ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η Λάρισα και … οι μισές ελληνικές πόλεις υποψήφιες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021!

Οσο όμορφο και φιλόδοξο κι αν ακούστηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου το όραμα για την διεκδίκηση εκ μέρους της Λάρισας της ανακήρυξής της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, είναι εξαρχής δεδομένο το πολύ δύσκολο του εγχειρήματος!

Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ανακηρύξει εκείνη τη χρονιά, κατά την οποία συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης κατά του τουρκικού ζυγού, μία ελληνική και μία ρουμάνικη πόλη ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Ετσι κι αλλιώς ο συγκεκριμένος θεσμός υπήρξε έμπνευση και υλοποίηση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, μέσω της οποίας αναδείχθηκε η Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985.

Ακολούθησε το 1997 η Θεσσαλονίκη και το 2006 η Πάτρα, εν αναμονή του … 2021.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας κάθε πόλης έχει τελική προθεσμία για την υποβολή του τον Οκτώβριο του 2015, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορείς της πόλης θα πρέπει να δράσουν άμεσα για την συμπλήρωσή του.

Το θέμα βέβαια είναι ότι ήδη έχουν εκφράσει επίσημα την υποψηφιότητά τους ώστε να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ένα πλήθος ελληνικών πόλεων!

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τη Λάρισα, υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας να διεκδικήσει την ανακήρυξη, ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει υποψηφιότητα πόλεις όπως η Καλαμάτα, το Ναύπλιο, η Τρίπολη, ο Πειραιάς, η Καβάλα, η Ρόδος, ο Βόλος και … άλλες πόλεις!

Κάποιες μάλιστα από αυτές έχουν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία από το 2013, η Τρίπολη για παράδειγμα έχει ήδη και το σχετικό λογότυπο, ενώ υπάρχει και οργανωτική επιτροπή με μέλος της – μεταξύ άλλων – τον διάσημο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά!

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι το έργο της Λάρισας για να διεκδικήσει και πολύ περισσότερο να πετύχει την ανάδειξή της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 είναι ιδιαίτερο δύσκολο.

(newsroom onlarissa.gr)   

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις