ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Computer Vision Syndrome: Οι συμβουλές που δίνουν οι οφθαλμίατροι

Η πολύωρη εργασία μπροστά στον υπολογιστή είναι ένας από τους παράγοντες, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα μάτια μας και συνεπώς την κούραση μας μέσα στην ημέρα. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε ταsmartphones, τα tablets και τις τηλεοράσεις το 10ωρο μέσα στην ημέρα φτάνει άνετα τον χρόνο που ξοδεύουμε μπροστά σε μία οθόνη.

Η κόπωση από ηλεκτρονικό υπολογιστή λοιπόν είναι μία διάγνωση που οι οφθαλμίατροι δίνουν τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα.

Τα συμπτώματα:

  1. Πονοκέφαλος
  2. Απώλεια εστίασης
  3. Βαριά βλέφαρα και ένα είδος καψίματος στα μάτια
  4. Πόνοι στα μάτια που επεκτείνονται και στους ώμους (σπανιότερο σύμπτωμα)

Τι πρέπει να κάνετε;

Μία ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση σε εξειδικευμένο ιατρείο είναι η καλύτερη επιλογή σας. Με δεδομένο ότι ο οφθαλμίατρος θα σας συστήσει σίγουρα ξεκούραση, μπορεί να διαγνώσει και κάποια άλλη διαταραχή.

Άλλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν:

  • Επιλογή του κατάλληλου φωτισμού στον χώρο που δουλεύετε. Ελαττώστε όσο μπορείτε το έντονο φως από το εξωτερικό περιβάλλον.
  • Κάντε συχνά διαλείμματα. Κάθε μία ώρα εργασίας αντιστοιχεί σε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα
  • Η οθόνη πρέπει να είναι ευθεία στα μάτια σας, σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατοστών

Tips:

  1. Είναι πολύ σημαντικό κάθε μισή ώρα να ρίχνετε το βλέμμα σας για 5 λεπτά σε ένα αντικείμενο μέσα στον χώρο που βρίσκετε σε μακρινή απόσταση για να ξεκουράζετε τα μάτια σας. Όσο και αν νομίζετε ότι αυτά τα διαλείμματα μειώνουν την παραγωγικότητα, αντιθέτως την αυξάνουν.
  2. Ενημερωθείτε σωστά από έναν οφθαλμίατρο και κάντε συχνά τον απαραίτητο οπτικό έλεγχο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγεία των ματιών μας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Μαίρης Παμπουκίδου, οφθαλμιάτρου στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις