ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τέλος εποχής για τα σούπερ μάρκετ Λάρισα – Δεκτές οι αιτήσεις πτώχευσης

Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στη Λάρισα πέρασε σε καθεστώς πτώχευσης και η τελευταία πράξη του δράματος  ολοκληρώθηκε. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Λάρισας έκανε δεκτές τις αιτήσεις που κατέθεσαν 141 εργαζόμενοι της επιχείρησης και ένας εκ των προμηθευτών της, θέτοντας οριστικό  τέλος σ’ ένα πολύκροτο “σίριαλ” που απασχόλησε επί μήνες την τοπική αγορά και την κοινωνία της πόλης.

Εξακόσιοι σαράντα εργαζόμενοι, 135 μέτοχοι και εκατοντάδες προμηθευτές της εταιρίας, παρακολουθούσαν εδώ και δύο χρόνια με αγωνία και προβληματισμό τις προσπάθειες της επιχείρησης να απεγκλωβιστεί από τη μέγγενη της οικονομικής κρίσης.

Απολύσεις, επισχέσεις εργασίας, δικαστικές περιπέτειες, εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, εξώσεις, ατελέσφορες επιχειρηματικές συμφωνίες συνέθεσαν το παζλ, της περιπετειώδους πορείας της εταιρίας, κατά του τελευταίους μήνες.

Σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση λιανικού εμπορίου που λειτούργησε ποτέ στη Λάρισα, μετά από 28 χρόνια παρουσίας,  είναι και επισήμως πτωχευμένη, παίρνοντας το δρόμο της εκκαθάρισης…

Η ακροαματική συνεδρίαση είχε διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου και προ ημερών οι δικαστές ανακοίνωσαν την αναμενόμενη απόφαση, βάσει της οποίας η εταιρία κηρύσσεται σε καθεστώς πτώχευσης, σφραγίζεται η περιουσίας της και ορίζεται σύνδικος για να “τρέξει” τις διαδικασίες  εκπλειστηριασμού των περιουσιακών της στοιχεία , προκειμένου άμεσα να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Δημοσίου (ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές), των ιδιωτών δανειστών (τράπεζες, προμηθευτές) και των 640 εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούνται πλέον απολυμένοι.

Η ικανοποίηση των πιστωτών γίνεται με σειρά, που καθορίζει ο νόμος και ανάλογα με το αν η απαίτηση έχει προνόμιο (π.χ εργαζόμενοι) ή ασφάλεια (π.χ υποθήκη).

Να σημειώσουμε πως το δικαστήριο απέρριψε για τυπικούς και ουσιαστικούς  το αίτημα της προσωπικής κράτησης και της πτώχευσης των δύο εκπροσώπων της εταιρίας (του προέδρου του Δ.Σ. Χρήστου Τριανταφύλλου και του διευθύνοντα συμβούλου Σωτηρίου Παστάκα), στους οποίους οι εργαζόμενοι επέρριπταν ευθύνες ανάληψη όλων των ενδεδειγμένων και “εύλογων” μέτρων, που θα απέτρεπαν τους οικονομικούς κλυδωνισμούς στην επιχείρηση.

Εννοείται πως με την πτώχευση δε λύνονται αυτοδικαίως οι συμβάσεις εργασίας, αλλά η πτώχευση αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, οπότε οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις, μισθούς κλπ. μέσω της πτώχευσης.

Παράλληλα θα διεκδικήσουν και το επίδομα φερεγγυότητας του ΟΑΕΔ, ενώ όπως επισήμανε ο δικηγόρος των εργαζομένων κ. Δημήτρης Κρίτσανος θα δοθεί προτεραιότητα στις απολύσεις.

ΔΙΟΡΙΣΘΗΚΕ ΣΥΝΔΙΚΟΣ

Να επισημάνουμε επίσης πως εφόσον η εταιρία κηρύχθηκε σε πτώχευση, ο κάθε πιστωτής δεν μπορεί να στραφεί πλέον ατομικά κατά της πτωχευτικής περιουσίας, αλλά μπορεί να ικανοποιηθεί πλέον μόνον από τη συλλογική διαδικασία της πτώχευσης. Όλα τα θέματα αυτά θα τα τρέξει ο σύνδικος, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση διορίστηκε ο κ. Άγγελος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος της Λάρισας.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε, ότι “η εταιρία άρχιζε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα από το 2011, τα οποία προοδευτικά αυξάνονταν και κατά το φθινόπωρο του 2013 περιήλθε σε γενική και μόνιμη  αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Από τότε έπαυσε να καταβάλει του μισθούς των εργαζομένων, τις φορολογικές υποχρεώσεις και να εξυπηρετεί τις οφειλές προς προμηθευτές, ενώ δεν απέδιδε δολίως στο Δημόσιο τα ποσά του ΦΠΑ που εισέπραττε από τους πελάτες της.

Επιπρόσθετα οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές στο σύνολο των εργαζομένων από το Σεπτέμβριο του 2013 και στο εξής καθώς δεν ήταν συνεπής στην εμπρόθεσμη καταβολή τους, δεδομένου ότι τους υποχρέωνε να λαμβάνουν μέρος του μισθού τους σε είδος. Από την άνοιξη του 2014 τα υποκαταστήματά της  άρχισαν να υπολειτουργούν και στα μέσα Ιουνίου διακόπηκε η λειτουργία και των 42”.

Σε γενικές γραμμές το δικαστήριο με το σκεπτικό ότι η εταιρία αδυνατεί κατά γενικό και μόνιμο πλέον τρόπο να εκπληρώσει τις οφειλές της, ότι η οικονομική της δραστηριότητα έχει “νεκρώσει” και η ακίνητη περιουσία της είναι σημαντική, την κήρυξε σε πτώχευση και όρισε ως χρόνο παύσης πληρωμών την 1η Απριλίου του 2014.

Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις των εμπλεκομένων με την εκκαθάριση της εταιρίας είναι να τελειώσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα…

(Ρεπορτάζ του Γιώργου Νούλη στην εφημερίδα «Ελευθερία»)

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις