ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τις «σιδεριές» – Οι απόψεις των παρατάξεων και των πολιτών επί τάπητος

Το …καυτό θέμα του της «Βιοκλιματικής Ανάπλασης» που λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Φρουρίου και απασχόλησε έντονα τις τελευταίες εβδομάδες τη Λάρισα συζητήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από πολίτες και εκπροσώπους φορέων ξεκίνησε λίγο πριν τις πέντε η έκτακτη συνεδρίαση που έχει ως ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο θέμα.

dimotiko simvoulio7

Το λόγο αρχικά έλαβε η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων Λίλη Γιοβρή, η οποία έδωσε στοιχεία για τοιστορικό του έργου που έχει ως εκκίνηση την πεζοδρόμηση του Βενιζέλου από το 2006.

dimotiko simvoulio4

Σημείωσε ότι οι αποφάσεις για την εκκίνηση του έργου ελήφθησαν στις 8 -12-2011 όταν υποβλήθηκε η αίτηση και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μάλιστα η κα Γιοβρή χαρακτήρισε το έργο ως «καινοτόμο και σημαντικό για την πόλη».

dimotiko simvoulio1

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημήτρης Μαβίδης  ο οποίος είπε ότι « δεν μπορούμε να κρίνουμε ένα έργο που βρίσκεται στο 30 -40% της υλοποίησής του ».

«Παρακολουθούμε ότι γίνεται και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Ερευνάται οποιαδήποτε μορφή βελτίωσης. Να το δούμε το έργο ολοκληρωμένο και ας  το κρίνουμε τότε » πρόσθεσε ο κ. Μαβίδης.

dimotiko simvoulio 5

Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο δήμαρχος Λαρισαίων οποίος είπε ότι « η συζήτηση που ανοίγει είναι σημαντική. Πήρε χαρακτηριστικά έντονα που δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας«

«Η Δημοτική Αρχή είναι ανοιχτή να ακούσει και άλλες λύσεις επί του θέματος» συμπληρωσε ο κ.Καλογιάννης.

Ενώ έθεσε και το δίλημμα λέγοντας ότι  «ή τινάζουμε το έργο στον αέρα και πληρώνει η πόλη 4 εκατομμύρια ευρώ ή θα δούμε παρεμβάσεις για να γίνει το έργο πιο φιλικό».

Ο κ. Καλογιάννης συνεχίζοντας την τοποθέτησή του τόνισε ότι «και εμένα με ξένισε η υπόθεση με τους σιδερένιους ιστούς» ώστόσο μίλησε για ένα πρωτοποριακό έργο που έχει τις δυνατότητες να γίνει όμορφο και να αλλάξει τις  κακές ασφαλτοστρώσεις και τα ατελείωτα αυτοκίνητα που υπήρχαν στο Φρούριο.

Τέλος, ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στις αλλαγές του έργου που πραγματοποιούνται στον πεζόδορομο της οδού λέγοντας ότι «στο σημείο αυτό υπήρξε εμπλοκή με τα δίκτυα της ΔΕΥΑΛ» νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από τη διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσίων του δήμου πως στον πεζόδρομο αντί για τις σιδερένιες δοκούς και πανιά θα μπουν δέντρα.

dimotiko simvoulio

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καλαριώτου ρώτησε αν υπάρχει δυνατότητα να αποφευχθούν οι σιδερένιοι δοκοί και να μπουν δέντρα, πέργκολες κλπ. και στο υπόλοιπο τμήμα του έργου, στο λόφο του Φρουρίου για να της απαντήσει η κα Γιοβρή  «πως τότε δεν θα υπήρχε το ίδιο βιοκλιματικό αποτέλεσμα στο λόφο».

simvoulio10

Ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πόλης» Έκτορας Νασιώκας ρώτησε γιατί επελέγη η περιοχή του Φρουρίου για την βιοκλιματική ανάπλαση, ενώ το ίδιο και σειρά άλλων ζητημάτων έθεσε ο κ. Διαμάντος.

Ο λόγος εδόθη και σε εκπροσώπους φορέων όπως  ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κώστας Σαπουνάς που έθεσε για μία ακόμη φορά το ζήτημα των σιδερένιων κατασκευών ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Γιώργος Γκόγκος αναφέρθηκε σε «αδυναμίες που έχει το έργο, αν και θα πρέπει να προχωρήσει για να δούμε τι θα γίνει».

dimotiko simvoulio8

Ακόμη, μίλησαν ο εκπρόσωπος της «Πράσινης Πόλης» Αστέριος Χλωρός αλλά και πολίτες όπως ο Βασίλης Καλαϊντζίδης που προέρχεται από τους πολίτες που διαφωνούν με το εν εξελίξει βιοκλιματική ανάπλαση ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για να διαπιστωθεί αν οι Λαρισαίοι θέλουν το έργο ή όχι.

simvoulio9

Σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση της πρώην διευθύντριας των Τεχνικών Υπηρεσίων του Δήμου Λαρισαίων κα Αϊβαλιώτου η οποία υπερασπίστηκε την επιλογή του έργου ενώ τόνισε ότι όλα τα μεγάλα έργα στη Λάρισα στην αρχή της υλοποίησής τους έλαβαν ανάλογες αντιδράσεις.

«Τη δεκαετία του ’80 όταν πεζοδρομούταν η Πανός οι έμποροι βγήκαν με τις καραμπίνες ανάλογη ήταν η εικόνα στην ολοκλήρωση του τελευταίου κομματιού της Κούμα  με τους εμπόρους να μαζεύουν υπογραφές. Κανένα έργο δεν αντιμετωπίστηκε θετικά» συμπληρωσε η κα Αϊβαλιώτη.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις