ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναβίωση προσφυγικών εθίμων στις τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Φιλιππούπολη

Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης τιμά φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη θρησκευτική εορτή της Αγίας Τριάδας με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πανήγυρη αυτή θυμίζει στους πρόσφυγες κατοίκους της συνοικίας, το σημαντικό θρησκευτικό μνημείο του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, της επαρχίας Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας, με τη μεγάλη κοινωνική, πολιτιστική και εθνική δράση.

Παράλληλα, οι φετινές τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν επετειακό χαρακτήρα, καθώς αυτές τις μέρες, ο σύλλογος κλείνει σαράντα χρόνια από την ίδρυσή του. Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζει τη συνεχή παρουσία του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της συνοικίας αλλά και της πόλης γενικότερα.

Το Σάββατο 30 Μαΐου και ώρα 9.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το «Παιδικό χοροστάσι 2015» για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους 500 μικρούς χορευτές που συμμετέχουν, να εκφραστούν μουσικά και κινητικά αλλά και στους ενήλικες που θα παρευρεθούν να αισθανθούν έντονα τον παιδικό παλμό. Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας ώστε οι μικροί μας φίλοι να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, να ενωθούν γενιές και γενιές με αφορμή τον χορό.

Την Κυριακή 31 Μαΐου θα εμφανιστούν τα τμήματα της μουσικό-κινητικής αγωγής , του μοντέρνου χορού, το εφηβικό και δύο τμήματα ενηλίκων του παραδοσιακού της Ε.Μ.Λ.Φ, καθώς και η χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου Παλαμά «Oι Καραγκούνηδες». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι, «καβακλιώτικη» βραδιά. Μια βραδιά Θράκης, μια βραδιά Ελλάδας. Με γλέντι και χορό, ποτό και φαγητό μέχρι το πρωί.

Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου θα τιμηθούν οι 26 πρωτεργάτες-ιδρυτές του συλλόγου ενώ θα πραγματοποιηθεί επετειακή παράσταση με τίτλο «Φιλιππουπολιτών Χορογραφήματα». Θα παρουσιαστεί η χορευτική ιστορία του συλλόγου, μέσα από τις κινητικές παρεμβάσεις που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν οι χοροδιδάσκαλοι της Λέσχης των τελευταίων σαράντα ετών.

Στην τριήμερη πολιτιστική διοργάνωση λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί: Μπαλογιάννης Βασίλης (κλαρίνο), Κωστούλης Κώστας (κλαρίνο), Τράκας Αστέρης (βιολί), Κόκορης Αργύρης (λαούτο-τραγούδι), Μποκώρος Δημήτρης (ακορντεόν), Καρβουνιάρης Πασχάλης (κορνέτα), Ανδρέου Μιχάλης (γκάιντα), Στάθη Δήμητρα (φλογέρα-τραγούδι), Μακρυγιάννης Γιάννης (κρουστά), Σαμόλαδος Γιάννης (κρουστά) καθώς και το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια» που αποτελείται από τους Τσαρμαντίδη Γεράκη (κλαρίνο-τραγούδι), Παραπέρογλου Γιώργο (ακορντεόν), Τσιπουρίδη Χάρη (βιολί), Γκαντίρη Στάθη (γκάιντα-τραγούδι), Παντελίδη Μελέτη (κρουστά).

Το Δ.Σ του συλλόγου καλεί όλους τους Λαρισαίους να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε μαζί τη σημαντική αυτή χρονιά για την Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις