ΚΟΣΜΟΣ

Οργή από πολίτες για τα 10.000 ευρώ που δίνουν οι αρχές στους πρόσφυγες

Στην Ολλανδία ορισμένες πόλεις αποφάσισαν πρόσφατα να δώσουν χρηματικά ποσά σε οικογένειες προσφύγων, ώστε να τους βοηθήσουν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα στην νέα τους πατρίδα. Σύμφωνα με έρευνα της τοπικής εφημερίδας Brabants Dagblad την σχετική απόφαση έχουν πάρει μόνο κάποιοι δήμοι στην χώρα και τα ποσά στους πρόσφυγες ποικίλλουν ανάλογα με τον δήμο.

Στην πόλη Oisterwijk, στο νότιο τμήμα της Ολλανδίας, οι τοπικές αρχές δίνουν το ποσόν των 10.600 ευρώ σε μια οικογένεια προσφύγων με δύο παιδιά και οι χρήστες στα social media κατηγορούν την πόλη ότι ενεργεί σαν «Άγιος Βασίλης» την στιγμή που πολλοί από τους ντόπιους ζουν κάτω  από το όριο της φτώχειας.

Σε άλλες πόλεις στην Ολλανδία, όπως στις Bernheze, Schijndel Veghel και Sint-Michielsgestel κάθε οικογένεια προσφύγων με δύο παιδιά λαμβάνει το ποσόν των 3.500 ευρώ ενώ το μικρότερο ποσόν στους αιτούντες άσυλο δίνει η πόλη Boekel, που προσφέρει σε κάθε οικογένεια 2.200 ευρώ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι κάποιοι δήμοι έχουν δηλώσει ότι τα ποσά αυτά δίνονται ως δάνειο ενώ άλλοι δήμοι, όπως στην πόλη Oisterwijk, έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για «δώρο».

Ο επικεφαλής του αντιευρωπαϊκού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), Γκέερτ Βίλντερς χρησιμοποίησε το Twitter για να καλέσει την κυβέρνηση και την δικαιοσύνη στην χώρα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

«Γεια σου Asscher (ο αναπληρωτής πρωθυπουργός) και γενικέ εισαγγελέα, γιατί δεν αντιμετωπίζετε αυτή την διάκριση; Για τους «πρόσφυγες», αλλά όχι για τους Ολλανδούς;»,έγραψε στο Twitter ο ακροδεξιός πολιτικός.

Όμως και αρκετοί πολίτες σχολίασαν στα social media την σχετική απόφαση και την χαρακτήρισαν «γελοία» και «ηλίθια».

Το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας αναφέρει ότι αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν πως στην Ολλανδία το ποσόν των 2.000 ευρώ είναι αρκετό για τα πρώτα έξοδα κάποιου στην χώρα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις