ΕΛΛΑΔΑ

«Ωρολογιακή βόμβα» για τα Ταμεία οι 360.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ

Με εκτροχιασμό των δημοσιονομικών τους απειλούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού εκτός από τα ελλείμματα που έχουν στους προϋπολογισμούς τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης, που πλέον αγγίζουν τις 360.000, για απονομή κύριας κι επικουρικής αλλά και για την καταβολή εφάπαξ.

Το πρόβλημα γίνεται εμφανές αν υπολογίσει κανείς ότι για να εξοφλήσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους σε όλους τους υποψήφιους συνταξιούχους, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να καταβάλλουν 4,8 δισ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα ταμεία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι συνταξιούχοι να περιμένουν έως και 3 χρόνια για την σύνταξη.

Σύμφωνα με το «Έθνος», μάλιστα, ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, θα χρειάζονταν 2,8 δισ. ευρώ για να «πέσει» η καθυστέρηση στον 1 χρόνο!

Αναλυτικά, οι αιτήσεις για τις κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 177.000 με χρόνο αναμονής τους 12 μήνες στην καλύτερη περίπτωση και τους 33 μήνες στην χειρότερη.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην απονομή αντιμετωπίζει το ΙΚΑ και το ΤΣΑΥ. Στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 60.000, ενώ ακόμα δυσκολότερα είναι τα πράγματα στη διαδοχική ασφάλιση, αφού η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ ταμείων αποδεικνύεται… δύσκολη υπόθεση.

Οι αιτήσεις προς το ΕΤΕΑ για τις επικουρικές συντάξεις ανέρχονται σε 120.000 και για να εξοφληθούν χρειάζονται περίπου 400 εκατ. ευρώ. Περίπου οι μισές από αυτές αφορούν στο επικουρικό του ΙΚΑ ενώ ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 3,5 χρόνια, ανάλογα με το ταμείο.

Οι αιτήσεις για εφάπαξ υπολογίζονται σε πάνω από 60.000, με τους περίπου 40.000 φακέλους να αφορούν στο Ταμείο πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο χρόνος αναμονής είναι κι εδώ περίπου τρία χρόνια.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις