ΑΡΘΡΑ

Στη χώρα του αυτόματου πιλότου

Τελικά θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του καλοκαιριού για να μάθουμε πως πήγε φέτος ο τουρισμός στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων, η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,1% τον Ιούλιο, γεγονός που προαναγγέλλει αύξηση του τουριστικού ρεύματος για την Ελλάδα και για το 2016.

Από την άλλη πλευρά, όποιος ταξίδεψε σε ελληνικά νησιά τον Ιούλιο, αλλά και ως τις αρχές Αυγούστου, διαπίστωσε ότι η τουριστική κίνηση είναι φέτος σημαντικά μειωμένη, με εξαίρεση βέβαια τα «κοσμικά» νησιά που λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο δηλώνουν απογοητευμένοι, στα νησιά μάλιστα που αρχίζουν και πάλι να αποβιβάζονται πρόσφυγες, οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση.

Μπορεί να «βουλιάζουν» από κόσμο, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Χαλκιδική, άντε και η Κρήτη, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα η εικόνα δεν είναι τόσο ρόδινη.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τελειώσει κι ο Αύγουστος θα κάνουν όλοι ταμείο και θα δούμε ποιος είχε τελικά δίκιο και ποιος άδικο.

Αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, δεν θα είναι αποτέλεσμα που δημιούργησε κάποια κρατική πρόνοια, ή κάποια κυβερνητική πολιτική.

Όποιοι τουρίστες ήλθαν φέτος στην Ελλάδα, ήλθαν μόνοι τους. Κι όχι επειδή κάποιος τους έπεισε με μια αποτελεσματική επικοινωνία, ή με κάποια, έστω υποτυπώδη στρατηγική.

Στην Ελλάδα, ο Τουρισμός κινείται ακόμη όπως και ο Αθλητισμός. Με τον αυτόματο πιλότο και με το φιλότιμο των Ελλήνων. Χωρίς καμιά βοήθεια και χωρίς κανένα σχέδιο.

Κι αν ο Τουρισμός πάει καλά φέτος, θα τρέξουν πάλι όλοι να φωτογραφηθούν δίπλα στον νικητή. Κι αν δεν πάει καλά, δεν θα φταίει κανείς, τουλάχιστον από αυτούς που έχουν την ευθύνη.

Γενικώς ζούμε στην χώρα του αυτόματου πιλότου. Και της καλής φωτογραφίας, όταν αντί για ατύχημα, μας προκύψει και κανένας θρίαμβος…

Άρθρο του Βασίλη Χιώτη στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις