ΛΑΡΙΣΑ

Το Εργατικό Κέντρο για το πρόωρο χαμό του Θανάση Βάιου

“Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, με θλίψη και πόνο, αναγγέλλει στην εργατική τάξη, τον πρόωρο θάνατο, του Θανάση Βάϊου, πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και για πάνω από 3 δεκαετίες μάχιμου συνδικαλιστή (Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, μέλος της διοίκησης του ΕΚΝΛ και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας ΕΕΔΥΕ).

Από την Παρασκευή 24/6/16 το απόγευμα, ο συνάδελφος και σύντροφος μας Θανάσης Βάιος δεν είναι πιά κοντά μας, μετά από πολύχρονη μάχη που έδινε με την ανίατη ασθένεια.

Ο συνάδελφος μας Θανάσης Βάιος, έφυγε νωρίς απο κοντά μας, απο τους συναδέλφους και συντρόφους του, απο την γυναίκα και το παιδί του, τα αδέλφια και την ευρύτερη οικογένειά του, αλλά λεβέντικα και αγωνιστής μέχρι τέλος, όπως έζησε τα 60 του χρόνια, όπως ταιριάζει στους κομμουνιστές-συνδικαλιστές.

Έζησε μια σύντομη ζωή, αλλά γεμάτη με κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, συνειδητής και ανιδιοτελούς προσφοράς μέσα απο τις γραμμές του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΕΚΝΛ, του Συνδικάτου Οικοδόμων και του ΚΚΕ, για την υπεράσπιση του δίκιου του εργάτη, για την κατάργηση της εκμεταλλευτικής καπιταλιστικής κοινωνίας και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς να κάνει πίσω στις δυσκολίες και τα προβλήματα, στον ταξικό αντίπαλο, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και στη διαβρωτική δράση των διάφορων οπορτουνιστών.

Απο τη γέννησή του στα 1956 στην Βερδικούσια Ελασσόνας, απο γονείς με εργατοαγροτική θέση στην κοινωνία και ως ένα απο τα 9 παιδιά της οικογένειας, γνώρισε τη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Ο σ. Θανάσης, μπήκε απο μικρός στον αγώνα για το μεροκάματο. Πρώτα ναυτεργάτης σε τάνκερ και  μετά για χρόνια στην οικοδομή.  Ζώντας άμεσα και ο ίδιος καθημερινά τα βάσανα και τις αγωνίες της εργατιάς, πνεύμα και φύση ανήσυχος, δεν μπορούσε να μείνει παθητικός θεατής, ούτε μοιρολάτρης, απέναντι τους.

Οργανώθηκε στο σωματείο Μαρμαράδων το 1978 και στο ΚΚΕ το 1984, αναπτύσσοντας μια πρωτοπόρα και συνειδητή δράση μέσα απο τις γραμμές τους, για τα συμφέροντα των οικοδόμων και γενικά των εργαζομένων. Το 1982 εκλέχθηκε στη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας και απο το 1992 έως το 2005 πρόεδρος του. Απο το 1989 έως το 2014 εκλέγονταν συνεχώς στη διοίκηση του ΕΚΝΛ και διετέλεσε για χρόνια αντιπρόεδρος και 1 χρόνο πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ. Παράλληλα απο το 1992 έως το 2016 εκλέγονταν στην διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και παλιότερα διατέλεσε μέλος της Ν.Ε και της Α.Ε Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ.

Σε όλη του τη διαδρομή στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα ειρήνης, το γονεικό κίνημα και στο ΚΚΕ, είτε σαν απλό μέλος, είτε απο τις θέσεις ευθύνης που αναδείχτηκε, πορεύτηκε σεμνός, ανιδιοτελής, αταλάντευτος και μαχητικός κομμουνιστής-συνδικαλιστής, αγωνιστής για το δίκιο του εργάτη.

Η φυσική απουσία του απο το ΕΚΝΛ και τους αγώνες μας, θα είναι αισθητή. Όμως στη μνήμη μας θα είναι πάντα ζωντανή η πρωτοπόρα δράση και στάση ζωής του και θα μας δίνει κουράγιο στον δύσκολο, αλλά δίκαιο αγώνα μας, τον οποίο υποσχόμαστε να συνεχίσουμε και να φέρουμε νικηφόρα σε πέρας, μαζί με χιλιάδες νέους αγωνιστές που θα μπούν στη θέση του.

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην γυναίκα του Άννα, στην αγαπημένη του κόρη Γεωργία και σε όλη την οικογένεια του.

Η εκφορά του συναδέλφου Θανάση Βάϊου προς την τελευταία του κατοικία, θα είναι πολιτική όπως ο ίδιος επιθυμούσε και θα γίνει την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας.

Η σωρός του εκλιπόντα θα βρίσκεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΝΛ, την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, όπου θα γίνουν οι αποχαιρετιστήριες ομιλίες και ο αποχαιρετισμός του κόσμου.

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η αναχώρηση για το χωριό του Βερδικούσια Ελασσόνας, όπου θα γίνει η ταφή του.

Το ΕΚΝΛ, καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στην πολιτική τελετή για τον αποχαιρετισμό του συναδέλφου Θανάση Βάϊου και αντι για στεφανιών όσοι θα ήθελαν, τα χρήματα αυτά να δωθούν όπως ο ίδιος επιθυμούσε για την στήριξη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ ή της ΕΕΔΥΕ.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις