ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τέλος η διπλοστάθμευση ταξί στην κεντρική πλατεία

Την αντίδραση των οδηγών ταξί προκάλεσε χθες η απόφαση του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας να μην επιτρέπει πλέον τη διπλοστάθμευση επαγγελματικών οχημάτων (ταξί) επί της Μεγ. Αλεξάνδρου στο ύψος της Κεντρικής πλατείας της Λάρισας.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την οικονομική κρίση, έχει μειωθεί σημαντικά ο όγκος εργασίας των ταξιτζήδων με δραματική παράλληλα μείωση του τζίρου.

Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο στους χώρους στάθμευσης («πιάτσες») οι οδηγοί ταξί να περιμένουν τους πελάτες επί ώρες για να κάνουν ένα δρομολόγιο, μια κούρσα, ενώ στην «πιάτσα» της Κεντρικής πλατείας διπλοσταθμεύουν κιόλας αφού η δουλειά τους έχει μειωθεί αισθητά και τα οχήματα ουσιαστικά παραμένουν ακινητοποιημένα.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό τόσο με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας όσο και με την έλλειψη, μέχρι πρόσφατα, μόνιμης τροχονόμευσης οδήγησε στην αυθαίρετη «διπλοστάθμευση» επιβατικών αυτοκινήτων και στην απέναντι πλευρά της Μεγ. Αλεξάνδρου, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης, αφού στις ώρες αιχμής, «ελεύθερη» παρέμενε μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας.

Το τελευταίο διάστημα, Δήμος Λαρισαίων και Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, επιχειρούν να βάλουν τέλος στις παράνομες διπλοσταθμεύσεις. Ετσι σε καθημερινή βάση, είτε αποδίδονται κλήσεις είτε αφαιρούνται πινακίδες κυκλοφορίες ενώ αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας υποχρέωσαν χθες τους οδηγούς ταξί να αποδεσμεύσουν τη δεύτερη λωρίδα και να παραμείνουν μόνο στην προβλεπόμενη λωρίδα.

ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΑ

Η εξέλιξη προκάλεσε τις αντιδράσεις των οδηγών ταξί, με τον πρόεδρο του Σωματείου Παναγιώτη Γκονιάρη να σημειώνει πως «η άσφαλτος είναι ο χώρος εργασίας μας. Δεν παρκάρουμε για να πιούμε καφέ ή να πάμε για ψώνια όπως κάνουν πολίτες στην απέναντι λωρίδα. Με την αναδουλειά που έχουμε δεν μπορούμε να γυρνάμε μέσα στην πόλη. Είμαστε 300 ταξί, πού θα παρκάρουμε;». Για να συνεχίσει προσθέτοντας ότι «τους ζητάμε να δείξουν κατανόηση μέχρι να εφαρμοσθεί η απόφαση του περιφερειάρχη, να γίνει διαγράμμιση μέσω της οποίας θα ορισθούν είκοσι θέσεις σε διαγώνια διάταξη. Πρέπει να γίνει πρώτα η διαγράμμιση σε όλες τις «πιάτσες», γι’ αυτό ζητάμε κατανόηση» καταλήγει.

Σημειώνεται πως η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 352 Β’ 13 Μαρτίου 2015) αφορά στον «επανακαθορισμό παλαιών και καθορισμό νέων χώρων στάθμευσης Ταξί (Πιάτσες) στην πόλη της Λάρισας». Με την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη «την ανάγκη να γίνει επανακαθορισμός των παλαιών χώρων στάθμευσης (πιάτσες ), οι οποίοι χρησιμοποιούνταν από τα Ταξί και Ραδιοταξί με έδρα τη Λάρισα, αλλά και να γίνει ο καθορισμός νέων προτεινόμενων χώρων στάθμευσης, εντός των ορίων της καθορισμένης περιμετρικής ζώνης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και για αριθμό αυτοκινήτων ανάλογο με τη δυνατότητα του κάθε χώρου» καθορίζονται θέσεις στάθμευσης σε 22 συνολικά «πιάτσες» στην πόλη της Λάρισας.

Για την Κεντρική πλατεία ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει «είκοσι θέσεις στάθμευσης επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, που περιλαμβάνεται μεταξύ των οικοδομικών αριθμών 1 και 3 έως τη διασταύρωση αυτής με την οδό Κούμα από την πλευρά της πλατείας, τοποθετημένες με διαγώνια διάταξη και προς το ρεύμα κινήσεως του μονοδρόμου».

(Ρεπορτάζ του Βαγγέλη Κακάρα στην εφημερίδα «Ελευθερία»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις