ΚΟΣΜΟΣ

Στη Μεσόγειο το «Πλοίο της Ειρήνης»

Με συνθήματα κατά των πολέμων και των πυρηνικών και υπέρ των προσφύγων το «Πλοίο της Ειρήνης», που ξεκίνησε από την Ιαπωνία, διαπλέει από σήμερα τη Μεσόγειο.

Την Κυριακή το «Πλοίο της Ειρήνης» επισκέπτεται το Κουσάντασι της Τουρκίας, όπου ετοιμάζεται υποδοχή από τον αντίστοιχο δήμο και φιλειρηνικές οργανώσεις της περιοχής, ενώ τη Δευτέρα το πρωί το πλοίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Εκεί, έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή του δήμου και άλλων δήμων της περιοχής, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ οι εκδηλώσεις έχουν την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Οι δράσεις στο λιμάνι του Πειραιά θα αρχίσουν τη Δευτέρα, στις 11 π.μ. και το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη ομιλία αφιερωμένη στα 70 χρόνια του ΟΗΕ, με έμφαση στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Στις 12.30 διεθνής αντιπροσωπεία από την αποστολή θα επισκεφθεί το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε το “Όχι άλλοι πόλεμοι-όχι άλλοι πρόσφυγες” ως σύνθημα των εκδηλώσεων υποδοχής στον Πειραιά», τόνισε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), Πάνος Τριγάζης.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις για μελλοντικές δραστηριότητες του «Πλοίου της Ειρήνης», σε σχέση με τη χώρα μας. Η πρώτη αφορά το 2016 (Ολυμπιακή Χρονιά), όταν το «Πλοίο της Ειρήνης» θα προσεγγίσει την Αρχαία Ολυμπία (θα καταπλεύσει στο Κατάκολο) και η δεύτερη αφορά τη δημιουργία στον Πειραιά Μεσογειακού Γραφείου Συνεργασίας και Πληροφόρησης του «Πλοίου της Ειρήνης».

Εκπροσωπώντας την οργάνωση του «Πλοίου της Ειρήνης», η Ουαλή ακτιβίστρια Κάρεν Χάλοους αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας. «Η υπεράσπιση της ειρήνης και η προώθηση της διεθνούς αλληλεγγύης είναι αλληλένδετες και γι’ αυτό το “Πλοίο της Ειρήνης” καθόρισε ως κύριο θέμα του διάπλου του στη Μεσόγειο την αμέριστη αλληλεγγύη με τα κύματα των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες χώρες και αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη».

Το «Πλοίο της Ειρήνης» είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εδρεύει στην Ιαπωνία και δημιουργήθηκε για την προώθηση της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Έκανε το πρώτο του ταξίδι το 1983 και από τότε έχει πραγματοποιήσει 88 ταξίδια- αποστολές σε όλο τον κόσμο. Το «Πλοίο της Ειρήνης» ξεκίνησε το πιο πρόσφατο παγκόσμιο ταξίδι του από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας στις 21 Αυγούστου και θα επιστρέψει εκεί ολοκληρώνοντας τη διαδρομή του στις 6 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις