ΕΛΛΑΔΑ

Συμφώνησαν για ντιμπέιτ οι πολιτικοί αρχηγοί

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες εκλογές, από το 2012 και μετά, στις οποίες δεν υπήρξαν τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις των πολιτικών αρχηγών, αυτή την φορά τα ντιμπέιτ θα επιστρέψουν στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Καθώς μάλιστα και οι δύο αρχηγοί δηλώνουν πρόθυμοι, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό θέαμα, αφού είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και απευθείας διάλογος των δύο.

Πέρα από τις θέσεις και τις απόψεις οι τηλεθεατές θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν να συγκρούονται και να συγκρίνουν δύο διαφορετικά προσωπικά στυλ. Το βαρύ, λαϊκό δεξιό και ολίγον αθυρόστομο του κ. Μεϊμαράκη με το νεανικό, εναλλακτικό αριστερό του κ. Τσίπρα.

Στην χθεσινή διακομματική οι εκπρόσωποι της Κουμουνδούρου μετέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν δύο τηλεμαχίες. Η μια ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας περί το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος. Και η δεύτερη ανάμεσα σε όλους του πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πέταξε το γάντι “με το απαράμιλλο ύφος του” -όπως σχολίασε κατόπιν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ήδη από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την περασμένη Πέμπτη ο κ. Μεϊμαράκης προκάλεσε τον αντίπαλό του λέγοντας: “Εγώ εξακολουθώ να ζητώ, ήδη ζήτησα, τουλάχιστον δυο ντιμπέιτ. Τουλάχιστον δύο φορές να βρεθούμε στο διάλογο.

Ένα ντιμπέιτ όλοι οι αρχηγοί και ένα δεύτερο με τον κ. Τσίπρα ως παραιτηθέντα πρωθυπουργό. Και επειδή ξέρω, ότι θα βάλουνε διάφορα διαδικαστικά στις συζητήσεις στη διακομματική, από τώρα του λέω ότι με όποιους όρους θέλει, με όποιες προϋποθέσεις θέλει, όποια μέρα θέλει και όποια ώρα θέλει”. Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε την πρόκληση-πρόσκληση και στο διάγγελμά του το περασμένο Σάββατο βάζοντας και το δικό του πολιτικό πλαίσιο λέγοντας “δηλώνω ότι δέχομαι όποιους όρους και όποιες προϋποθέσεις θέσει, φτάνει να γίνει αυτός ο διάλογος.

Γιατί οι πολίτες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν». Η απάντηση από τον κ. Τσίπρα ήλθε σε παρόμοιους τόνους από το βήμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ: «Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη, με το απαράμιλλο ύφος του, ότι μου ζητάει ντιμπέιτ. Άκου λέει; Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα και όσα θέλει και όποτε θέλει». Γιατί, όπως είπε, εμείς, και εγώ προσωπικά, ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο του λαού. Ο λαός θα κρίνει θέσεις, προγράμματα, αλλά κρίνει και συγκρίνει πάνω απ’ όλα την καθαρότητα την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, ποιος του λέει το δίκιο, το σωστό, ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος προσπαθεί να τον παραπλανήσει».

Ο μεν κ. Μεϊμαράκης ο οποίος έπεται στις δημοσκοπήσεις θεωρεί ότι από το ντιμπέιτ έχει μόνο να κερδίσει. Σε κάθε περίπτωση ότι δεν θα χάσει. Αντίθετα ήδη εμφανίζεται ότι δεν φοβάται και ότι επιζητά τον δημοκρατικό διάλογο. Φυσικά θα επιχειρήσει να προκαλέσει ρωγμές στην εικόνα του πολιτικού του αντιπάλου, που είναι και το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Ο κ. Μειμαράκης θα ακολουθήσει την ίδια τακτική, επίθεση στον κ. Τσίπρα για να δείξει “την ασυνέπεια και τις αντιφάσεις” του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα όταν θα αρχίσει η συζήτηση για τους όρους θα ζητήσει να επιτραπεί και απευθείας αντιπαράθεση των δύο. Οι σύμβουλοί του χωρίς να υποτιμούν τον κ. Τσίπρα θεωρούν ότι ο απευθείας διάλογος -όπως έγινε μερικές φορές στην Βουλή από τα έδρανα και όχι από το Βήμα- μπορεί να ευνοήσει τον κ. Μεϊμαράκη με την άνετη και ανεπιτήδευτη γλώσσα.

Από την πλευρά του κ. Τσίπρα η αλήθεια είναι ότι περισσότερα διακινδυνεύει να χάσει παρά επιδιώκει να κερδίσει. Ήδη προηγείται στην δημοφιλία και στα περισσότερα ποιοτικά στοιχεία έναντι του αντιπάλου του. Από την άλλη όμως όπως λένε και οι συνεργάτες του “ο κ. Τσίπρας δεν είναι Σαμαράς για να αναζητά προσχήματα προκειμένου να κρυφτεί”.

Ένας πολιτικός ο οποίος αναμετρήθηκε με ευρωπαϊκό κοινό με τους αντιπάλους του για την προεδρία της ΕΕ δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την αντίστοιχη αναμέτρηση στις ελληνικές εκλογές. Η ενδεχόμενη άρνηση θα κόστιζε περισσότερο. Από την Κουμουνδούρου πάντως δεν δείχνουν να φοβούνται, “ο Τσίπρας έχει επιχειρήματα και θα κερδίσει τις εντυπώσεις” λένε. Κινδυνεύουν ίσως από την υπερβολική αυτοπεποίθηση και από την υποτίμηση του αντιπάλου. Δια παν ενδεχόμενο όμως δείχνουν να επιθυμούν την αναμέτρηση την πρώτη ή το αργότερο την δεύτερη εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, ώστε να υπάρχει χρόνος για διορθωτικές κινήσεις αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις