ΛΑΡΙΣΑ

Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ ζητά το ΕΚΝΛ

Το ΕΚΝΛ καταγγέλει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί αντι να καταργήσει όπως έλεγε παλιότερα τον ΕΝΦΙΑ, σήμερα τον μονιμοποιεί και τον κάνει ακόμα χειρότερο και σε συνδυασμό με τους άλλους άδικους άμεσους και έμμεσους φόρους, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, φέρνει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές-λαικές οικογένειες.
Συγκεκριμένα, από φέτος αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα, καταργείται η έκπτωση του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μειώνεται το όριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος, από τις 300.000 ευρώ μέχρι σήμερα στις 200.000 ευρώ, ενώ παράλληλα διογκώνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου. Παράλληλα, επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός φόρος και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ, ταυτόχρονα, διατηρείται η πρακτική που αποκλείει ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους κ.ά. ακόμα και από τις όποιες «εκπτώσεις» και απαλλαγές από το χαράτσι προβλέπονται για τις συγκεκριμένες κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού, αφού στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των όποιων «ελαφρύνσεων» θα συμπεριλαμβάνονται ακόμη και εισοδήματα όπως τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι αποζημιώσεις απολύσεων και τα ποσά κοινωνικών παροχών…
Ενώ όλα τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο, με τροπολογία που κατέθεσε προχθές η κυβέρνηση και ψηφίστηκε στη Βουλή, αναστέλλεται «ειδικά για το έτος 2016» η διάταξη που ψήφισε στο πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα, φέτος το Μάη, με την οποία στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου συνυπολογίζονται για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Παραμένει ορθάνοιχτο, δηλαδή, το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη διάταξη να εφαρμοστεί από τον ΕΝΦΙΑ του 2017, πολύ περισσότερο που η αιτιολογία που επικαλείται η κυβέρνηση για την προσωρινή αναστολή της είναι το «να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογούμενους να ελέγξουν την ορθή απεικόνιση» των αγροτεμαχίων τους «και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της κυβέρνησης, η εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης θα ανεβάσει το συνολικό χαράτσωμα μέσω ΕΝΦΙΑ κατά 230 εκατ. ευρώ.
Το ΕΚΝΛ, αγωνίζεται για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, της βαριάς άμεσης και έμμεσης φορολογίας για μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρούς αγρότες και ΕΒΕ. Για απαλλαγή από τη φορολογία για το ζευγάρι μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, με εισόδημα μέχρι 40.000 € το χρόνο, +5.000 € για κάθε παιδί. Για την κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεφωνίας, για την κατάργηση των τελών για Δήμο και ΕΡΤ. Διεκδικεί να υπολογίζονται στη φορολογία τα έξοδα για δαπάνες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό. Να παγώσουν τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις. Απαγόρευση με νόμο κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια. Φορολόγηση σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου με 45%. Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των εφοπλιστών. Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για φοροδιαφυγή-εισφοροδιαφυγή. Άμεση φορολογική επιβάρυνση– εισφορά των μονοπωλιακών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις