ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Θέλουν 3.000 πρόσφυγες στη Λάρισα την ώρα που δεν μπορούν να διαχειριστούν τους 1.500!

Στον απόηχο του βίντεο ντροπής που δημοσίευσε από χθες το onlarissa.gr πραγματοποιείται η ευρεία σύσκεψη φορέων που συγκάλεσαν Περιφέρεια και δήμος Λαρισαίων για το προσφυγικό και την καλύτερη οργάνωση στον καταυλισμό του Κουτσόχερου.

Η είδηση της ημέρας ήρθε από τον διοικητή της 5ης Υγεινομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς κ. Νέστορα Αντωνίου ο οποίος μετέφερε πληροφορίες για έλευση συνολικά 2.500 με 3.000 προσφύγων στη Λάρισα!

Κι όλα αυτά την ώρα που ο εκπρόσωπος του στρατού κ. Μαγαλιός υποστήριξε πως το βίντεο έδειχνε πρόσφυγες που είχαν παραβιάσει αποθηκευτικό χώρο και πετούσαν τρόφιμα και διάφορα σε άλλους πρόσφυγες (σ.σ. γιατί άραγε οι άλλοι δεν έμπαιναν μέσα από την παραβιασμένη πόρτα και περίμεναν απ’ έξω εφόσον συνέβη κάτι τέτοιο;), για να παραδεχθεί στη συνέχεια πως ο αριθμός των προσφύγων είναι τέτοιος που δύσκολα μπορεί να γίνονται αντιληπτές όλες οι κινήσεις τους. “Δεν κρατιέται αυτός ο κόσμος και ούτε το προσωπικό που υπάρχει εκεί μπορεί να επέμβει” είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Η εκτίμηση του κ. Αντωνίου πάντως για ακόμη και 3.000 πρόσφυγες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Λαρισαίων.

Ακούστηκαν επίσης πολλές φωνές και παράπονα για ελλείψεις όχι μόνον συντονισμού αλλά και λειτουργικότητας στον καταυλισμό.

syskepsi prosfyges

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο τρόπο τους προσφυγές και τους μετανάστες και είχαμε καλά αποτελέσματα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να δούμε τις ελλείψεις και τις ανάγκες αυτού του χώρου από δω και πέρα. Δεν τιμά κανέναν αυτοί οι άνθρωποι να μένουν σε σκηνές αλλά δεν υπάρχει και σχεδιασμός για το πόσο θα μείνουν.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό και ο καθένας να ξέρει τις αρμοδιότητες του. Οι εθελοντές να γνωρίζουν το ωράριο τους και ανάλογα με τις ανάγκες να βοηθούν. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα γιατί ξέρουν ότι οι έλληνες θα τους βοηθήσουν. Είναι πολύ δύσκολο και χρειαζόμαστε βοήθεια καθώς ξοδεύουμε χρήματα από εκεί που δεν έχουμε. Είμαστε εδώ και με μια φωνή πρέπει να πούμε ποιος συντονίζει, ποιος είναι ο ρόλος του καθένα, διαχειριζόμαστε ανθρώπους που χάνουν την υπομονή τους και πρέπει να προλάβουμε καταστάσεις.»

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «πρόκειται για ανθρώπους τρομοκρατημένους και όχι για τρομοκράτες. Στη ΡΟΚΑ δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας και αυτές οι μέρες ήταν οι καλές μέρες της πόλης με συντονισμό και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο. Πάντα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά.”

syskepsi prosfygiko

Ο εκπρόσωπος του Στρατού κ. Μαγαλιός αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν και τόνισε τα εξής: «εμείς σαν στρατός δημιουργήσαμε το δικό μας συντονιστικό και λειτουργούμε όσον το δυνατόν καλύτερα. Αν έρθουν και άλλοι πρόσφυγες δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Η ζωή των προσφύγων είναι δύσκολη, υπάρχει πρόβλημα με την περίθαλψη και ζητάμε την επέμβαση και από τα δυο νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό. Σίγουρα αν αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων πρέπει να υπάρξουν επιπλέον τουαλέτες και η καθαριότητα του χώρου επίσης πρέπει να διασφαλιστεί. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός στην περίθαλψη, στη διανομή των προϊόντων αλλά και στην απασχόληση των παιδιών.»

Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νέστορας Αντωνίου αναφέρθηκε πέραν των προαναφερθέντων στο πρόβλημα που υπάρχει με την διερμηνεία καθώς δεν γνωρίζουν ακριβώς τις ανάγκες των προσφύγων. «Οι γιατροί δεν μπορεί να είναι εκεί όλο το 24ωρο ούτε αν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες. Τα νοσοκομεία είναι δίπλα. Το ΕΚΑΒ του έχει παραχωρηθεί ένα μικρό λεωφορείο για το εξωτερικά ιατρεία οπού μεταφέρει τους πρόσφυγες στο νοσοκομείο και τους επιστρέφει.»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστας Γιαννακόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει μια σταθερή δομή ένα ιατρείο με εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό. «Υπάρχει το πρόβλημα της γλώσσας και πρέπει να λυθεί άμεσα. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και όλοι πρέπει να εμβολιαστούν με κόπια βασικά εμβόλια για προληπτικούς λόγους. Πρέπει να υπαρχή ένας παιδίατρο και ένας παθολόγος καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Σύλλογοι Λάρισας κ. Γιάννης  Μακρυγιάννης τόνισε ότι όλα λύνονται με σωστό συντονισμό. «Πρέπει να δούμε τα φάρμακα που  χρειάζονται και να τα καταγράψουμε. Τροφοδοτούμε 2 κοινωνικά φαρμακεία χωρίς πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε να παίρνουμε φάρμακα συνέχεια ούτε από ιδιώτες αλλά ούτε από τα κοινωνικά φαρμακεία. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι νέοι οπότε δεν έχουν ανάγκη από πολλά φάρμακα.»

Εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού τέλος επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρχει μόνιμος γιατρός και κοινωνικός λειτουργός που θα κατευθύνει και θα απασχολεί τα παιδιά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Αμπελακιώτη / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr
Τελευταία ενημέρωση 16:11
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις