ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Ξεπούλησαν τις ελληνικές τράπεζες

«Θα ήθελα ευθύς εξαρχής να τονίσω πως εσείς, οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αποτελείτε τη ραχοκοκαλιά του οικονομικού μας μοντέλου και αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον οποίο η συντεταγμένη πολιτεία θα έπρεπε να είναι σε στενή επαφή μαζί σας, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον, που θα σας επιτρέψει να αναπτυχθείτε». Με τα λόγια αυτά ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας ξεκίνησε την παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Λάρισα, κάνοντας ταυτόχρονα μια σαφέστατη αναφορά στην συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που ήταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα:

«Θα δεχθώ εκ προοιμίου και καλή τη πίστη ως υπόθεση εργασίας, πως σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί γύρω από ένα κοινό τραπέζι, για να συναποφασίσουν για κάποια κρίσιμα ζητήματα της χώρας. Αυτή μου η παραδοχή όμως με οδηγεί, και φαντάζομαι όχι μόνο εμένα, σε μια κρίσιμη ερώτηση:

Γιατί έπρεπε μέσα σε 7 μήνες να πάμε δυο φορές στις κάλπες, να επιβληθούν στη χώρα τα capital controls, να ξεπουλήσουμε τις ελληνικές τράπεζες, να στείλουμε στο εξωτερικό άλλες 100.000 επιχειρήσεις, να καταθέσουμε –και πάλι- έναν προϋπολογισμό ύφεσης, να φορτώσουμε στις επιχειρήσεις και στους πολίτες νέους δυσβάσταχτους φόρους, για να πράξουμε αυτό που καλούσε η κυβέρνηση Σαμαρά πριν ένα χρόνο, δηλαδή εθνική συνεννόηση;», αναρωτήθηκε ο κ. Κέλλας, ο οποίος συνέκρινε την περίοδο, που περνάει τώρα η αγορά με αυτή που επικρατούσε ένα χρόνο πριν.

«Για σκεφτείτε λοιπόν ποια ήταν η κατάσταση που αντιμετωπίζατε στις επιχειρήσεις σας έναν χρόνο πριν.

Δύσκολη; Αναμφισβήτητα. Προβληματική; Σίγουρα. Ανηφορική; Ναι. Αλλά με ελπίδα. Με αισιοδοξία πως κάτι αρχίζει να κινείται. Πως οι τράπεζες μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση ήταν έτοιμες να χορηγήσουν και πάλι τα αναγκαία δάνεια. Έστω λίγα. Έστω σε λίγους για αρχή. Άλλα έτοιμες. Με την κυβέρνηση να ανακοινώνει φοροελαφρύνσεις σε βάθος έτους, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των εργοδοτικών εισφορών, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στον άδικο και σκληρό ΕΝΦΙΑ, αλλά και στη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Με μάζεμα δαπανών και νοικοκύρεμα του κράτους.

Ένα χρόνο μετά, τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ. Ισοδύναμα που ανατινάζουν την κοινωνία και την αγορά, σε λάθος κατεύθυνση, με το ένα λάθος να έρχεται να διορθώσει, υποτίθεται, το άλλο», επεσήμανε ο κ. Κέλλας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όπου και έκανε λόγο για «ξεπούλημα»:

«Η ονομαστική αξία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τον Ιούνιο του 2014, ήταν περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ και η συμμετοχή του ΤΧΣ, του κράτους δηλαδή άγγιζε τα 20 δις. Σήμερα, μετά την ανακεφαλαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ η αξία των μετοχών αγγίζει τα 800 εκατομμύρια και φυσικά η συμμετοχή του κράτους είναι μηδέν, κάτι που σημαίνει πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν περάσει στα χέρια ξένων funds» σημείωσε ο Λαρισαίος βουλευτής, αναρωτώμενος «γιατί δεν μιλάει κανείς».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις