ΛΑΡΙΣΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο

Με επιτυχία γιορτάστηκε χτες 10 Μαίου η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου. “Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) δεν γνωρίζει σύνορα. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, το οποίο προσβάλλει ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, του φύλου και της ηλικίας”. Αυτό ήταν το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για ένα νόσημα από το οποίο πάσχουν 5.000.000 άτομα παγκοσμίως και περίπου 8.000 άτομα στην Ελλάδα.
Η συχνότητα του ΣΕΛ διαφέρει αρκετά ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και την εθνικότητα. Πρόσφατη μελέτη της Πανεπιστημιακής Ρευματολογικής Κλινικής έδειξε ότι 11 στα 1000 άτομα έχουν ΣΕΛ στην Κεντρική Ελλάδα.

O Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια αυτοάνοση ρευματική πάθηση. Στις αυτοάνοσες παθήσεις το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αποδιοργανώνεται με και στρέφεται ενάντια στον εαυτό μας αντί να στρέφεται κατά των μικροβίων και των ιών.
Οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις μπορεί να προσβάλλουν, εκτός από αρθρώσεις, και άλλα όργανα του σώματος, όπως τους νεφρούς, τους πνεύμονες, το αίμα, τις αρτηρίες κλπ. Ο ΣΕΛ προσβάλλει κυρίως γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία(12-45 ετών), και προκαλείς πόνους στις αρθρώσεις, κοκκινίλες στο πρόσωπο και το δέρμα, ευαισθησία στον ήλιο (κοκκινίζει αμέσως και νοιώθει φούντωμα με την έκθεση στον ήλιο) και κόπωση. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να προσβάλλει τους νεφρούς και το αίμα. Η προσβολή των νεφρών φαίνεται μόνο στη γενική ούρων, Η γενική ούρων, μολονότι φτηνή εξέταση, δεν γίνεται συχνά, ενώ δίνει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση των νεφρών. Επίσης η προσβολή του αιμοποιητικού στην αρχή δεν προκαλεί συμπτώματα. Φαίνεται μόνο στη γενική αίματος.

Δεν υπάρχει μια εξέταση που να κάνει τη διάγνωση του λύκου. Για να γίνει η διάγνωση πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός από κλινικές εκδηλώσεις και εργαστηριακές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν ανοσολογικές εξετάσεις, όπως αντιπυρηνικά αντισώματα, ΑΝΑ.Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι εάν κάποια γυναίκα βρεθεί να έχει ΑΝΑ στις εξετάσεις δεν σημαίνει ότι έχει λύκο. Άτομα με πάθηση του θυροειδή αλλά και υγιή άτομα μπορεί να έχουν ΑΝΑ.

Όπως συμβαίνει με όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση και εφαρμοζεται η θεραπεία τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Γιαυτό χρειάζεται παρακολούθηση των ασθενων με Λύκο από ρευματολόγο με εμπειρία στα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα.

Η Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική (www.autorheumatology.com) (Διευθυντής κ. Λάζαρος Σακκάς, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας) διαθέτει έχει ειδικό Ιατρείο Συστηματικού Ερυθυματώδους Λύκου, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα εξειδικευμένου προσωπικού που αφοσιώνεται στην διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση περιστατικών από την Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Η Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας εργάζεται αδιάκοπτα για την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία ασθενών με αυτοάνοσα ρευματολογικά νοσήματα. Σημαντική βαρύτητα δίνεται και στην ενημέρωση και συναίνεση των ασθενών που αποτελούν και ακρογωνιαίο λίθο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της νόσου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και την κινητοποίηση για την κατανόηση των προβλημάτων των ασθενών που πάσχουν από το νόσημα καλούμαστε όλοι μας να επιδείξουμε ευαισθησία. Στόχος αυτής της παγκόσμιας κινητοποίησης, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, της πολιτείας, αλλά και των ασθενών για την πάθηση.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις