστιες προοπτικές για το σήμα κατατεθέν, της περιοχής, το ακτινίδιο.» 

ενώ συνέχισε

«Για να πραγματοποιηθούν τέτοια έργα, πρέπει πρώτα απ’ όλα να πιστεύεις στις αξίες της παραγωγής, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της αναγκαιότητας των επενδύσεων. Με ευχολόγια, αλλεργία σε κάθε τι παραγωγικό και αγκυλωμένα στις ιδεοληψίες μυαλά, ανάπτυξη και ευημερία, δεν έρχονται. Το συγκεκριμένο έργο, εντάχθηκε στο πρόγραμμα 2007 – 2013, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επί Κυβερνήσεως ΝΔ, γιατί η ΝΔ είναι η παράταξη που πίστευε και πιστεύει στην οικονομία που παράγει, που αναπνέει και εξελίσσεται. Υλοποιείται δε, από τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τον άνθρωπο που οδηγεί τη Θεσσαλία μπροστά“, σε σύμπραξη με τον Δήμαρχο Τεμπών, Κώστα Κολλάτο».

Στο κλείσιμο του χαιρετισμού του, ο κ. Κέλλας, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για απραξία και οπισθοδρόμηση, τονίζοντας, «Σήμερα, στην Ελλάδα του 2016 το μόνο που βλέπεις, είναι φόρους, καθεστωτικές αντιλήψεις, παγωμένα έργα και ύφεση. Αυτά έφερε η Κυβέρνηση της “Πρώτης Φοράς Αριστεράς” στην Ελλάδα. Κάθε μέρα που περνά, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι όλο αυτό που ζούμε, δεν μας αξίζει. Είμαι σίγουρος ότι σε λίγο καιρό αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν, μαζί με τηνσημερινή Κυβέρνηση».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Έκανα το καθήκον μου για το Αρδευτικό Αιγάνης!

• Συγχαρητήρια στο δήμο Τεμπών και την Ομάδα Παραγωγών ακτινιδίου

«Στα χρόνια που πολιτεύομαι έχω γνωρίσει διάφορους “παράγοντες” που μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους είναι “υπουργέ μου και υπουργέ μου” και όταν γίνει η δουλειά τους “μην είδατε τον Παναή”. Όχι μόνο δεν ακούμε “ευχαριστώ”, αλλά λένε και λόγια πίσω από την πλάτη μας… Χαίρομαι αγαπητέ δήμαρχε, διότι ούτε εσύ ούτε ο πρόεδρος της Αιγάνης ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων!». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση εγκαινίων του αρδευτικού έργου Αιγάνης-Πυργετού που προωθήθηκε επί των ημερών της θητείας του ως αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Απαντώντας στον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο,που τον ευχαρίστησε για την καθοριστική συμβολή του στην προώθηση του έργου, ο Θεσσαλός πολιτικός είπε τα εξής:

«Όταν βρέθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα συμβάν το πρώτο διάστημα της υπουργικής μου θητείας καθόρισε τον τρόπο που αντιμετώπιζα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το γνωστό “Μπαλτατζής”. Δήμαρχος της βορείου Ελλάδος συνοδευόμενος από διαμαρτυρόμενους αγρότες ζήτησε να με δει για ένα εγγειοβελτιωτικό έργο. Ακούστε, λοιπόν, τον παραλογισμό: Έκαναν φράγμα για άρδευση, έκαναν το αρδευτικό δίκτυο, αλλά ο δήμαρχος προτίμησε να εντάξει στο “Μπαλτατζής” αντί του έργου σύνδεσης του φράγματος με το αρδευτικό δίκτυο, έργα ανάπλασης σε ένα κεφαλοχώρι του δήμου! Ο δήμαρχος που υπολόγιζε ότι η πλατεία στο κεφαλοχώρι θα του έδινε περισσότερες ψήφους δεν επανεξελέγη. Οι συνέπειες, όμως, της επιλογής του ταλαιπώρησαν για καιρό τους αγρότες. Είπα, λοιπόν, ότι στο ΠΑΑ όλοι οι πόροι θα πρέπει να κατευθύνονται σε έργα που αντιμετωπίζουν το έντονο υδατικό πρόβλημα και όχι σε αναπλάσεις και πλατείες».

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ

Γι αυτό όταν ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος και ο πρόεδρος της Αιγάνης Κώστας Ζαφείρης μαζί με τους αγρότες της Ομάδας Παραγωγών Ακτινίδιου ζήτησαν την παρέμβασή μου για την ένταξη του αρδευτικού Αιγάνης-Πυργετού στο ΠΑΑ θεώρησα αυτονόητο καθήκον μου να το πράξω.

Το νερό είναι πηγή ζωής αλλά και προϋπόθεση παραγωγής. Εδώ στην Αιγάνη και στον Πυργετό έχουμε μια δυναμική καλλιέργεια ακτινιδίου. Με τη μεταφορά νερού από τον Πηνειό λύνεται οριστικά το πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών, που δημιουργήθηκε από την υφαλμύρωση του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα.

Πέρα, όμως, από πραγματικά αναπτυξιακά έργα, όπως αυτό που με τις ευλογίες της εκκλησίας εγκαινιάζουμε σήμερα, για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να υπάρχει θα πρέπει οι κυβερνώντες να αντιληφθούν ότι η υπερφορολόγηση των αγροτών στραγγαλίζει την ανάπτυξη της περιφέρειας.

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΣΕ ΚΑΣΤΡΙ-ΓΛΑΥΚΗ

Έχοντας απέναντί μου τον Περιφερειάρχη θυμούμαι τη συνεργασία που είχαμε για την προώθηση αρδευτικών έργων, ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών στη Θεσσαλία. Θυμούμαι μια μαραθώνια σύσκεψη για την υπέρβαση γραφειοκρατικών εμποδίων στο γραφείο μου που απέδωσε καρπούς με την προώθηση μεταξύ άλλων και των ταμιευτήρων στο Καστρί και τη Γλαύκη. Εσείς στην αυτοδιοίκηση έχετε τη χαρά να βλέπετε το έργο σας να υλοποιείται. Στην κεντρική πολιτική σκηνή, δυστυχώς, τα πράγματα είναι ρευστά, κατά κανόνα δεν υπάρχει σταθερός κυβερνητικός κύκλος, πράγματα που σχεδιάζουμε δεν προλαβαίνουμε να δούμε να υλοποιούνται επί θητείας μας. Όπως, επίσης, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η “μεγάλη εικόνα”, ο κεντρικός σχεδιασμός των έργων γίνεται κάθε επτά χρόνια, στην αρχή της Προγραμματικής Περιόδου. Ενδιάμεσα μπορεί να γίνονται κάποιες αλλαγές, μερεμέτια ή μπαλώματα. Τα βασικά, όμως, σχεδιάζονται εξ αρχής. Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, να βρίσκεται κανείς στη θέση ευθύνης στην περίοδο διαμόρφωσης του ΠΑΑ.

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ

Μεγάλα έργα στην περιοχή μας, όπως το φράγμα στο Παλιοδερλί στη Σκοπιά Φαρσάλων, που όραμά μου είναι η υλοποίησή του, δεν μπορεί να γίνουν αν δεν ενταχθούν στο ΠΑΑ. Είναι από τις… παράπλευρες απώλειες της παραίτησης μου για την υπόθεση του γάλακτος. Χαίρομαι, ωστόσο, γιατί η άποψή μου ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων του ΠΑΑ να δοθεί στις Περιφέρειες έγινε πράξη. Πάνω από το 1/3 των χρημάτων δίνονται, πλέον, στις Περιφέρειες -και ορθώς- γιατί γνωρίζουν πολύ καλύτερα από την κεντρική κυβέρνηση τις ανάγκες σε περιφερειακό επίπεδο.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δίπλα σας σε ανάλογες προσπάθειες και να συγχαρώ όλους όσοι με πρώτο το δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου που δίνει προστιθέμενη αξία στην παραγωγή ακτινιδίου της περιοχής.

Καλορίζικο και καλές σοδειές στους παραγωγούς μας!».

Ακόμη στα εγκαίνια παραβρέθηκαν 

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λάρισας κ.Αθανάσιος Παιδής οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Μαρία Μαμάρα και κ.Γεώργιος Λαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ.Αχιλλέας Διψάνας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Ευθύμιος Μπουζέκης, Γεώργιος Νικολάου, Βασίλης Ζάχος οι Πρόεδροι Αιγάνης κ.Κώστας Ζαφείρης, Πυργετού Αθανάσιος Λαίνας, Ραψάνης Νικόλαος Γαγάρας, Κρανιάς Ιωάννης Μήτσιου, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ.Λάμπρος Ζάρρας, πρόεδροι συνεταιρισμών -Συλλόγων και φορέων της περιοχής, αγρότες της περιοχής.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις