ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μέτρα – σοκ 2,5 δισ. ζητάει εδώ και τώρα το ΔΝΤ

Το μεγάλο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης είναι το ΔΝΤ και η απαίτησή του για μέτρα που αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Όπως όλα δείχνουν η πραγματική εμπλοκή δεν βρίσκεται σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, αλλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πιο χαρακτηριστικό όλων η συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα που φάνηκε να τινάζεται τα τελευταία 24ωρα στον αέρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να κλείσει η συμφωνία για ένα πλεόνασμα 0,75% το ΔΝΤ απαίτησε να υπάρχει συμφωνία της ελληνικής πλευράς για ένα πλεόνασμα 2% απαιτώντας παράλληλα για τον λόγο αυτό επιπλέον μέτρα.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ απαίτησε μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Κάπως έτσι πάει και έρχεται το σχέδιο για τον ΦΠΑ με τους δανειστές να απαιτούν όπως είπε ο ίδιος ο ΖΚ Γιούνκερ επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. και τον Γ. Σταθάκη να ανεβάζει το ποσό στα 1 δισ. ευρώ ενώ αρχικά η κυβέρνηση μιλούσε για επιπλέον έσοδα από 400 ως 700 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα για να υπάρξει το επιπλέον εισόδημα για το κράτος φαίνεται ότι παραμένει ο ΕΝΦΙΑ όπου με το τρικ των χρεώσεων ανά τετραγωνικό επί της ουσίας οι πολίτες θα πληρώσουν τα ίδια ποσά με πέρυσι παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, ενώ το Ταμείο εμμένει στη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, εμμένει δηλαδή σε νέες μειώσεις μισθών, αλλά και σε μειώσεις συντάξεων και δεν αναφέρεται σε επικουρικές αλλά σε κύριες.

Μάλιστα οι απαιτήσεις για τα επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ μέτρα προέκυψαν μόλις τα τελευταία 24ωρα και ειδικά μετά την αμερικανική παρέμβαση για χαλάρωση σε κάποιους τομείς όπως το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

(newsit.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις