ΛΑΡΙΣΑ

Το Ρωσικό εμπάργκο έβγαλε στους δρόμους τους αγρότες της Αγιάς (φωτό)

Το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο των τελευταίων ετών πραγματοποίησαν την Πέμπτη 5 Μάρτη το μεσημέρι μηλοπαραγωγοί στην Αγιά, διεκδικώντας αγωνιστικά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Ενδεικτικό της μαζικής συμμετοχής ήταν ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν πάνω από 120 τρακτέρ, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή ήταν η διπλάσια σε σχέση με παλαιότερες κινητοποιήσεις.

Σε μια προσπάθεια συντονισμού του αγώνα των φρουτοπαραγωγών, στο συλλαλητήριο της Αγιάς έλαβαν μέρος μηλοπαραγωγοί και ροδακινοπαραγωγοί από τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, Μαγνησίας όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

agrotes agia syllalitirio 2

Στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Αγιάς συμμετείχαν πολλοί μαζικοί φορείς της περιοχής, μαθητές από το Λύκειο της πόλης, ενώ έκλεισαν την ώρα του συλλαλητηρίου τα καταστήματα και βιοτεχνίες της περιοχής σε ένδειξη αλληλεγγύης καθώς το εισόδημα των μηλοπαραγωγών είναι το κύριο και ουσιαστικά μοναδικό στην περιοχή, οπότε οι επιπτώσεις είναι άμεσες και αλυσιδωτές. Στη διάρκεια της κινητοποίησης χαιρετισμό απηύθυναν όλοι οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών των μηλοπαραγωγών που εκφράζουν το 90% του κλάδου στη χώρα καθώς και των ροδακινοπαραγωγών που συμμετείχαν, ενώ χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, της Επαγγελματικής Ένωσης, του δήμου και του περιφερειάρχη.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις σε βάρος των φρουτοπαραγωγών (μήλο, ροδάκινο) και έθεσε τα κεντρικά αιτήματά τους. Κάλεσε τέλος τους αγρότες να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά στη συμμετοχή και στην οργάνωση του αγώνα τους.

agrotes agia syllalitirio

Οι φρουτοπαραγωγοί ζητούν:

Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, καθώς με το εμπάργκο έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες μήλων αδιάθετες στα ψυγεία, ενώ όσα έχουν πουληθεί δόθηκαν σε χαμηλές τιμές. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει είτε από το πρόγραμμα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis), είτε από άλλους πόρους.

Η ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από την απόφαση της ΕΕ για το εμπάργκο, καθώς το 51% των ελληνικών εξαγωγών του συνόλου των προϊόντων γίνεται στη Ρωσία. Να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Σγουρίδης, στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Ρωσίας, ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρωσίας να εξαιρεθούν από το εμπάργκο ροδάκινα, πορτοκάλια και φράουλες, χωρίς να λέει κουβέντα για τα υπόλοιπα προϊόντα, ανάμεσα στα οποία τα μήλα.

902.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις