ΛΑΡΙΣΑ

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε συνοικίες της Λάρισας

Με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ’ τους αιώνες…Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές…» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ), πραγματοποιήθηκαν σε συνοικίες της Λάρισας, οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ εν όψει του 41ου φεστιβάλ ΚΝΕ-«ΟΔΗΓΗΤΗ».
Την Τρίτη 25/8, στη Πλατεία Ανθούπολης, με ομιλήτρια την Ρούλα Ξιφαρά, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: « Το Μνημόνιο 3 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που στήριξαν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, ενώ έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο, την ώρα που το χιλιοπαιγμένο έργο των διερευνητικών εντολών συνεχίζεται.
Αφού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΔΕΝ έσκισε τα μνημόνια, αφού ΔΕΝ έκανε τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλι, αφού διαπραγματεύτηκε  για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και άλλων ντόπιων πλουτοκρατών, αφού το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος έγινε σε λιγότερο από 24 ώρες ΝΑΙ, αφού κορόιδεψε τον λαό και αντί για «υπερηφάνεια» και άλλα τέτοια που έλεγε έφερε μνημόνιο, τώρα ζητά την ψήφο του για να μπορέσει να το  εφαρμόσει με την συναίνεση του. Το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα που γίνεται με το τσάκισμα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, με την μείωση των μισθών, ώστε να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για να επενδύσουν οι καπιταλιστές με το επιθυμητό κέρδος.
Αυτό τον στόχο υπηρετούν τα μέτρα των  μνημονίων. Σε όλες τις χώρες, είτε ονομάζονται μνημόνια είτε όχι. Για τους καπιταλιστές δηλαδή, ντόπιους και ξένους, βυθίζονται στη φτώχια οι εργατικές λαϊκές οικογένειες. Γι’ αυτό και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ, της λυκοσυμμαχίας δηλαδή των καπιταλιστών, είτε είναι παλιά (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), είτε  δήθεν αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ), είτε δήθεν νέα και αμόλυντα (ΠΟΤΑΜΙ), είτε δήθεν πατριωτικά (ΑΝΕΛ) στηρίζουν τη σφαγή του λαού μας. Γι’ αυτό και ο διαχωρισμός μνημόνιο-αντιμνημόνιο ήταν ακόμα μια απάτη»
Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα».

Την Πέμπτη 27/8, Πλατεία στα Ταμπάκικα, με ομιλητή των Θοδωρή Αναπλιώτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Όλο το μεγάλο θέμα των ημερών είναι οι επικείμενες εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές που ξεκίνησαν για ένα και μόνο λόγο, για να έχει σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τη λεπίδα στον ελληνικό λαό εξυπηρετώντας την ανάγκη να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση των επιχειρήσεων, με αύξηση της κερδοφορίας τους. Μιας κερδοφορίας που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλίων, με μοναδικό στόχο την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, τη γιγάντωση της φτώχειας, της ανέχειας και της εκμετάλλευσης. (..) Μην παγιδευτούμε πάλι.

Να το πούμε καθαρά ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ περίτρανα ότι κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλισμού, που θα φέρει φιλολαϊκά μέτρα ΔΕΝ υπήρξε ΠΟΤΕ ούτε πρόκειται να υπάρξει. Γιατί πολύ απλά τα δικά μας συμφέροντα και τα δικά τους δεν μπαίνουν κάτω από την ίδια στέγη είναι ΑΝΤΙΘΕΤΑ, δεν είχαν ποτέ κοινό παρανομαστή στο ρου της ιστορίας». Για αυτό λοιπόν το ΚΚΕ, το ζήτημα των εκλογών το αντιμετωπίζουμε από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι και αυτές μια ταξική πολιτική αναμέτρηση και ως τέτοια πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο για την ενίσχυση του ΚΚΕ.
Τώρα υπάρχει ακόμη πιο πλούσια πείρα από τις εναλλαγές κομμάτων στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα από τις τελευταίες εκλογές του Γενάρη 2015 και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Απ’ αυτή την άποψη και επειδή το αποτέλεσμα διαμορφώνεται από την ψήφο του λαού, ο λαός πρέπει να σταθμίσει τις συνθήκες στις οποίες γίνονται οι εκλογές, τα δικά του συμφέροντα, να διαμορφώσει δηλαδή τα δικά του κριτήρια ψήφου. Για αυτό λοιπόν το ΚΚΕ, το ζήτημα των εκλογών το αντιμετωπίζουμε από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι και αυτές μια ταξική πολιτική αναμέτρηση και ως τέτοια πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο για την ενίσχυση του ΚΚΕ.».
Στο χώρο της πλατείας λειτούργησε παιδότοπος και έγινε η προβολή της ταινίας « Η εποχή των παγετώνων».
Την ίδια μέρα στη Πλατεία ΑΤΑ, με ομιλητή των Γιάννη Παντελίδη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε: «Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αντισταθεί στο νέο μνημόνιο και στα σκληρά μέτρα, παλεύοντας για κάλυψη όλων των απωλειών της περιόδου της κρίσης, κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων, διεκδίκηση ικανοποίησης όλων των λαϊκών αναγκών.
Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος όχι μόνο για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση αλλά και για την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο.
Η πρότασή του για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική, λαϊκή εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα βάλει την οικονομία στην υπηρεσία των εργαζομένων με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο στο λαό. Επιλογή που απαιτεί σύγκρουση, ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους. Προϋποθέτει όχι εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση αλλά αλλαγή τάξης στην εξουσία.
Μόνο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές
Σ’ αυτό το δρόμο ανάπτυξης μόνο μπορεί να υπάρξει λαϊκή ευημερία. Η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την πρόταση του ΚΚΕ, αυτοί θα την επιβάλουν. Και πρέπει γι’ αυτό το σκοπό να δυναμώσουν το ΚΚΕ και με την ψήφο τους μπροστά στις εκλογές».
Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της ταινίας « Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι».
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις