ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: Να αποζημιωθούν για την ανεμοθύελλα στα Φάρσαλα

Να αποζημιωθούν γρήγορα και δίκαια οι πληγέντες, από την πρωτόγνωρη ανεμοθύελλα, παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων και να ληφθεί μέριμνα από την πολιτεία για αποζημίωση της απώλειας συγκομισθέντος βαμβακιού, που παρέμενε στο χωράφι μέχρι να φορτωθεί και μεταφερθεί στα εκκοκκιστήρια, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός υπουργός, στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, επισημαίνει ότι «από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου που διανύουμε, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τη βαμβακοκαλλιέργεια στο νομό Λάρισας. Ωστόσο, παρά την κακή αρχή, το δεύτερο μισό του καλοκαιριού αναπτέρωσε τις ελπίδες των αγροτών για μια “αξιοπρεπή” παραγωγή. Δυστυχώς, όμως, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, στην έναρξη της συγκομιδής, δυσκολεύουν την απρόσκοπτη συλλογή, μειώνουν την παραγωγικότητα και υποβαθμίζουν την ποιότητα».

 

Ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει ότι «τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με καταρρακτώδη βροχή και ανεμοθύελλα, έπληξαν χωριά και αγροτικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων. Το επίκεντρο εστιάζεται στον άξονα Υπέρειας και Κρήνης του δήμου Φαρσάλων, ενώ επλήγησαν και γειτονικά χωριά εκατέρωθεν, με πιο χαρακτηριστικά το Μικρό Βουνό του δήμου Κιλελέρ, τη Ζωοδόχο Πηγή, τους Χαλκιάδες το Ευίδριο, και τη Βαμβακού. Από τον μεγάλο όγκο βροχής που έπεσε σε λίγα λεπτά της ώρας, δημιουργήθηκαν πλημμύρες και ορμητικοί χείμαρροι που παρέσυραν τμήματα αγρών και κατέστρεψαν την ασυγκόμιστη παραγωγή της χρονιάς σε βαμβάκια και καλαμπόκια. Επιπλέον, ο δυνατός άνεμος  προκάλεσε ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και γεωργικές αποθήκες».

 

Και ο πρώην υπουργός καταλήγει ότι καθώς «το βαμβάκι αποτελεί τη σημαντικότερη καλλιέργεια της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην γρήγορη και αντικειμενική αποτύπωση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις