ΛΑΡΙΣΑ

“Η μείωση στο νερό θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη” λέει η μείζονα αντιπολίτευση στην Αγιά

Εξηγήσεις για το λόγο που καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής Αγιάς για το νέο τιμοκατάλογο στην ύδρευση, δίνει με ανακοίνωσή της η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του “Δώτιου Πεδίου”: “Μετά από έντονες αντιδράσεις των δημοτών  και της αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια κι αφού πολλοί καταναλωτές χρεώθηκαν με υπέρογκους λογαριασμού νερού για χρήσιμη ή και μη χρήσιμη (κάποιες φορές) κατανάλωση ενός αγαθού που κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να διατίθεται δωρεάν από τους δήμους, ο νέος «τιμοκατάλογος» της ΔΕΥΑ Αγιάς είναι γεγονός. Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό συμβούλιο και θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Η Δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι μειώνει κατά πολύ το κόστος  ύδρευσης, χωρίς όμως αυτό να μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Πάντως αν αυτό ισχύει τότε όλοι εμείς που εδώ και χρόνια διεκδικούσαμε ένα χαμηλότερο τιμολόγιο ύδρευσης είχαμε δίκιο. Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι αυτό ήταν εφικτό αλλά συναντούσαμε την άρνηση και όχι μόνο της τότε και τωρινής δημοτικής αρχής

Ας δούμε μερικά συμπεράσματα από μια πρώτη ανάγνωση της απόφασης που εγκρίθηκε.

  1. Από τα λεγόμενα του Δντη της ΔΕΥΑΑ διαπιστώνουμε αμέσως ότι οι προηγούμενες υψηλές τιμές νερού είχαν ως σκοπό την μείωση της κατανάλωσης σε περιοχές όπου υπήρχε πρόβλημα. Και πραγματικά αυτή είναι μια μέθοδος επιλογής για να λύσεις ένα τέτοιο πρόβλημα. Μέθοδος όμως άδικη και αποσπασματική αφού δεν λειτουργεί στο αίτιο αλλά στο σύμπτωμα. Μάλιστα ο Δντής της ΔΕΥΑΑ κάνει και αυτός την παραδοχή, μιλώντας για κουλτούρα νερού και λάθος τρόπο αντιμετώπισης της σπατάλης.  Σ’ αυτό το τελευταίο συμφωνούμε και επαυξάνουμε:

«…Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι η κουλτούρα νερού πρέπει να διακατέχει τους πολίτες η προστασία των υδάτινων πόρων πρέπει να γίνει βίωμα των πολιτών χωρίς να χρειάζεται πολιτικές τιμολόγησης προς την κατεύθυνση αυτή...» (απόσπασμα από την εισήγηση του Δντή της ΔΕΥΑΑ στην συνδρίαση της19/2/2015)

 

  1. Από έναν πρόχειρο πίνακα μελέτης  που φτιάξαμε είδαμε ότι η μεγάλη μείωση που προκύπτει από το νέο τιμοκατάλογο  εντοπίζεται κυρίως στις πολύ μεγάλες καταναλώσεις  (έκπτωση γύρω στο 50%-65%) ενώ στις  καταναλώσεις  που είναι κάτω από την ελάχιστη κατανάλωση η έκπτωση είναι περίπου 8- 25%.

(σ.σ. Προκύπτει από την ανάλυση ενός οικιακού τιμολογίου με κλιμακωτή ανάλυση από 0 έως 200κ.μ. νερού το μήνα.)Βέβαια είναι πασιφανές ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των καταναλωτών δεν βρίσκεται σ’ αυτές τις κλίμακες. Έτσι προφανώς θα εξηγείται και η δήλωση του Δντη της ΔΕΥΑΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι τα έσοδα της επιχείρησης δεν θα θιγούν από το νέο τιμολόγιο.

  1. Μικρή αλλά ενδεικτική της συλλογιστικής του νέου τιμολογίου είναι η επιβάρυνση από το τέλος συντήρησης υδρομετρητή. Πριν ήταν 1€/τρίμηνο (=4€/έτος). Τώρα με τον δίμηνο λογαριασμό γίνεται 1€/2μηνο (=6€/έτος).
  2. Αδικαιολόγητα υψηλό θεωρούμε το κόστος νέας σύνδεσης στους παραλιακούς οικισμούς το οποίο φτάνει στα 500€ σε σύγκριση με τον υπόλοιπο δήμο που είναι στα 140€.
  3. Αδικαιολόγητο επίσης θεωρούμε το κόστος κυβικού στον οικισμό του Αγιοκάμπου. Στον οικισμό αυτό όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει ακόμη θέμα με το πόσιμο νερό, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε Αρσενικό – πρόβλημα που πλέον χρόνισε. Έχουμε ζητήσει κατ΄επανάληψη να υπάρξει μια σημαντική έκπτωση στον οικισμό αυτόν, από τη στιγμή που το νερό δεν κάνει ούτε για μαγείρεμα και οι κάτοικοι αναγκάζονται να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΑ είναι να διαθέτει στους «πελάτες» της καθαρό ΠΟΣΙΜΟ νερό. Είναι επομένος από άδικο εως παράλογο να πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι το ίδιο με τους υπόλοιπους.
  4. Το κόστος της εγγύησης υδρομετρητή στα 300€ στις επαγγελματικές στέγες το θεωρούμε πολύ μεγάλο.
  5. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης των παραλίων είναι χρηματοδοτούμενο από Ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν επιβαρύνει το Δήμο. Για ποιο λόγο ο Δήμος χρεώνει την σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο;
  6. Στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου δεν απαντήθηκαν ακόμη και ένας αριθμός ερωτημάτων που τέθηκε από μέρους μας, όπως ποια θα είναι η επίπτωση στα έσοδα από την ύδρευση λόγω του νέου τιμολόγιου, ποια είναι η οικονομική θέση της ΔΕΥΑΑ και ποια είναι η πορεία των κερδών της επιχείρησης.

Η παράταξή μας θεωρεί ότι το νερό είναι αγαθό, που πρέπει να μην σπαταλιέται, να διατίθεται στην σωστή του ποιότητα, απρόσκοπτα και επί ίσοις στους δημότες χωρίς να ξεχνά κανείς ότι πρέπει να επιτελείται και ένα κοινωνικό έργο. Επίσης θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει να διαθέτει μια ισχυρή οικονομικά και διοικητικά επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης, που να μπορεί έτσι να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις των δημοτών και φυσικά και στο κοινωνικό της έργο. Δεν πρέπει όμως σε καμιά περίπτωση να κερδοσκοπεί σε βάρος του πολίτη. Επομένως πρέπει να βρεθεί μια ισσοροπία ανάμεσα στο κόστος λειτουργίας  και την τιμή «πώλησης» των υπηρεσιών της. Σ’ αυτήν την ισσοροπία πρέπει να συμπεριληθούν και οι ιδιαιτερότητες του Δήμου μας, που έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι αποτελείται απο χωριά που σε άλλα το κόστος υδροδότησης είναι μικρό έως μηδαμινό  ενώ σε άλλα δυσανάλογα μεγάλο.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι απόψεις μας βρίσκονται μακριά από εύηχες λαϊκίστικες θεωρίες/φλυαρίες.

Βλέποντας το συνολικά, θα λέγαμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση από τη στιγμή που τείνει να μειώσει το κόστος χρήσης   και να απαγκιστρωθεί από την λογική της υπέρμετρης χρέωσης για την μείωση της κατανάλωσης όπως και της μείωσης του κόστους για επιχειρηματικές/αναπτυξιακές  δραστηριότητες. Όμως θεωρούμε ότι οι μειώσεις είναι πολύ μικρές για τον μέσο καταναλωτή.

Είμαστε σίγουροι ότι με την ορθολογικότερη χρήση του νερού από πλευράς κυρίως της ΔΕΥΑΑ αλλά και των δημοτών,  την πιο αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου ύδρευσης, την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών της , τον καλύτερο έλεγχο της παράνομης ύδρευσης αλλά και με καλύτερες προθέσεις, η μείωση του κόστους ύδρευσης θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη γι αυτό και η παράταξή μας  το καταψήφισε  στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Μαρτίου.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις