ΛΑΡΙΣΑ

Μάξιμος: Να αποτραπούν καρτέλ και ολιγοπώλια στα φαρμακεία

Να αποτραπεί το ενδεχόμενο δημιουργίας καρτέλ και ολιγοπωλίων στο χώρο των φαρμακείων στη σχεδιαζόμενη –σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου- αλλαγή του υφιστάμενου τρόπου αδειοδότησής τους, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή συνηγορεί σε σχετικό αίτημα που διατυπώνουν με επιστολή διαμαρτυρίας τους ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λουράντος και ο αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Μακρυγιάννης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αποδέκτης της οποίας υπήρξε και ο ίδιος.

Ο κ. Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση της αναφοράς, κάλεσε την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να λάβει σαφή θέση για τις ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο αδειοδότησης των φαρμακείων. Στη δήλωσή του σημείωσε τα εξής:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να αλλάξουν στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το τέλμα της ύφεσης και της τεράστιας ανεργίας. Εντούτοις, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν οφείλουμε να τα έχουμε επεξεργασθεί εξαντλητικά πριν τα εφαρμόσουμε. Διότι διαφορετικά είναι πιθανόν να προκαλέσουμε περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα από όσα θετικά επιδιώκουμε να πετύχουμε. Αυτός ο κίνδυνος πιστεύω ότι ελλοχεύει και στον ευαίσθητο χώρο των φαρμακείων.

Μια άνευ όρων απελευθέρωση στην αδειοδότηση των φαρμακείων, τα οποία ήδη διαθέτουμε σε υπερπληθώρα, απειλεί να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον ασφυξίας για τον συνοικιακό φαρμακοποιό και κατίσχυσης καρτέλ, χωρίς ωστόσο να ωφεληθεί ο καταναλωτής από μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Χρειάζεται, επιπλέον, να είμαστε αυστηροί στις προϋποθέσεις που πρέπει να είναι αναγκαίες, όπως η κατοχή πτυχίου φαρμακοποιού, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο και η Δημόσια Υγεία. Γι’ αυτούς τους λόγους συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και αναμένουμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει ξεκάθαρη θέση».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις