ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ανοίγει η… όρεξη στο ΠΑΣΟΚ Λάρισας από την προοπτική έδρας – Δεν θέλουν τον Σαχινίδιη στο ψηφοδέλτιο

Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά αλλά και του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου για τη διαμόρφωση του τελικού πλαισίου σύγκλισης ενόψει των εκλογών.

Έτσι ενώ η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο τα πράγματα με το ΚΙΔΗΣΟ φαίνεται να έχουν υποστεί… εμπλοκή και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με αυτά που έγιναν γνωστά έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από όλες τις πλευρές που σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος συνεργασίας όλων των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Βέβαια τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και καθιστούν το συντομότερο δυνατόν αναγκαία την επίτευξη συμφωνίας. Το ΚΙΔΗΣΟ εμμένει στην κάθοδό του με αυτοτέλεια στις εκλογές και με σύμπραξη, όμως τα πράγματα έχουν πολωθεί καθώς ο διάλογος μέσω επιτροπών δεν φαίνεται να προχωρά.

Πολλοί είναι αυτοί που δίνουν ποσοστά 60- 40 της μη συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ, αφήνοντας όμως παράθυρα για μια πιθανή συμφωνία.

Σε τοπικό επίπεδο σε περίπτωση τελικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή του βουλευτή Θωμά Ψυρρα στη λίστα, ενώ ο καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας θα κληθεί πάλι να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Παρά τα βήματα προσέγγισης που έχουν γίνει, αγκάθι για το τοπικό ΠΑΣΟΚ, αποτελεί η συμμετοχή σε περίπτωση συνεργασίας του Φίλιππου Σαχινίδη, πράγμα όμως που πιθανόν θα κριθεί σε κεντρικό και όχι σε τοπικό επίπεδο.

ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Για τα ψηφοδέλτια, αξίζει να αναφερθεί ότι οι απαιτήσεις για εκλόγιμες θέσεις είναι προφανώς το μείζον θέμα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι «στα κάγκελα» ενώπιον του ενδεχομένου να έχουν ανταγωνιστές και να βρεθούν στη λίστα πιο κάτω από τους Παπανδρεϊκούς. Η εκπεφρασμένη θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι θέσεις των εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, θα παραμείνουν απείραχτες. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε περιοχές που δεν υπάρχει βουλευτής (για παράδειγμα στην Λάρισα το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή και εκεί θα έχει θέση ο Φίλιππος Σαχινίδης) ή σε περιοχές όπως π.χ. η Β’ Αθήνας που μπορεί να αλλάξει κάπως η σειρά εκλογής. Τονίζουν δε πως αν υπάρξει συμπόρευση «είναι λογικό να βάλουμε πιο φιλόδοξο εκλογικό στόχο» άρα να αυξηθούν οι προοπτικές των εκλόγιμων θέσεων.

«Εμείς τους προσκαλούμε να έρθουν σπίτι μας και τους λέμε: Δεν θα σας βάλουμε στο αποχωρητήριο ή στην αποθήκη, θα τα βρούμε αυτά» λένε συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ εξανίστανται: «Εμείς θα κάνουμε τους… κουβαλητές για να βγουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;» και κάνουν διαπραγμάτευση για τις εκλόγιμες θέσεις.

Πάντως στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ που δηλώνει απαισιόδοξο για τις εξελίξεις, περιέγραψε ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί στα δύο κόμματα: «Το ερώτημα είναι αν θα τελειώσουμε όλοι μαζί ή ξεχωριστά ο καθένας…».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι το ΚΙΔΗΣΟ συζητά συνεργασία με οργανωτική αυτοτέλεια των δύο κομμάτων. Σημείωσε δε ότι μετεκλογικά μπορούν να συνεχιστούν με στόχο την επανένωση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Όπως είπε αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις του το Σάββατο στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Αντίθετα με τη ΔΗΜΑΡ φαίνεται να «κλειδώνει» η συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί σύντομα στην Κ.Ε του κόμματος και όπου προβλέπεται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος να τοποθετηθεί στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στη δεύτερη θέση.

πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις