ΛΑΡΙΣΑ

Σύσκεψη για την ανεργία

«Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, σας προσκαλεί στην σύσκεψη που διοργανώνει την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 7 μ.μ, στην αίθουσα συνελεύσεών του (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), με θέμα: «Πλαίσιο αιτημάτων και οργάνωση της πάλης ενάντια στην ανεργία και για την προστασία του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος».

Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία για μια πανθεσσαλική σύσκεψη εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και των αγροτών και μικρών επαγγελματιών, γιατί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και της προστασίας του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, ξεπερνά τα όρια ενός νομού, αφορά όχι μόνο τους άνεργους και τους σημερινούς εργαζόμενους, αλλά και τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες και γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν συντονισμένοι αγώνες και δράση σε επίπεδο Θεσσαλίας όλων των στρωμάτων που πλήττονται από την ανεργία και τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Σε αντίθεση με την πολυδιαφημισμένη καπιταλιστική ανάπτυξη που ΘΑ έρθει, όλα δείχνουν ότι η ανεργία που κινείται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Θεσσαλία, όπως και σε όλη τη χώρα, δεν θα μειωθεί ουσιαστικά, αλλά μπορεί να αυξηθεί, αφού μια σειρά επιχειρήσεις βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και απολύουν ή κινδυνεύουν να κλείσουν, πολλοί νέοι τελειώνουν τις σπουδές και δεν έχουν καμία διέξοδο, ενώ πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ κινδυνεύουν να ξεκληριστούν. Οι συνέπειες για τους ανέργους και τις οικογένειές τους είναι γνωστές.

Ταυτόχρονα το εισόδημα των εργατικών-λαικών οικογενειών, δέχεται συνεχή χτυπήματα, από τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, του τζίρου των μικροεπαγγελματιών και μικροαγροτών, την απλήρωτη εργασία, την απουσία στήριξης με επίδομα ανεργίας στην πλειοψηφία των ανέργων, την ένταση της φοροληστείας και της ακρίβειας, τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τις συνεχιζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές και από την σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες.

Η ανεργία δεν θα λυθεί ούτε με την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη, γιατί αυτή έχει μόνο στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ούτε με την πολιτική της επιδότησης των επιχειρήσεων με χρήματα των εργαζομένων για να κάνουν δήθεν προσλήψεις, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως δεν μειώθηκε και με την αντίστοιχη πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική, ανακυκλώνει την ανεργία με επιδοτούμενες ολιγόμηνες προσλήψεις λίγων ανέργων στις θέσεις αυτών που απολύονται, εξασφαλίζοντας τζάμπα εργατικό δυναμικό και ζεστό χρήμα σε εργοδότες και σε διάφορα ΚΕΚ που κάνουν σεμινάρια.

Η ανεργία όπως και όλα τα προβλήματα που βασανίζουν τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, είναι απόρροια του τρόπου παραγωγής που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και μικροαγροτών, προκειμένου να βγάζουν οι καπιταλιστές περισσότερα κέρδη, αλλά και των πολιτικών των κομμάτων που υπηρετούν αυτά τα συμφέροντα.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την ανεργία, τη φτώχεια, τη απλήρωτη, ανασφάλιστη δουλειά και χωρίς δικαιώματα. Χρειάζεται να οργανώσουμε τον κοινό αγώνα μας, διεκδικώντας το σταμάτημα απολύσεων, μέτρα στήριξης των ανέργων, με χορήγηση επιδόματος σε όλους τους ανέργους (μισθωτούς, απόφοιτους, μικροεπαγγελματίες) για όσο διαρκεί η ανεργία, πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και οικογενειών τους, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε.

Να διεκδικήσουμε την κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων, την επαναφορά των ΣΣΕ, την κάλυψη των απωλειών μας σε μισθούς-συντάξεις και κοινωνικές παροχές, του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλους.                Να αποτρέψουμε τα νέα αντεργατικά μέτρα, μειώσεων μισθών, συντάξεων, κατάργησης των ΣΣΕ, απελευθέρωσης των απολύσεων, κατάργησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την νέα φοροληστεία, το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικροαγροτών και μικροεπαγγελματιών. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο (βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες) για την κρίση και για τις ανάγκες μας.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις