ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση ζωγραφικής του Κλεάνθη Χατζηνίκου στη δημοτική πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα εγκαινιάζει στους μεγάλους εκθεσιακούς της χώρους την έκθεση ζωγραφικής του Λαρισαίου καλλιτέχνη Κλεάνθη Χατζηνίκου, με τίτλο «Ελληνική Διαχρονικότητα Λαογραφίας και Εθνογραφίας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 8μ.μ. και θα πλαισιωθούν από το μουσικό σύνολο των Κορνήλιου Μπουγιούκ –βιολί και Παναγιώτη Στόϊκου-βιολί.

Ο ζωγράφος Κλεάνθης Χατζηνίκος μαθήτευσε και εργάστηκε κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη, έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και αξίζει να αναφέρουμε, ότι δίδαξε και στήριξε το Ελεύθερο Εργαστήρι της Δ.Π.Λ. στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του. Η δουλειά που παρουσιάζει στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους της Πινακο- θήκης ,έχει ως περιεχόμενο τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας .

Ο Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γράφει για το ζωγράφο :

« Η ‘ηγεμονική απλότητα’ της ζωγραφικής του Κλεάνθη Χατζηνίκου έρχεται να μας υπενθυμίσει τις ρίζες μας, τη συνέχεια στο χρόνο και τον πολιτισμό, τη διαχρονικότητα της πνευματικής και καλλιτεχνικής πορείας του λαού μας, αναζωογονώντας με το χρωστήρα του τον τεράστιο πολιτισμικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας, εξαναγκάζοντας μας έτσι να σκεφτούμε το παρόν και ανησυχώντας να φροντίσουμε έγκαιρα το μέλλον. Η ζωγραφική του Κλεάνθη Χατζηνίκου μας φέρνει κοντά στα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας σε μια εποχή που συντελούνται σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες απειλούν την ιστορική συνοχή του λαού μας. Θέλει να μας υπενθυμίσει πως η μηχανική επανάληψη παραδοσιακών στοιχείων υπονομεύει την ίδια τη παράδοση, την αδειάζει από το περιεχόμενό της και τη μετατρέπει σε απλό δρώμενο, προκειμένου να λειτουργήσει ως αισθητική απόλαυση (Χ.Βασιλείου) για τα κατά τα άλλα άκρως αλλοτριωμένα υποκείμενα. Η τέχνη του Κλεάνθη Χατζηνίκου μας στέλνει το μήνυμα πως οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα για να λειτουργήσουν παιδευτικά σε ότι αφορά τις νέες γενιές , θα πρέπει να ενσωματωθούν ως συστατικό στοιχείο της ιστορικής μνήμης στη καθημερινή ζωή» .
Επιμέλεια έκθεσης: Κλεάνθης Χατζηνίκος
Διάρκεια έκθεσης : 3 Απριλίου έως 10 Μαΐου 2015

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις