ΛΑΡΙΣΑ

Αυτοψία από κλιμάκιο της Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ στην Κρήνη

Κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας επισκέφτηκε την Κρήνη Φαρσάλων που έχει πληγεί  από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις. Διαπίστωσε ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε χωράφια και στην παραγωγή, ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα, τρακτέρ,  σε αποθήκες με σιτάρια καθώς και συγκομισμένη παραγωγή βαμβακιού που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής πριν την μεταφέρουν στο εκκοκκιστήριο.

Το κλιμάκιο της ΕΟΑΣΝΛ συνομίλησε με τους κατοίκους του χωριού  και μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Κρήνης ζητάμε:

Άμεση καταγραφή και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών στην παραγωγή και στα πλημμυρισμένα χωράφια των χωριών του Δήμου Φαρσάλων που έχουν πληγεί. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτεται η παραγωγή από όλα τα φυσικά φαινόμενα αλλά και να αποζημιώνεται στο 100% της ζημιάς. Να υπάρξει απόφαση ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας παραγωγός που δεν θα συμπληρώσει το πλαφόν στο βαμβάκι να χάσει την συνδεδεμένη ενίσχυση καθώς για την μειωμένη παραγωγή δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.

Να υπάρξει ουσιαστική αποζημίωση στους αγρότες των οποίων η σοδειά παρασύρθηκε και καταστράφηκε από τα νερά της βροχής  και αφορά σε βαμβάκια και σιτάρια. Να δοθεί κατ εξαίρεση αποζημίωση  με κοινή υπουργική απόφαση, καθώς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που ούτως ή άλλως δεν καλύπτει όλες τις ζημιές από τους φυσικούς κινδύνους.

Να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα τους.

Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά και στα αυτοκίνητα τους.

Να «παγώσουν» το κεφάλαιο και οι τόκοι στα δάνεια των αγροτών  που έχουν πληγεί και κινδυνεύουν να μην εσοδέψουν. Να χορηγηθεί άτοκο δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου προς όλους τους πληγέντες της περιοχής (αγρότες και μη)  ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και τα έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών.

 

Η ΕΟΑΣΝΛ και ο Α.Σ Κρήνης καλούν τους αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα παραπάνω δίκαια αιτήματα θα ικανοποιηθούν αφού τίθεται θέμα επιβίωσης για τις αγροτικές οικογένειες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις