ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Νέο μνημόνιο με 222 “ναι” – Σε οριακό σημείο η πλειοψηφία της κυβέρνησης, πάμε για εκλογές

Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία επτάωρη συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.

«Όχι σε όλα» ψήφισαν ο τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο τέως υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής Επικρατείας Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, η Ηρώ Διώτη, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας.

Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης.

Απών από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.

Στις 15 Ιουλίου, στην πρώτη, δηλαδή, ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να καταλήξουμε στη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας, το κυβερνών κόμμα είχε καταγράψει 39 απώλειες (32 όχι, 6 παρών και μια απουσία).

Μια εβδομάδα μετά το κυβερνών κόμμα μέτρησε 31 «όχι» και 5 «παρών» ενώ άλλοι πέντε βουλευτές είχαν ψηφίσει μεν «ναι» επί της αρχής, αλλά «παρών» στο άρθρο 1 του τότε δεύτερου πακέτου με προαπαιτούμενα.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ούτε υπέρ αλλά και ούτε κατά στο νέο μνημόνιο ψήφισε η Ηρώ Διώτη. Η Λαρισαία βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσφιλή της – εσχάτως – τακτική, προτίμησε το ουδέτερο «παρών» και αρνήθηκε να πάρει σαφή θέση για τα τεκταινόμενα στη χώρα και στην κοινωνία, στην πλέον σημαντική ψηφοφορία μετά από μία ολονύκτια συνεδρίαση της βουλής.

Αντίθετα, αναμενόμενα ψήφισαν οι υπόλοιποι Λαρισαίοι βουλευτές. Υπέρ του μνημονίου ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ η Άννα Βαγενά, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Βασίλης Κόκκαλης, από τη Νέα Δημοκρατία οι Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας και από το Ποτάμι ο Κώστας Μπαργιώτας.

Κατά ψήφισαν η βουλευτίνα της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη και του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

ΟΡΙΑΚΑ ΠΛΕΟΝ

Με την πλειοψηφία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να βρίσκεται κάτω από το οριακό σημείο των 120 βουλευτών πλέον, αλλά και τα όσα διαλέχθηκαν στη βουλή το πρωί της Παρασκευής μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές εντός του Φθινοπώρου.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Ο ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

Τις πρόωρες κάλπες προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την ομιλία του για το τρίτο μνημόνιο ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη που νωρίτερα τον είχε καλέσει να δώσει λύση τη Δευτέρα και αν θέλει να κάνει και εκλογές, αν και θα πάνε τη χώρα πίσω.

«Με προτρέψατε να πάω σε εκλογές» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μην λέτε τόσο εύκολα τέτοια αιτήματα διότι ενίοτε τα αιτήματα γίνονται δεκτά».

Είπε ότι αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία και επεσήμανε: «Η ευχή σας για τελευταία φορά αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί, θα έχετε την αριστερά να ανοίγει δρόμους με τη διακυβέρνησή της».

Απαντώντας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Εγώ δεν είπα να κάνετε εκλογές. Εγώ δε μπορώ να αποτρέψω ούτε να επιβάλω εκλογές. Εσείς είμαι σίγουρος ότι θα κάνετε ότι ας βολεύει. Ή θα δημιουργήσετε κλίμα σταθερότητας μαζεύοντας τους υπουργούς και την Πρόεδρο της Βουλής ή θα βρείτε άλλη λύση. Από Δευτέρα αυτο το σκηνικό τέρμα. Δεν πάει».

Μάλιστα απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν θέλετε; Αποφασίστε επιτέλους, δεν θέλετε ρίξτε τον!».

Μάλιστα όταν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ κι η Όλγα Γεροβασίλη αρνούνταν ότι μίλησαν για εκλογές είπε: «κ. Γεροβασίλη και εσείς και ο πρωθυπουργός στέκεστε γιατί η ΝΔ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη. Αυτό το σκηνικό δεν πάει, δεν το καταλαβαίνετε ρε παιδί μου».

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις