ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας το 2017 (φωτό)

Εντυπωσιακά θα αλλάξει η εικόνα της Λάρισας στο κέντρο της πόλης με την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών ώστε ο χώρος μπροστά από το μεγάλο αρχαίο θέατρο να μετατραπεί σε κοινόχρηστος, αποκαλύπτοντας σε όλο του το μεγαλείο το σημαντικότερο μνημείο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από μερικές ημέρες η δημοτική αρχή Λάρισας με ανακοίνωσή της ενημέρωσε πως οδεύουν καλώς «οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση και διαμόρφωση του προβλεπόμενοι κοινόχρηστου χώρου, που σήμερα καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Απόλλωνος και Υδρας, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο, το σημαντικότερο μνημείο της πόλης».

Εφόσον λοιπόν όλα ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, τότε η Λάρισα σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα, θα αποκτήσει έναν κοινόχρηστο χώρο ο οποίος αναμφίβολα θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Δείτε το τμήμα που θα γίνει η ανάπλαση:

theatro4

theatro2

Πώς όμως θα μπορούσε να είναι η περιοχή πέριξ του αρχαίου θεάτρου μετά την ανάπλαση; Η παρακάτω φωτορεαλιστική εικόνα την οποία εμπνεύστηκε το δημιουργικό τμήμα του onlarissa.gr μας δίνει μία ομολογουμένως εντυπωσιακή γεύση από αυτό που θα μπορούσε ως σενάριο να γίνει!

Δείτε τη:

theatro final

Για την ιστορία θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του ’80, όταν το τότε δημοτικό συμβούλιο Λαρισαίων είχε χαρακτηρίσει στα πολεοδομικά σχέδια ως κοινόχρηστο τον περιβάλλοντα χώρο του Α’ αρχαίου θεάτρου.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, βρέθηκε ο τρόπος ώστε η πόλη να προχωρήσει αυτή η σημαντική τομή στο κέντρο της Λάρισας. Μέσα από το «πράσινο ταμείο», με το οποίο έχουν προχωρήσει όλες οι σχετικές συμβάσεις, βρέθηκαν τα περίπου 6,8 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την ανάπλαση, ενώ η διαδικασία θα κορυφωθεί με την έκδοση του απαιτούμενου προεδρικού διατάγματος που θα εγκρίνει την επαναρυμοτόμηση αλλά και θα καθορίσει όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες.

O ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

“Αναμφίβολα, η υπόθεση της διαμόρφωσης του Κοινοχρήστου Χώρου, μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο, θα αλλάξει σημαντικά  την εικόνα του κέντρου και θα δώσει τη δυνατότητα στο Μνημείο να «αναπνεύσει» σχολιάζει στο onlarissa.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και υποδομών κ. Δημήτρης Μαβίδης.

Ο κ. Μαβίδης έκανε λόγο για “μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που την παρακολουθούμε από πολύ κοντά, και χειριζόμαστε την υπόθεση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και  χωρίς τυμπανοκρουσίες, καθώς ο θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τις διαδικασίες είναι δύσκαμπτο και γραφειοκρατικό.

Μέχρι σήμερα, συνέχισε, οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν κινηθεί με ταχύτητα, για να διεκπεραιώσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και ήδη ο σχετικός φάκελος για την επανεπιβολή της ρυμοτομίας του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου, και βρίσκεται πλέον στο τοπικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ).

Εάν η υπόθεση συνεχίσει να εξελίσσεται με τους σημερινούς ρυθμούς, πιστεύω πως μέσα στο 2017 θα έχει διαμορφωθεί ο κοινόχρηστος χώρος, κάτι που αποτελεί αίτημα και διεκδίκηση της πόλης από τη δεκαετία του ’80.

Καταλήγοντας, θέλω να υπενθυμίσω αυτό που έχει πει πολλές φορές ο δήμαρχος. Ότι μια από τις βασικές μας επιδιώξεις είναι να θέσουμε την πόλη στην αφετηρίας ενός σημαντικού άλματος που πρέπει να κάνει και να σχεδιάσουμε τη Λάρισα της επόμενης δεκαπενταετίας.

Αυτό κάνουμε και γι΄ αυτό εργαζόμαστε εντατικά και μεθοδικά.”

Ευχή όλων είναι η προσπάθεια αυτή είναι να ευοδωθεί εντός του 2017, ξεπερνώντας τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Απόστολος Ράιδος / photo: google earth – edit: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις