Βασίλης Ραούλης

Ηγεμονικός κιτρινισμός

Πριν από καιρό είχα διαβάσει το  μυθιστόρημα του Γερμανού νομπελίστα Χ. Μπέλ «η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλούμ».

Πρόκειται για μια ιστορία όπου η ομώνυμη ηρωίδα περνά μία ερωτική βραδιά μ’ έναν άνδρα που οι αρχές θεωρούν ύποπτο για τρομοκρατία. Στην επιχείρηση σύλληψής του εμπλέκεται ακουσίως και η ίδια, η οποία διαπομπεύεται μέσω χυδαιοτήτων και ψευδών ενός δημοσιογράφου – συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών. Όταν – τσακισμένη και αηδιασμένη- αφήνεται ελεύθερη, εκτελεί το υποκείμενο της «αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας».

Η αλληγορία του Χ. Μπέλ είναι σαφής και αφορά την εφημερίδα “Bild”.

Τα χρόνια της ένοπλης δράσης της RAF στην Γερμανία η εφημερίδα αυτή – υπό την ιδιοκτησία, τότε, του γερμανοεβραίου Α. Σπρίνγκερ – είχε αναλάβει την εκλαΐκευση της αντιτρομοκρατικής προπαγάνδας του γερμανικού κράτους και την διαφήμιση του σωφρονισμού των «λευκών κελιών».

Έστω και υπό νέα διεύθυνση η”Bild”συνεχίζει απτόητη τον δρόμο του κιτρινισμού και της διεκπεραίωσης των συμφερόντων της Γερμανίας, μ’ αιχμή το «νόμος και τάξη».

Τελευταίο υπόδειγμα προσήλωσης στα εθνικά ιδεώδη ήταν το πρωτοσέλιδο”Nein”, με τ’ οποίο ζητούσε από τους αναγνώστες να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα για την μη χρηματοδότηση των «άπληστων Ελλήνων» από τους καλοκάγαθους και φιλήσυχους γερμανούς πολίτες.

Είναι σημαντικό ότι πολλοί άνθρωποι αντέδρασαν σ’ αυτή την αθλιότητα – και μέσα στην χώρα – ατμομηχανή της Ε.Ε. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα σοσιαλδημοκράτη βουλευτή, ο οποίος στηλίτευσε την “Bild” από το βήμα του κοινοβουλίου.

Άλλωστε η εν λόγω κιτρινοφυλλάδα δεν περιορίζει την ιοβόλο κριτική της στους «εξωτερικούς εχθρούς», αλλά στοχεύει εξ’ ίσου και προς τον «εσωτερικό κίνδυνο». Το κόμμα της αριστεράς «Die Linke» καθώς και η προσφάτως εκλεγείσα τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου της Θουριγγίας αποτελούν κραυγαλέες περιπτώσεις αυτής της (επι)στρατευμένης δημοσιογραφίας.

Τα φαντάσματα του μπολσεβικισμού (αγαπημένη νεύρωση του Α. Χίτλερ) και η μετεμψύχωσή τους στην εικόνα του (αποθανόντα) Τσάβες έχουν την τιμητική τους, στην διαπαιδαγώγηση της κοινής γνώμης. Για να μην νομισθεί πως αυτά συμβαίνουν μόνο στην Εσπερία και την Κεντρική Ευρώπη καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και στην χώρα μας.

Όπου αφθονούν οι ελληνικές εκδοχές της”Bild“, με την ίδια διεισδυτικότητα (της ματιάς στις κλειδαρότρυπες της κρεβατοκάμαρας επωνύμων ή και ανωνύμων) αντίστοιχης φαντασίας ψευδολογίες και πλήρη απαξίωση της προσωπικής ζωής των ανθρώπων.

Στην πολιτική σφαίρα ο αγοραίος εθνικισμός και ο απροκάλυπτος φασισμός – όποιο μανδύα και αν ενδύονται – αποτελούν το σήμα κατατεθέν τέτοιων εντύπων. Συνεπώς είναι μάταιο ν’ αγανακτούν ορισμένοι για το “Nein”της”Bild”, όταν καθημερινά εγείρουν το δικό τους «όχι» στην στοιχειωδέστερη δημοσιογραφική δεοντολογία. Αυτά τα συμπτώματα, που αφορούν όλο τον κόσμο – είτε τους αλαζόνες δανειστές είτε τους ταπεινωμένους δανειζόμενους- απαιτούν μια οικουμενική αντίσταση.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις