ΛΑΡΙΣΑ

Ημέρα μνήμης και τιμής για τη “Μάχη της Σημαίας” – Δεκάδες Θεσσαλοί τίμησαν τους πεσόντες στη Λάρισα

Με μία σεμνή τελετή και με μεγάλη συμμετοχή πολιτών τιμήθηκε την Κυριακή 5/6, η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την τιμή και την αξιοπρέπειά τους αρνούμενοι να παραδώσουν τη Σημαία του Συντάγματος στους Γάλλους εισβολείς στη Θεσσαλία, στον χώρο του μνημείου που βρίσκεται μπροστά από το Κλειστό Γυμναστήριο στην οδό Καρδίτσης.

Η μάχη που έγινε στην περιοχή Μεζούρλο-λίγο έξω από τη Λάρισα- έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου /12 Ιουνίου 1917, στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού, και ονομάστηκε «Μάχη της Σημαίας».

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τον Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης Ν.Λάρισας και τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του «Εθνικού Μετώπου» Καρδίτσας ιατρό-π.πρόεδρο Ιατρικού συλλόγου  κ.Κ.Καρδαρά, τον πρόεδρο του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου κ. Στέλιο Χάμο, τον πρόεδρο της Επιτροπής δημοσιογράφο- ιστορικό ερευνητή κ.Π.Μυλωνά, τον επικεφαλήςτου Περιφερειακού Συνδυασμού  «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» κ. Δ. Μητσιούλη και ακολούθησε ομιλία και αναφορά στο ιστορικό της μάχης από τον πρώην αντιδήμαρχο Λαρισαίων κ. Κ. Σαμουρέλη.

Ο κ. Σαμουρέλης αναφέρθηκε στις δραματικές ομοιότητες με τη σημερινή ιστορική συγκυρία, επεσήμανε ότι « σε εποχές εθνικής υποχωρητικότητας μπροστά στις απαιτήσεις των ξένων εκβιαστών, είναι πολύ σημαντικό να τιμούμε ενωτικά τους ηρωικούς αξιωματικούς και στρατιώτες οι οποίοι  υπερασπιζόμενοι την δόξα και την τιμή της Πατρίδας μας, αντέταξαν το «Μολών Λαβέ» στο ιταμό αίτημα των ξένων εισβολέων για παράδοση της Σημαίας μας» και έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος το επόμενο έτος που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια, να τεθεί αυτή η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου και της αρμόδιας στρατιωτικής αρχής για να αναδειχθεί ως σύμβολο ενότητας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο.

Δείτε φωτογραφίες:

maxi simaias4 maxi simaias3 maxi simaias2 maxi simaias1

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις