Βασίλης Ραούλης

Και όμως…

Με μια προσεκτική ματιά στη στάση που κρατά η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων κλείνοντας τα σύνορα στους πρόσφυγες, διακρίνει κανείς ότι η συγκεκριμένη τακτική εξυπηρετεί σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό και την Γερμανία, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται αντίθετη.

Ουσιαστικά μέσα από την σκληρή γραμμή των συγκεκριμένων κρατών η κυβέρνηση της Γερμανίας και η Μέρκελ επιτυγχάνει να μειώσει τους πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνεται με το πολιτικό κόστος της έλλειψης ανθρωπισμού.

Την συγκεκριμένη άποψη μάλιστα επισημαίνει σε άρθρο του ο Γερμανός πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος της FAZ Νικόλας Μπουσέ τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθούν στο προσφυγικό η Αυστρία και οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, που κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες, επί της ουσίας βοηθούν την Άγκελα Μέρκελ να επιβάλει την πολιτική της.

Ουσιαστικά ο Γερμανός αρθρογράφος προσδιορίζει πως ότι δεν πέτυχε η στρατηγική της Μέρκελ, να μειώσει δηλαδή τις προσφυγικές ροές που φτάνουν στο έδαφος της χώρας της μέσα από συμφωνία με την Τουρκία και την ανακατανομή τους στην Ευρώπη, θα επιτευχθεί μέσα από το κλείσιμο των συνόρων που επιβάλλουν η Αυστρία και οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου.

Μάλιστα ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη στάση έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει αποτελέσματα και να επιβραδύνει τη ροή προσφύγων προς τη Γερμανία ενώ δεν αποφεύγει να δώσει δίκιο στο Ντόναλντ Τουσκ στην αντιπαράθεσή του με τη Μέρκελ επισημαίνοντας ότι η τακτική των βαλκανικών χωρών συνάδει με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες συμφώνησε και η Γερμανία!

Ωστόσο δεν αποφεύγει επίσης να επισημάνει και τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης εξέλιξης.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα και το οποίο εμφανίζεται ήδη είναι η μαζική συγκέντρωση προσφύγων στην Ελλάδα για την οποία ούτε η χώρα μας αλλά ούτε και η υπόλοιπη Ευρώπη ήταν προετοιμασμένες ενώ παράλληλα προσδιορίζει ότι δεν πρόκειται για μια ηθικά ικανοποιητική εξέλιξη.

Ουσιαστικά ο Νικόλας Μπουσέ περιγράφει μια εξέλιξη που ευνοεί την Μέρκελ να εφαρμόσει την πολιτική της παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται αντίθετη απέναντί της. Ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας η οποία βρίσκεται με δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους αδυνατεί να φιλοξενήσει.

Ήδη μάλιστα λίγες μόνο ημέρες μετά το κλείσιμο των συνόρων η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους περισσότερους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων είναι τραγική. Τον ίδιο φόβο ωστόσο αντιμετωπίζει και η Τουρκία καθώς στην επικράτειά της θα εγκλωβιστεί, είτε από το κλείσιμο των συνόρων είτε από επανεισδοχή, ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών αρκετά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που θα εγκλωβιστεί στη χώρα μας.

Βέβαια όλες αυτές οι εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τη θέληση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ήδη αναζητούν εναλλακτικές οδούς κάτι που το γνωρίζουν αρκετά καλά οι ευρωπαίοι!

Του Βασίλη Ραούλη

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις