ΑΡΘΡΑ

Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων

Θα ήμουν ο τελευταίος, που θα τολμούσα να κάνω νουθεσίες και κηρύγματα σε ένα πολιτικό σχηματισμό με αγώνες, κινηματικά γεγονότα και ιστορικές αναφορές, που ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του στις τελευταίες εκλογές, όχι μόνο επιδοκίμασε αλλά έδωσε τη δυνατότητα, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το τόπο, να καθορίσει τις τύχες του. Όμως τώρα, τα πράγματα είναι σοβαρά! Οι κυβερνώντες, πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης κρίσιμων αποφάσεων! Άλλωστε ο λαός έδωσε σ’ αυτή τη κυβέρνηση, μια τόσο ισχυρή πλειοψηφία, και στηρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Φυσικά η όποια λύση είναι προφανές ότι θα πρέπει να συνδέεται – με κάθε τρόπο- με τη παραμονή μας στο ευρώ.

Δεν θα επιχειρηματολογήσω, γιατί ευρώ και όχι άλλο νόμισμα ή συνδυασμός και των δύο. Το έχω κάνει στο παρελθόν, αναλύοντας τις σοβαρές επιπτώσεις μιας τέτοιας ανόητης επιλογής.

Επειδή όμως, φτάσαμε στο «μη παρέκει» εκτιμώ ότι, τα διάφορα «τρυκ» και οι τακτικισμοί, που εφαρμόσθηκαν κατά κόρον αυτή τη περίοδο, δεν ωφελεί πλέον να συνεχισθούν. Είναι φανερό ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις, δόθηκαν στη προοπτική ενός διαφορετικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και αποδείχθηκαν υπερβολικές και ανεφάρμοστες και προς το παρόν τουλάχιστον, πρέπει να εγκαταλειφθούν.  Όπως επίσης, πρέπει να εγκαταλειφθούν και οι ιδέες και προτάσεις διαφόρων γραφικών των κυβερνώντων κομμάτων, που εμποδίζουν την όποια πραγματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια γίνεται ή επιβάλλεται να γίνει. Πρέπει επιτέλους αυτή η χώρα να αποκτήσει κανονικό κράτος που θα σέβεται, θα προστατεύει, θα διευκολύνει και θα προτρέπει το πολίτη να δημιουργεί και να επιχειρεί, χωρίς να αισθάνεται ανασφαλής και αδικημένος.

Όμως και η άλλη πλευρά, που δεν είναι «άμοιρη ευθυνών» πρέπει να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης. Αυτό το «αλαλούμ» των αμφίσημων δηλώσεων των αξιωματούχων του ευρωπαϊκού ιερατείου, επιτείνει την σύγχυση και την αβεβαιότητα, προσφέροντας κάκιστη υπηρεσία στην ουσιαστική διαπραγμάτευση. Επιτέλους και αυτοί, πρέπει να δεχθούν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και να παραδεχθούν ότι η κρίση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε από τις αλυσιτελείς πολιτικές τους. Δημιούργησαν τεράστια ζημιά στο ΑΕΠ (-25%) της χώρας, γεγονός που σε συνθήκες ειρήνης δεν έχει καταγραφεί κάτι ανάλογο, στα χρονικά της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας.

Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα πολιτικής συνοχής του ευρωοικοδομηματος και θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο οικονομικό σύστημα, παρότι αυτό ως ένα βαθμό, έχει θωρακισθεί. Οι πολιτιστικές και γεωπολιτικές γέφυρες και αναφορές που συνδέουν την Ελλάδα με την Ευρώπη, έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία τόσο ηθική όσο και οικονομική, και μια αναγκαστική έξωση ή αποχώρηση της πατρίδας μας, θα δημιουργούσε τεράστια ζημιά στο κύρος και τη προοπτική της ενωμένης Ευρώπης. Τώρα είναι η ώρα των ιστορικών αποφάσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη…

Αρθρο του Νικ. Καλιακούδα-Οικονομολόγου

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις