ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει Στρατηγικό Σχέδιο για τη Λάρισα κ. Δήμαρχε;

Οι δημοτικές αρχές αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα που αφορούν την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, το κυκλοφοριακό, την αισθητική εικόνα των πόλεων, τις πιέσεις λόγω της  αναδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού, την ανεργία, την έλλειψη σύγχρονων αστικών και κοινωνικών υποδομών, την προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων και την έλλειψη επαρκών πόρων.

Για να αντιμετωπισθούν τα παραπάνω προβλήματα που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη αστική ανάπτυξη, δεν χρειάζονται μόνο αποσπασματικές παρεμβάσεις από τις δημοτικές αρχές, αλλά ένα στρατηγικό, συνολικό, ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο σχέδιο, ένα πρόγραμμα δράσης που θα αποτελεί τον οδηγό των δημοτικών αρχών, αλλά και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας.

Το παραπάνω στρατηγικό σχέδιο, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Αναλυτική καταγραφή και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλα τα πεδία δράσης της πόλης, όπως το χωροταξικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντολογικό, δημογραφικό, οικονομικό, τεχνικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, αθλητικό, εκπαιδευτικό, διοικητικό και διαχειριστικό.
  • Έρευνα μέσω ερωτηματολογίων με πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις για την καταγραφή των προβλημάτων, των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της πόλης και για τη συλλογή νέων ιδεών και προτάσεων, ώστε να γίνει ο αναγκαίος δημοτικός προγραμματισμός.
  • Επισήμανση όλων των δυνατών και αδύνατων σημείων της πόλης και εντοπισμός των ευκαιριών και προκλήσεων από το εξωτερικό περιβάλλον της πόλης.
  • Καθορισμός ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου οράματος για τη μελλοντική εικόνα της πόλης.
  • Ορισμός του μάρκετινγκ (brand name) της πόλης.
  • Χάραξη στρατηγικής με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους, αρχές, μέτρα και άξονες δράσεις σε όλα τα επίπεδα.
  • Οδηγίες και πληροφορίες για τη χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων και για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των κατοίκων, φορέων και επιχειρήσεων.
  • Οργανόγραμμα και μέθοδοι υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου.

Από τα παραπάνω απορρέουν τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα προς τον σημερινό Δήμαρχο Λαρισαίων, ο οποίος διοικεί το Δήμο εδώ και ένα χρόνο:

  1. Ποιο είναι κ. Δήμαρχε το στρατηγικό σας σχέδιο για το δήμο μας;

Η απάντηση την οποία εσείς δώσατε πρόσφατα τόσο σε ανάρτησή σας στο διαδίκτυο, όσο και σε δημοσίευση στον τύπο, ένα χρόνο από τη νίκη σας στις δημοτικές εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 και οκτώ μήνες μετά από την ανάληψη καθηκόντων σας, είναι η εξής:

«Πραγματοποιείται η εκπόνηση τεσσάρων επιστημονικών μελετών, οι οποίες σύντομα θα ολοκληρωθούν και θα αποτυπωθούν στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για την περίοδο 2015- 2019».

Οι πολίτες, οι φορείς και οι επιχειρήσεις της Λάρισας ρωτήθηκαν κ. Δήμαρχε για το νέο Επιχειρησιακό σας Σχέδιο;

Περιμένετε από τις επιστημονικές μελέτες να λύσουν τα προβλήματα της πόλης, όταν δεν έχει γίνει ούτε αναλυτική καταγραφή, ούτε ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλα τα πεδία δράσης της πόλης, πεδία στα οποία μόνο οι κάτοικοι της Λάρισας μπορούν να δώσουν απαντήσεις;

Ζητάτε κ. Δήμαρχε,  στο στάδιο διαβούλευσης του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Λαρισαίων, από τους πολίτες μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου να συμπληρώσουν έως τις 15/09/2015 ένα ερωτηματολόγιο (τόσο σύντομα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες!!!), το οποίο ελάχιστοι το γνωρίζουν ακόμη και οι χρήστες του διαδικτύου και περιμένετε από τους πολίτες να ανταποκριθούν μαζικά; Διανεμήθηκαν τα συγκεκριμένα ερωτηματολόγια σε κάθε σπίτι χωριστά;

Το συμπέρασμα κ. Δήμαρχε είναι ότι θα εκπονηθεί ένα σχέδιο για τη Λάρισα χωρίς τους Λαρισαίους και θα παραμείνει στα συρτάρια ανεφάρμοστο.

  1. Μετά από ένα χρόνο ανάληψης των καθηκόντων σας, ποιο είναι το έργο που πραγματοποιήσατε;

Η απάντηση την οποία εσείς πρόσφατα δώσατε δημόσια, είναι η εξής:

«Κάποιες πρώτες διαπιστώσεις που αφορούν την πολιτική λειτουργία του Δήμου, οκτώ μήνες μετά από την ανάληψη καθηκόντων μας είναι η δημοκρατική λειτουργία του δήμου, ο ανοικτός δήμος σε όλους, η διαφάνεια, η χρηστή και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του δήμου (αυξήσαμε τα κονδύλια του προγράμματος έργων για οδοποιία στα 3,5 εκατ. € στον προϋπολογισμό για το 2015 και ενισχύσαμε κατά 1 εκατ. € τους πόρους που διατίθενται για την κοινωνική πολιτική του δήμου) και η διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Η βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και σ΄ αυτό σήμερα υστερούμε».

Μήπως κ. Δήμαρχε τον Απρίλιο του 2014 δηλώνατε ότι τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων σας θα διεκδικούσατε μια ριζική στροφή σε νέες προτεραιότητες, όπως στην καθημερινή ποιότητα της ζωής μας, στη συμφιλίωση με το περιβάλλον, στο στόχο μιας πόλης χωρίς αποκλεισμούς, στην αποκέντρωση και την αποκατάσταση της ισορροπίας με την υπόλοιπη χώρα;

Ποια είναι τα μέτρα που εφαρμόσατε τις πρώτες 100 ημέρες, σχετικά με την πόλη φιλική στο περπάτημα και το ποδήλατο, τον έλεγχο διαχείρισης των δημόσιων υπαίθριων χώρων, την επέκταση ελεύθερων χώρων, τις παρεμβάσεις υγείας που συμπληρώνουν τα κενά, την πόλη ανοιχτή, ζωντανή και πολύχρωμη, το κυκλοφοριακό, την ανεξέλεγκτη παράνομη στάθμευση και την λειτουργία των πεζοδρόμων, τα οποία εσείς προτείνατε και υποσχεθήκατε τον Απρίλιο του 2014;

Εάν δεν επαρκούσαν οι πρώτες 100 ημέρες, τι κάνατε για τα παραπάνω που υποσχεθήκατε, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Το Νοέμβριο του 2014 παρουσιάσατε ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων το οποίο είχε ως στόχο να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πόλης και να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι νόμοι. Ανακοινώσατε τα ισχύοντα ωράρια για τις τροφοδοσίες των καταστημάτων, την εντατικοποίηση των ελέγχων, την απομάκρυνση όλων των παράνομων και αυθαίρετων κατασκευών, την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας και τη συγκρότηση ειδικών συνεργείων ελέγχου, τα οποία είχαν ως στόχο να αλλάξουν την εικόνα της πόλης στα κεντρικότερα σημεία της.

Δυστυχώς κ. Δήμαρχε μετά από ένα χρόνο θητείας σας, τίποτα από τα παραπάνω που ο ίδιος εξαγγείλατε δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα οι πολίτες που κινούνται στο κέντρο της πόλης να αντιλαμβάνονται πως τίποτα τελικά δεν έχει αλλάξει.

Αυτό που πετύχατε είναι η διαχείριση της καθημερινότητας της Λάρισας και όχι η αλλαγή της.

  1. Προεκλογικά είχατε πολλές φορές αναφερθεί στην ανάγκη οι χώροι που ανήκουν στον ΟΣΕ, να αποδοθούν στην πόλη και αφού γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες. Ποιες ενέργειες κάνατε γι’ αυτό;

Γνωρίζετε ότι οι μεγάλες εκτάσεις που πλέον βρίσκονται εγκαταλελειμμένες από τον ΟΣΕ, ενώ δεν εξυπηρετούν κάποια από τις δραστηριότητες του Οργανισμού, καθίστανται προβληματικές σε ότι αφορά την καθαριότητα και την ασφάλεια;

Συμπεραίνοντας κ. Δήμαρχε Λαρισαίων τα έργα που έχετε πραγματοποιήσει μετά από ένα χρόνο θητείας σας είναι αποσπασματικά και έρχονται σε αντίθεση με την πρόσφατη δήλωσή σας: «Η εποχή των αποσπασματικών ενεργειών και αποφάσεων, αναλόγως με τις επινοήσεις του εκάστοτε δημάρχου, έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Οι αλλαγές που οραματίζεστε για την πόλη δεν επιτυγχάνονται με ωραία λόγια και προθέσεις και με θεωρητικές δοξασίες και εικασίες, αλλά με έργα και αποτελέσματα και οι πολίτες της Λάρισας θα είναι αυτοί που πρώτοι θα επιβραβεύσουν τα έργα σας.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc Τηλεπισκόπισης – GIS_UK – Σχης ε.α.

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη «ΛΑΡΙΣΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις