ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε “Η πρόταση της αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων”

Πραγματοποιήθηκε χθες στο ΧατζηγιάννειοΠνεματικό Κέντρο η εκδήλωση/συζήτηση με τίτλο «Η πρόταση της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων»που διοργάνωσαν από κοινού το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων.

Η πρώτη ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Ζαφειρίδη Φοίβο, Ψυχίατρο, τ. Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων Α.Π.Θ, Επιστημονικό Υπεύθυνο των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας με τίτλο «Σχόλιο για τη συνεχιζόμενη αποτυχία των πολιτικών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων».

Στην  ομιλία του ο κ. Ζαφειρίδης ανέδειξε τις αντιφάσεις των πολιτικών αντιμετώπισης της εξάρτησης και του επιστημονικού παραδείγματος στο οποίο βασίζονται. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αναφορά του σε κυρίαρχους μύθους, σε κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο, που συνοδεύουν το φαινόμενο της εξάρτησης και οδηγούν στο παρατηρούμενο αδιέξοδο στην αντιμετώπισή του.

Πρότεινε, ταυτόχρονα, την ανάγκη μιας συνολικότερης αλλαγής της οπτικής μας επί του φαινομένου με έμφαση στις κοινωνικο-πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις αυτού.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Συντονιστής Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ο οποίος με βάση και τους προβληματισμούς που τέθηκαν από τον κ. Ζαφειρίδη, συζήτησε για την ανάγκη διεύρυνσης των προτάσεων απεξάρτησης.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές στο προφίλ και τις ανάγκες των εξαρτημένων τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και στην ανάγκη τροποποίησης των μεθοδολογιών υποστήριξης των εξαρτημένων. Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε περισσότερο ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, οι οποίες εξατομικεύουν την παρέμβαση και χαρακτηρίζονται από ευελιξία και ανεκτικότητα. Αναφέρθηκε, τέλος, στη σημασία της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας των άμεσα ενδιαφερόμενων και παρουσίασε τη λειτουργία του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους τόσο για γενικότερα θέματα που αφορούν στο πρόβλημα της εξάρτησης, όσο και για τη λειτουργία του προγράμματος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Νεολαίας, κ. Μπατζανούλης Αλέξανδρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κοινές δράσεις του προγράμματος με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας συνεχίζονται με έναν κύκλο προβολών ντοκιμαντέρ που ξεκινούν από την ερχόμενη Πέμπτη.Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των προβολών:

-Πέμπτη 04/02: «Τα ναρκωτικά κάνουν καλό στην… πολιτική» (63’), του Στέλιου Κούλογλου.

Το πρώτο από τη σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων του Στέλιου Κούλογλου για τα ναρκωτικά, το οποίο επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία των ναρκωτικών τον 20ο αιώνα και την χρήση τους για πολιτικούς σκοπούς.

-Πέμπτη 11/02: «Ο λόγος των αποκλεισμένων» (55’), του Γιώργου Κεραμιδιώτη.

Το ντοκιμαντέρ «O Λόγος των Αποκλεισμένων»   κατέγραψε επί 10 μήνες τις κοινές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή το μάθημα που διδάσκουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό, συνδέοντας το ίδιο το Πανεπιστήμιο  με την κοινωνία. Μέσα από αυτήν την νέα εμπειρία αναδεικνύεται η  κοινωνική χρησιμότητα του Πανεπιστημίου και  ακυρώνεται η αγοραία αντίληψη γι΄ αυτό.

-Πέμπτη 18/02: «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» (53’) και «Οι επιζώντες» (30’), του Σταύρου Ψυλλάκη.

«Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» προσπαθεί να ακούσει το λόγο της τρέλας, κάτω από το χαώδες παραλήρημά της, κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη του είναι που εμπεριέχει.

Στους «Επιζώντες» άνθρωποι με ψυχιατρική εμπειρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν για τη ζωή τους, τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων και το βίωμα της ισόβιας φυλακής που χτίζει η ψυχιατρική διάγνωση, αλλά και για την δυναμική των κινημάτων αυτοβοήθειας.

-Πέμπτη 25/02: «Ε.Σ.Υ. να με θυμάσαι», του Κωστή Κεκελιάδη.

Το ντοκιμαντέρ «Ε.Σ.Υ να με θυμάσαι» περιγράφει την πορεία από την ίδρυση του ΕΣΥ στην λειτουργική του κατάρρευση μέσα από συνεντεύξεις γιατρών, υγειονομικών και των ίδιων των αποκλεισμένων.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται ημέρα Πέμπτη και ώρα 20.00, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Πρόσωπα επικοινωνίας: Λαϊνάς Σωτήρης, Γαβριηλίδου Δήμητρα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410233332

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις