ΚΟΣΜΟΣ

Αυτές είναι οι 20 καλύτερες ταινίες για το 2015

Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς είναι μια λίστα καθαρά υποκειμενική και στην κρίση του καθενός. Οι 20 που ακολουθούν θα βρίσκονταν σίγουρα σε πολλές λίστες, ίσως με διαφορετική σειρά.

20) Black Mass : Η μεγάλη επιστροφή του Johnnie Depp σε έναν ρόλο που είχε όλα τα φόντα για να τον εκτοξεύσει. Μπορεί στις Χρυσές Σφαίρες να μην μπήκε στους υποψήφιους, αλλά μπήκε στα SAG Awards και είναι στην κόψη του ξυραφιού για τα Όσκαρ.

19) A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence : Μια ταινία υπαρξιακού περιεχομένου που πολλοί την περίμεναν στις υποψήφιες για ξενόγλωσση, αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως ίσως δεν πέρασε εντελώς το μήνυμα της. Παρόλα αυτά μπαίνει άνετα στην 20αδα.

18) Straight Outta Compton : Η ουσιαστική γέννηση της hip hop μουσικής, πίσω στο 1988, με το άλμπουμ N.W.A. που περιγράφει τη ζωή στο νότιο Λος Άντζελες, είναι το στόρι της ταινίας. Μια ωμή αποτύπωση της καταγωγής της πιο σκληρής μουσικής, ως προς τους στίχους, αλλά και τον κοφτό και αυστηρό ήχο.

17) Joy : Η Jennifer Lawrence έβαλε φέτος στόχο να γίνει η κορυφαία στο Hollywood και το κατάφερε. Εδώ ενσαρκώνει την Joy Margano, μια γυναίκα που έμεινε μόνη να μεγαλώνει δύο παιδιά και έφτιαξε την αυτοκρατορία του Miracle Mop στις ΗΠΑ. Η J Law συνεργάζεται ξανά με τον Bradley Cooper και οι δυο τους ξανά με τον David O’ Russell. Το 2014 ήταν και οι τρεις τους διεκδικητές Όσκαρ. Φέτος;

16) La Isla Minima : Μια συγκεκαλυμμένη ιστορία βίας, σωματικής κακοποίησης και δολοφονιών σε μια πόλη της Ισπανίας στην εποχή του 1980. Δύο αστυνομικοί καλούνται να βρουν δύο αγνοούμενα πτώματα κοριτσιών και φυσικά τους ενόχους. Στην πορεία θα δουν ότι δεν είναι δύο απλές δολοφονίες και πως οι προφανείς ένοχοι είναι όντως ένοχοι, αλλά έχουν τα μέσα να την γλυτώσουν. Γι΄αυτό το τέλος τους θα έρθει μόνο με αίμα. Τι θα γίνει όμως όταν οι δύο συνάδελφοι θα ανακαλύψουν πράγματα ο ένας για τον άλλον που θα κλονίσουν την πίστη τους;

15) Me, Earl And The Dying Girl : Από τις περιπτώσεις που θα λέγαμε underdogs ή «μπήκε από το πουθενά». Στο άκουσμα του σεναρίου, των ηθοποιών κτλ. δεν σου γεμίζει το μάτι και αυτό είναι το μεγάλο της ατού. Ότι σε ξαφνιάζει τόσο έντονα που όταν τελειώνει μένεις να την σκέφτεσαι. Έχει και ένα εξαιρετικό σεναριακό τρικ που συμβάλλει ώστε το τελικό γεγονός να σε αδειάσει ψυχολογικά.

14) Sicario : Μία από τις καλύτερες ερμηνείες της Emily Blunt και άλλη μια ταινία που ο Benicio Del Toro είναι μπλεγμένος σε υπόθεση με ναρκωτικά. Αυτή τη φορά όμως εκκινεί από την πλευρά των καλών. Τουλάχιστον έτσι νομίζει η συνάδελφος του Kate Macy, με την οποία θα κυνηγήσουν τους Sicarios, τους εκτελεστές-μισθοφόρους που πληρώνονται από τους βαρόνους των ναρκωτικών.

13) Martian : Μετά την αποτυχία του 2014 με το Exodus, ο Ridley Scott δίνει φέτος το αναγκαίο πουσάρισμα στον Matt Damon για να τον θριαμβολογήσουν. Ως ο αστροναύτης Mark Watney πετυχαίνει κάτι το ακατόρθωτο. Εκεί που φαίνεται να βρίσκεται αγκαλιά με το θάνατο μέσα στο απόλυτο κενό, στο χάος, εκεί ρίχνει στο τραπέζι το τελευταίο του χαρτί και πετυχαίνει διάνα.

12) Χειμερία Νάρκη : Κάπου στην Καππαδοκία, ο Aydin έχει μια ξενοδοχειακή μονάδα, σε ένα μέρος που είναι τον περισσότερο καιρό με χιόνι και βροχή, αλλά και πάλι εξαιρετικής ομορφιάς. Ο ίδιος περιπλανήθηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος και τώρα πια γράφει κείμενα και τα στέλνει σε τοπική εφημερίδα. Την ώρα που οι γύρω του τον παροτρύνουν να αναζητήσει κάτι μεγαλύτερο, εκείνος προτιμάει να ζει τη ζωή του εκεί με τη νεαρή σύζυγο του. Όμως η προτεραιότητα του είναι η σύζυγος Γραφή. Η χειμερία νάρκη του έρωτα είναι μοιραία. Κι αυτό θα φέρει τη ρήξη.

11) The Lobster : Ο Γιώργος Λάνθιμος δε γινόταν να μη βρίσκεται εδώ, όσο weird wave κι αν φαίνεται σε κάποιους, όσο δύσπεπτος κι αν είναι ο Αστακός του. Δύσπεπτος με την έννοια ότι ο δυστοπικός του κόσμος είναι τόσο αδιέξοδος, που προκαλεί ως και «ασφυξία». στον θεατή.

10) Salt of the Earth : O Wim Wenders μιλάει μέσα από τη ζωή του φωτογράφου Sebastiao Salgado για την ανισομερή κίνηση του κόσμου και ταξιδεύει στο παρελθόν και το παρόν, στα πιο απίθανα μέρη που βρέθηκε ο Salgado για να αποτυπώσει τις όψεις του κόσμου που κρύβονται από την ανθρώπινη λαίλαπα.

9) Mad Max : Ο George Miller έφτιαξε μια ταινία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Charlize Theron και ξάφνιασε πολλούς με το αποτέλεσμα που ήταν πολύ πάνω από τις προσδοκίες.

8) Beasts of No Nation : Η τηλεταινία του Netflix βρίσκεται τόσο ψηλά στη λίστα μας γιατί ο Fukunaga (σκηνοθέτης του πρώτου κύκλου του True Detective) έδωσε την καλύτερη οπτική της ιστορίας του, τόσο με τον τρόπο της λήψης όσο και με την καθοδήγηση του στους ηθοποιούς, που πέραν του Idris Elba, έκαναν το πρώτο τους βήμα. Ίσως και μοναδικό.

7) 45 Years : Η Charlotte Rampling και ο Tom Courtenay γίνονται οι φιγούρες πάνω στις οποίες παίρνουν σχήμα και εικόνα τα γδαρσίματα του χρόνου και των θαμμένων αναμνήσεων που βγάζουν τα νύχια τους για να βρεθούν ξανά σε πρώτο πλάνο στη μνήμη.

6) Ex Machina : Τι συμβαίνει όταν η μηχανή που περίμενες να είναι αντίπαλος σου έχει περισσότερα human features απ΄ό,τι περίμενες; Μόνο η Alicia Vikander μπορεί να μας πει και θα μας το πει και στις Χρυσές Σφαίρες που έχει δύο υποψηφιότητες και λογικά και στα Όσκαρ.

5) Carol : Η Cate Blanchett σε ακόμα έναν ρόλο που τη φέρνει στο κατώφλι των Όσκαρ, η Rooney Mara αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο στο πλάι της, και έχουμε μια ταινία που και οι δύο είναι σε Ά ρόλο. Δύο γυναίκες που ερωτεύονται και το ζουν όπως όλοι οι άνθρωποι: σαν ανεμοστρόβιλο. Γιατί στον έρωτα κανείς δεν διαφέρει. Αυτό είναι και το μήνυμα του Todd Haines.

4) Son of Saul : Ήδη φαβορί για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης, κι ας μην έχουν ανακοινωθεί οι 5 υποψηφιότητες ακόμα, μεγάλος νικητής στις Κάννες, για πολλούς η ταινία της χρονιάς. Αλλά και αυτοί που δεν τη θεωρούν, σίγουρα τη βάζουν στην πεντάδα τους.

3) Brooklyn : Μπορεί στους γυναικείους ρόλους να μιλούν όλοι για την Blanchett, όμως η Saoirse Ronan έκανε το μεγάλο μπαμ με το Brooklyn, σε μια ταινία που θα κυκλοφορήσει στις 31 του μήνα στους κινηματογράφους και είναι από αυτές που τα έχουν όλα. Η ατμόσφαιρα θυμίζει κόσμο Fidgerald, από τη γυναικεία πλευρά, η τεθλιμμένη νοσταλγία είναι διάχυτη και η Ronan δίνει ρεσιτάλ.

2) Inside Out : Ίσως το καλύτερο animation της τελευταίας δεκαπενταετίας. Μια ταινία που εξηγεί τη λειτουργία της μνήμης και τη γνωστική ψυχολογία με τον πιο απλό τρόπο. Γι΄αυτό δεν είναι απλώς το καλύτερο animation αλλά και μία από τις top ταινίες της χρονιάς.

1) The Assassin : Ένα αριστούργημα της Άπω Ανατολής, μια αποδόση μιας ιστορίας αιώνων πίσω που καταφέρνει και διαποτίζει τον δυτικής κουλτούρας θεατή.

*Ως ταινίες του 2015 εννοώ αυτές που προβλήθηκαν στην Ελλάδα από τα τέλη Φεβρουαρίου ως και τον Δεκέμβριο, έχοντας αφήσει εκτός τις ταινίες που συμπεριλήφθηκαν στα προηγούμενα Όσκαρ και προβλήθηκαν στις αίθουσες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

toratora.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις