ΛΑΡΙΣΑ

ΕΚΝΛ: «Τα προβλήματα της υγείας είναι εκρηκτικά και χρειάζονται άμεσα ουσιαστικές λύσεις»

Η εισήγηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στη σύσκεψη σωματείων-μαζικών φορέων για την Υγεία είναι η εξής:

«Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, πολλές φορές έχει διοργανώσει συσκέψεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα της υγείας, γιατί θεωρούμε ότι έχουν γίνει εκρηκτικά και απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις και όχι διαπιστώσεις, γενικόλογες υποσχέσεις και μπαλώματα.

Δυστυχώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας, συνεχίζει την αντιλαική πολιτική του τσακίσματος των εργατικών-λαικών εισοδημάτων, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και στον τομέα της δημόσιας υγείας-πρόνοιας, με την υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας (Νοσοκομεία, Κ.Υ, μονάδες υγείας ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ), με βαριές τις συνέπειες στη ζωή των εργαζόμενων, των άνεργων, των συνταξιούχων, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ, αλλά και των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία.

Αυτή η πολιτική έχει στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης με ταυτόχρονη μείωση της εργατικής δύναμης.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα μέσα από τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Κ.Υ, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, το ΕΚΑΒ, είναι μεγάλες, γεγονός που είναι σε βάρος της υγείας του λαού, ο οποίος είτε δεν έχει τις ανάλογες υπηρεσίες υγείας, είτε αναγκάζονται να πάνε σε ιδιώτες, πληρώνοντας ακόμα περισσότερα για την υγεία.

Οι προσλήψεις ορισμένων γιατρών και άλλου προσωπικού που είχαν εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος, σε σχέση με τα κενά που υπάρχουν, αλλά και αυτά που θα δημιουργηθούν μέχρι τέλος του χρόνου με τις αποχωρήσεις συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους, που θα φέρουν πάλι στα ίδια επίπεδα τις ελλείψεις.

Μόνο οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στο εθνικό σύστημα υγείας είναι 30.000, ενώ παραμένουν κλειστά 220 κρεβάτια σε ΜΕΘ, κλειστά κρεβάτια σε χειρουργεία λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Η κατάσταση χειροτερεύει με τη λήξη και απόλυση των 5μηνιτών, που ξεκίνησε στα μέσα Μάη (τους χρωστάνε και δεδουλευμένα), αλλά και με την απόλυση των επικουρικών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τον Σεπτέμβρη λήγει η σύμβαση των επικουρικών (γιατρών, νοσηλευτών) που ανανεώθηκε μετά από αγώνα των εργαζομένων.

Τα τεράστια κενά, η κυβέρνηση επιχειρεί να τα «μπαλώσει» με ένταση της κινητικότητας των υγειονομικών από χώρο σε χώρο κι από περιοχή σε περιοχή «ξηλώνοντας» ουσιαστικά υπηρεσίες, αυξάνοντας την εντατικοποίηση αφήνοντας ένα νοσηλευτή ακόμη και μόνο του στη βάρδια με 30-40 ασθενείς ή έναν παρασκευαστή για 3-4 τμήματα, αλλά και «επιβάλλοντας» άτυπα αλλότρια καθήκοντα.

Η διαχρονική εντατικοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών, έχει τσακίσει πνευματικά, ηθικά και σωματικά ένα μεγάλο τμήμα των υγειονομικών. Αυτό εκφράζεται με τη λεγόμενη επαγγελματική εξουθένωση που μεγαλώνει στα νοσοκομεία.

Η κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι τραγική, τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ υπολειτουργούν και οδηγούνται στο κλείσιμο. Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται με τα φάρμακα που γίνονται ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα, με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των άνεργων και των ανασφάλιστων.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες και οι επιστημονικές ανακοινώσεις που δείχνουν ότι ένα τμήμα ασθενών με χρόνιες παθήσεις δεν εφαρμόζει πλήρως ή και καθόλου τη θεραπευτική του αγωγή ή δεν πάνε στο γιατρό επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν. Η ίδια η Ε.Ε αναγκάζεται να αναγνωρίσει επίσημα ότι 570.000 πεθαίνουν πρόωρα στα κράτη μέλη της λόγω ελλείψεων στην πρόληψη και την ΠΦΥ. Ο εργατόκοσμος πεθαίνει και όχι οι πλούσιοι.

Την ίδια ώρα στον κλάδο η απλήρωτη εργασία, παρά τους τσακισμένους μισθούς, μεγαλώνει τόσο στο μόνιμο προσωπικό (αργίες, νυχτερινά), όσο και στους συναδέλφους που πληρώνονται με προγράμματα ΕΣΠΑ, στους εργαζόμενους που δουλεύουν με κάθε είδους συμβάσεις ή με μαύρη εργασία (καθυστέρηση μισθού).

Άρχισαν να υπογράφονται συμβάσεις έργου από τις Διοικήσεις νοσοκομείων με εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη φύλαξη με τσακισμένα δικαιώματα (χωρίς ΒΑΕ, 13ο & 14ο μισθό, χωρίς αναγνώριση της προϋπηρεσίας και δικαίωμα αδειών ακόμα και αναρρωτικών).

Στο Γ.Ν.Λ, δεν λειτουργεί η ΩΡΛ, υπολειτουργούν και κινδυνεύουν να κλείσουν το δερματολογικό, το πνευμονολογικό, το αιματολογικό, το ιατρείο πόνου, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν στην Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Χειρουργική, Γυναικολογική, σε αναισθησιολόγους, δεν υπάρχει ψυχίατρος, κ.α).

Στο ΠΠΝΛ, δεν υπάρχει ΜΕΘ στην Παιδιατρική, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε γιατρούς σε μια σειρά κλινικές (π.χ Παιδιατρική, Αγγειοχειρουργική, Ορθοπεδική, Αναισθησιολογικό, στα μικροβιολογικά), καταργήθηκαν μια σειρά κλινικές του ΕΣΥ και συγχωνεύθηκαν με τις Πανεπιστημιακές (Νευροχειρουργική, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Νεογνών), ενώ λείπουν πολλοί νοσηλευτές-τριες.

Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων (π.χ. ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ΠΠΝ, του ΓΝΛ και έτσι αναβάλλονται θεραπείες, σπρώχνονται καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς σε νοσοκομεία Θεσ/νίκης, Αθήνας ή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, λείπουν καρδιογράφοι, ΧΟΛΝΤΕΡ στο ΓΝΛ, συχνά είναι χαλασμένα τα μηχανήματα τεστ κόπωσης, ο μαγνητικός του ΓΝΛ, κ.α). Συχνές είναι οι ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα.

Με το Ν/Σ για την ψυχική υγεία, που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενισχύει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, κλεισίματος δημόσιων δομών (π.χ ψυχιατρικά νοσοκομεία), την πολιτική κατακερματισμού των δομών ψυχικής υγείας που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατοχυρώνει και επεκτείνει το ρόλο των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.

Η κρατική χρηματοδότηση διαρκώς μειώνεται και η δημόσια υγεία οδηγείται σε οικονομική ασφυξία.

Την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνηση φροντίζει  να πληρώνει τις δόσεις για ένα χρέος που δεν είναι του λαού, συνεχίζει να επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα που εξακολουθούν να έχουν δεσμευμένα τα διαθέσιμα Νοσοκομείων, στηρίζουν πολύμορφα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και από την άλλη μεγαλώνει η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, αφού μπορεί να καταργήθηκε το 5ευρω στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά παραμένουν τα πολλαπλάσια χαράτσια στα απογευματινά ιατρεία, στα ιδιωτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα 10ευρα και 20ευρα στους γιατρούς που είναι στον ΕΟΠΥΥ, τα οποία πληρώνουμε όταν συμπληρώσουν 200 επισκέψεις το μήνα. Πληρώνουμε μεγάλη ή πλήρη συμμετοχή για εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα.

Και ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας συνεχώς υποβαθμίζονται και εμείς καλούμαστε να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπείες, κ.α, μ’ αυτή την πολιτική και την πολύμορφη στήριξη, γιγαντώνονται οι ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, γενικότερα η επιχειρηματική δράση στην υγεία-πρόνοια, από την οποία πλουτίζει μια χούφτα επιχειρηματιών, απομυζώντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, όπως στην ΑΡΩΓΗ και αλλού, τσακίζοντας τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Οι αρνητικές εξελίξεις για τον λαό και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, αποδεικνύουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα του λαού για δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα, οι πόροι και οι δυνατότητες, αλλά γιατί δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα παραπάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για τις λαικές ανάγκες και παράλληλα μετατρέπει και αυτόν τον τομέα σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για την αποκόμιση νέων κερδών.

Επομένως φέρνουν πιο έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη για την διεκδίκηση από τους εργαζόμενους ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα επιτρέπει την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού, ανάμεσά τους και την δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας σε όλους, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα.

Επομένως η διαφώτιση των εργαζομένων, η οργάνωση της πάλης τους και της κοινής δράσης με τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και στην υγεία-πρόνοια, είναι για το ΕΚΝΛ προτεραιότητα στη δράση του.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή και αναμονή, πολύ περισσότερο αδιαφορία. Πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στις αντιλαϊκές πολιτικές διαρκείας. Να απορρίψουμε τα εκβιαστικά διλήμματα που προβάλλουν, για να συνεχίζουμε εμείς να πληρώνουμε τα βάρη της κρίσης ή της όποιας αναιμικής ανάκαμψης.

Οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες έχουν πληρώσει και πληρώνουν πολύ ακριβά την αντιλαϊκή πολιτική που συνειδητά εμπορευματοποιεί, ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας. Πληρώνουν: Φόρους, εισφορές στον κλάδο υγείας, επίσκεψη στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, συμμετοχή στα φάρμακα, αποκλειστικές νοσοκόμες, “φακελάκια”. Η μη κάλυψη των λαϊκών αναγκών από τον δημόσιο τομέα, που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, οδηγεί μεγάλο αριθμό ασθενών να χρυσοπληρώνουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας-Πρόνοιας που συνεχώς αυξάνει τα κέρδη του.

Τα οξυμμένα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε μπορεί να τα αντιμετωπίσει μεμονωμένα κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια, πολύ περισσότερο όταν ασθενήσει κάποιος.

Το ΕΚΝΛ, έχει διαμορφώσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο παλεύει εδώ και καιρό, το οποίο μπορεί να εμπλουτισθεί όπου χρειάζεται και θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί στη δράση του κάθε σωματείου, συλλόγου, μέσα από συλλογική συζήτηση.

Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Να δοθούν τώρα όλα τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ και να εξασφαλισθεί η πλήρης κρατική χρηματοδότησή τους.

Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στο ΠΕΔΥ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς προϋποθέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν.

Η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση να πάψουν να δίνονται σε εργολάβους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης από τα Νοσοκομεία γι’ αυτούς τους τομείς.

Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό στις ΜΕΘ και των δυο νοσοκομείων (ΓΝΛ, ΠΠΠΝΛ), με την πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που σήμερα είναι κάτω από το 60% αυτού που χρειάζεται και η λειτουργεί όλων των κρεβατιών των ΜΕΘ που επίσης είναι στο 60%.

Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κρεβάτια των χειρουργείων σε ΓΝΛ και ΠΠΝΛ, που σήμερα λειτουργούν σε ποσοστό 50-60%, χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, με την άμεση πρόσληψη όλου του μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού που λείπει και αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων.

Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΓΝΛ με την προμήθεια νέου (αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, του εξοπλισμού στην Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΛ που είναι ελλιπής και πεπαλαιωμένος, των μηχανημάτων στην χημιοθεραπεία), να μην στέλνονται ασθενείς σε ιδιώτες..

Αντίστοιχα αντικατάσταση και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πρέπει να γίνει και στο ΠΠΝΛ, όπου υπάρχει πρόβλημα με το ακτινοπθεραπευτικό μηχάνημα, ενώ χρειάζεται 1 ακόμα αξονικός και 1 ακτινολογικό για τα επείγοντα, να αγοραστεί σπινθηρογράφος.

Να λειτουργήσουν στο ΓΝΛ, οι κλινικές (Νευροχειρουργική, Παθολογοανατομική και Κυτταρολογικό, ΩΡΛ, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, Νεογνών, Νευρολογική, Δερματολογική, Ιατρός εργασίας) και να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και στην Ουρολογική και Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που υπολειτουργούν.

Να καλυφθούν στο ΠΠΝΛ οι ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους στις κλινικές (Ογκολογική, Αιμοδοσίας, Θωροκοχειρουργική, Ψυχιατρική, Ρευματολογική Αιματολογική, Δερματολογική και Ενδοκρινολογική).

Να μην υπάρχουν συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

Να καταργηθεί άμεσα κάθε πληρωμή στα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.

Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

Καμία περικοπή σε φάρμακα και δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.

Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στην δημόσια και ιδιωτική υγεία.

Να δημιουργηθεί νέο δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας στη Λάρισα.

Να μην κατατεθεί στη βουλή το Ν/Σ της κυβέρνησης για την ψυχική υγεία. Να καταργηθεί όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο. Να δημιουργηθεί σύγχρονη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες.

Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων.

Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ, στα ΤΕΙ).

Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων. Δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών δημοσίων μαιευτηρίων με επαρκή στελέχωση, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με επιστημονικά κριτήρια.

Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν, Καθολική & Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο.

Να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας.  Να προσληφθούν άμεσα, γιατί δεν υπάρχουν (Οφθαλμίατρος, Οδοντίατρος, Πνευμονολόγος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ρευματολόγος, Ακτινολόγος, Ψυχίατρος) και σε μια σειρά άλλες ειδικότητες, που υπάρχει 1 γιατρός π.χ (Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος, Παιδίατρος, Μικροβιολόγος που πάει μια φορά τη βδομάδα). Να εξασφαλισθεί η κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό και να γίνονται όλες οι εξετάσεις εκεί, χωρίς να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες και να πληρώνουν γι’ αυτές.

Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Υπεράσπιση, επέκταση των ΒΑΕ με βάση τις νέες απαιτήσεις.  Καθιέρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Εργατικός έλεγχος-αναβάθμιση της παρέμβασης των συνδικάτων στο σχεδιασμό και εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής-Ασφάλειας

Οι διεκδικήσεις μας απευθύνονται κυρίως στην κυβέρνηση, αλλά και στην Περιφέρεια, στους Δήμους, ως τμήματα του κρατικού μηχανισμού που υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική, προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν ζητάμε απ’ αυτούς τους φορείς να αναπτύξουν οι ίδιοι υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, αλλά να στηρίξουν τις διεκδικήσεις που ζητάμε να υλοποιήσει το κράτος με δική του ευθύνη και χρηματοδότηση.

Με βάση αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο, προτείνουμε να γίνει συζήτηση σε κάθε Δ.Σ σωματείου ή άλλου φορέα, να οργανωθεί η ενημέρωση των μελών και γενικότερα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των γυναικών, της νεολαίας και γενικά των λαικών οικογενειών, με Γ.Σ και συσκέψεις.

Να παρθούν πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης από κάθε φορέα των παραπάνω αιτημάτων και ότι πρόσθετα υπάρχει σε κάθε κλάδο ή χώρο στην 5η ΥΠΕ, στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, του ΠΕΔΥ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ήδη μεθαύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί, το ΕΚΝΛ προγραμμάτισε παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ, στην οποία καλούμε και τους φορείς των ΕΒΕ και αγροτών, των συνταξιούχων.

Πρωτοστατούμε για να μπουν στο επίκεντρο της πάλης οι σύγχρονες ανάγκες του λαού στην πρόληψη, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αποκατάσταση κόντρα στους εκμεταλλευτές μας. Γιατί οι ταξικές επιλογές της κυβέρνησης και της Ε.Ε. ανατρέπονται μόνο με ταξικό αγώνα, σε ρήξη με τους καπιταλιστές και την εξουσία τους.

Πρωτοστατούμε να αναδειχθούν οι ελλείψεις και τα προβλήματα ανά υγειονομική μονάδα, τι σημαίνουν για το λαό της περιοχής μας, ποια είναι η αιτία τους, μέσα από ποιο δρόμο μπορούν να ξεπεραστούν.

Πρωτοστατούμε για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης, να μπουν στον αγώνα νέες δυνάμεις που έχουν αφοπλιστεί κάτω από το βάρος των προβλημάτων, νέα σωματεία, να ενταθεί η οργάνωση και η αντίσταση παντού.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις