ΛΑΡΙΣΑ

Επιτυχημένη εκδήλωση για τις ρευματοπάθειες τον 21ο αιώνα στη Λάρισα

Η ρευματολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τις αυτοάνοσες παθήσεις του συνδετικού ιστού και τις μυοσκελετικές παθήσεις. Το καλό αλλά και δύσκολο για το ρευματολόγο είναι ότι δεν ασχολείται μόνο με ένα σύστημα, π.χ. το μυοσκελετικό, αλλά και διάφορα συστήματα και όργανα, όπως το αναπνευστικό, το πεπτικό, το αιμοποιητικό, το δέρμα τους νεφρούς, κλπ.

Ετσι, ένας ασθενής με ρευματοπάθεια μπορεί να έχει εξάνθημα, αιμορραγίες, ή έλκη (πληγές) στο δέρμα, να λαχανιάζει με μικρή προσπάθεια(δύσπνοια), να έχει αίμα και λεύκωμα στα ούρα, να έχει θρόμβωση σε φλέβες, να έχει αναιμία, ή τα αιμοπετάλια στο αίμα να είναι χαμηλά και να κάνει αιμορραγίες κλπ.

reymatopatheies2

Μια γυναίκα με ρευματική πάθηση μπορεί να έχει επανειλημμένες αποβολές. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι δεν υπάρχει εξέταση αίματος, που όντας θετική να βεβαιώνει τη διάγνωση της πάθησης.  Η διάγνωση βασίζεται σε συνδυασμό διαφόρων εκδηλώσεων και εργαστηριακών και ανοσολογικών εξετάσεων.  Αυτό σημαίνει ότι ο ρευματολόγος πρέπει και να έχει γνώσεις και εμπειρία.

Τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται η Ιατρική επικεντρωμένη στον ασθενή, σε αντιδιαστολή με την ιατρική την επικεντρωμένη στη νόσο. Ιατρική επικεντρωμένη στον ασθενή δημιουργεί συνεργασία ανάμεσα στο γιατρό τον ασθενή και την οικογένεια του για να εξασφαλίσει ότι οι Πάροχοι Υπηρεσιών Υγείας παρέχουν φροντίδα που σέβεται τις ανάγκες, τις αξίες, και τις προτιμήσεις των ασθενών.Η θεραπεία σήμερα δεν στοχεύει μόνο στις κλινικές εκδηλώσεις, αλλά και στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς και της ποιότητας ζωής τους.

Η επικοινωνία ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή είναι ουσιαστική για την καλύτερη υγεία του ασθενούς. Ο ασθενής να αποκαλύπτει άλλα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, κλπ, και τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει για άλλες παθήσεις. Γιατί τα φάρμακα που θα δώσει ο ρευματολόγος για τη ρευματοπάθεια μπορεί να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα και να κάνουν παρενέργειες. Ακόμα και φαινομενικά αθώες διατροφικές συνήθειες να αναφέρονται.  Το βαλσαμόχορτοπου λαμβάνεται σαν τσάι, επιταχύνει την αδρανοποίηση(καταστροφή) πολλών φαρμάκων στο συκώτι. Ετσι, εάν κάποιος παίρνει βαλσαμόχορτο και sintrom( για να μην πήζει το αίμα) θα πρέπει να τροποποιήσει τη δόση του Sintrom.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι στην κατανόηση των ρευματικών και αυτοάνοσων νοσημάτων. Εχει βρεθεί ότι τα γονίδια παίζουν ρυθμιστικό μόνο ρόλο στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, τον κύριο ρόλο παίζουν παράγοντες από το περιβάλλον που ζούμε, όπως μικρόβια, το κάπνισμα, η διατροφή, κλπ. Ετσι, για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα, και η χρονίζουσα ουλίτιδα (περιοδοντίτιδα) φαίνεται να πυροδοτούν τη φλεγμονή σε άτομα που έχουν τα κατάλληλα γονίδια, και μετά από λίγα χρόνια εμφανίζεται η αρθρίτιδα.

Με βάση τους μηχανισμούς με τους οποίους δημιουργείται μια αυτοάνοση πάθηση, σήμερα εφαρμόζονται διάφορες θεραπείες για να εξουδετερώσομε τις βλαπτικές δράσεις της υπερδραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, και το Παν νοσοκομείο Λάρισας τις διαθέτει.  Διαθέτομε επίσης όλες τις εξετάσεις που γίνονται για τη διάγνωση των αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων.

Από το 2000 έχουν μπεί στη θεραπευτική φαρέτρα και τα βιολογικά φάρμακα. Η πρόοδος είναι τεράστια. Τα νέα φάρμακα άλλαξαν τη ζωή σε πολλούς ρευματοπαθείς. Το μέλλον είναι ενθαρρυντικό και για άλλους ρευματοπαθείς. Η ρευματολογική Κλινική του Παν. Νοσοκομείου Λάρισας συμμετέχει σε κλινικές μελέτες νέων φαρμάκων, και κάθε μήνα βλέπομε στα επιστημονική περιοδικά αποτελέσματα μελετών με συνεχώς καινούργια φάρμακα για τις ρευματοπάθειες.

Στην εκδήλωση για το κοινό, οι ρευματοπάθειες τον 21ο αιώνα, που οργανώθηκε από το Σύλλογο ρευματοπαθών, και έγινε με επιτυχία στις 17 Απριλίου 2016 στην Πινακοθήκη Λάρισας, ακούστηκε η συγκινητική ιστορία δυο νέων γυναικών με ρευματοπάθειες.  Χρειάζεται πολύ θάρρος να βγεί κάποιος και να πει το πρόβλημα Υγείας του σε μια τοπική κοινωνία που βλέπει με καχυποψία κάθε τέτοιο πρόβλημα.

Δυστυχώς, ακόμα και δημόσια πρόσωπα δεν τοποθετούνται με ευαισθησία σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Και όμως, καθένας από εμάς θα πρέπει να σκεφθεί ότι στη θέση του ασθενούς μπορεί να βρεθεί ο ίδιος. Αυτή την αρχή έχομε στη ρευματολογική κλινική του Παν νοσοκομείου Λάρισας: Η συμπεριφορά στον ασθενή να είναι εκείνη που θα θέλομε να έχομε εάν είμασταν εμείς ο ασθενής.  Η προσπάθεια όλων μας είναι να βελτιώσομε όχι μόνο τη λειτουργικότητα αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις