ΕΛΛΑΔΑ

Από Ιανουάριο ο διάλογος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μηνύματα στήριξης της ελληνικής προσπάθειας, αλλά και σαφείς συστάσεις για απαρέγκλιτη τήρηση του μνημονίου απέστειλαν οι δύο εκ των τεσσάρων επικεφαλής των δανειστών (οι δύο εκ του… κουαρτέτου) που βρέθηκαν στην Αθήνα για τις εργασίες του 26ου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο λόγος για τους Ντέκλαν Κοστέλο (εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο) και Μάρκους Ρέφερ (εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο κουαρτέτο).

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια μετά τον τελευταίο γύρο ανακεφαλαιοποίησης», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο Ρέφερ, αποκλείοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

«Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη πως η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πραγματοποιήθηκε με τρόπο διεξοδικό», εξήγησε, για να διαμηνύσει πως δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί για την ανάγκη χορήγησης πρόσθετων κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη άρση των capital controls, ζητώντας μάλιστα να τηρηθεί απαρέγκλιτα το ελληνικό πρόγραμμα.

Μιλώντας, νωρίτερα, στο ίδιο συνέδριο ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν ανέφερε πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2016, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016», τόνισε, για να σημειώσει μάλιστα πως η απόφαση για το χρέος έχει ήδη ληφθεί. «Το θέμα δεν είναι αν θα ληφθεί απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά με ποιους όρους αυτή θα γίνει. Αρχές Ιανουαρίου, εάν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσει ο διάλογος για την ελάφρυνση του χρέους», αποκάλυψε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία πως δεν αποκλείεται να μην καταγραφεί ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2016. «Τελικά ίσως έχουμε μηδενική ανάπτυξη το 2015, όμως μπορεί να μην έχουμε απαραίτητα αρνητικό πρόσημο το 2016», εκτίμησε.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις