ΑΡΘΡΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κέλλας: ζητείται ρεαλισμός, όχι σε νέους διχασμούς

Του Χρήστου Κέλλα*

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά και όλοι οι συνάδερφοι που δεν φοβήθηκαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού, δεχτήκαμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από τους σημερινούς συνέταιρους στην κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μια ανηλεή επίθεση με υβριστικούς και αντεθνικούς χαρακτηρισμούς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος σε ολόκληρη τη χώρα. Το άμεσο επακόλουθο της ρητορικής αυτής δεν ήταν τελικά τίποτε άλλο, παρά η μεγιστοποίηση της δυσκολίας να αφήσουμε την κρίση πίσω μας. Η αναγκαία συνθήκη της ενότητας και της εθνικής συνεννόησης δεν υφίστατο, κάτι που τελικά το πλήρωσε η ίδια η χώρα χάνοντας πολύτιμο χρόνο και σπαταλώντας τεράστιο εθνικό κεφάλαιο στο δρόμο προς την απεμπλοκή από τα μνημόνια και τα δυσβάσταχτα δημοσιοοικονομικά μέτρα που τα συνόδευαν.

Επί δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ έδινε τιτάνια μάχη για να σταθεροποιήσει την κατάσταση σε μια χώρα που ισορροπούσε μεταξύ χρεοκοπίας και κοινωνικής εξέγερσης, κουβαλώντας τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης, καθώς και την δυσπιστία των ξένων κυβερνήσεων, οι οποίες στήριξαν οικονομικά τα προγράμματα προσαρμογής της ελληνικής κοινωνίας. Και μάλιστα όλα αυτά μέσα σε χρονικά περιθώρια τόσο ασφυκτικά, όσο και επικίνδυνα.

Η Ελλάδα πριν ένα μήνα έκανε στροφή. Ο ελληνικός λαός έκανε την επιλογή του, δίνοντας την ευκαιρία για πρώτη φορά στην Αριστερά να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Έδωσε εντολή στον κ. Τσίπρα να εφαρμόσει το «θαυματουργό» πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο περιελάμβανε το φάρμακο δια πάσαν νόσον και με ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα περιελάμβανε ένα μόνο άρθρο να «καταργήσει τα μνημόνια της υποταγής». Δυστυχώς όμως, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, υπέγραψαν παράταση της υπάρχουσας κύριας σύμβασης, την οποία μάλιστα σκέφτονται να μην φέρουν προς κύρωση στη βουλή!

Λέγανε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι «παραμύθια» του κ. Σαμαρά. Όμως χάριν αυτών των «παραμυθιών», έχουν την όποια διαπραγματευτική ισχύ και πάνω σε αυτά τα «παραμύθια», χτίζουν τον όποιο μελλοντικό τους σχεδιασμό. Λέγανε πως θα τα αλλάξουν όλα γυρνώντας τη χώρα στην πρωθύστερη κατάσταση.  Στην συμφωνία που υπέγραψαν όμως, συμφώνησαν πως δεν έχουν το δικαίωμα μονομερών ενεργειών, καθώς όλα θα πρέπει να εγκρίνονται από την τρόικα, την οποία βάφτισαν «Θεσμούς».

Λέγανε κι άλλα πολλά. Πως θα καταργήσουν την εξίσωση φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ έχουμε ήδη μειώσει τον συγκεκριμένο φόρο 30% και με ελαστικότατα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Πως δεν θα αυξήσουν τον ΦΠΑ την ώρα που η λίστα Βαρουφάκη τους διαψεύδει οικτρά, αφού γίνεται λόγος για αναπροσαρμογή προς τα πάνω. Έτσι ονειρεύονται αλήθεια την ανάπτυξη; Λέγανε επίσης ότι θα καταργήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και μας χαρακτήριζαν «Γερμανοτσολιάδες» επειδή τις προωθούσαμε. Τώρα συμφώνησαν πως όλες οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν κανονικά. Από τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον ΟΛΠ, μέχρι το Ελληνικό και τις Σκουριές. Λέγανε ότι δεν πρόκειται ποτέ να διαπραγματευτούν μέσω e-mail και με το που ξεκινάνε τις συζητήσεις στέλνουν το περιβόητο mail Βαρουφάκη για την πορεία της Ελλάδας στους επόμενους μήνες. Θα μπορούσα να απαριθμώ επί μακρόν. Είναι δυστυχώς τέτοια η οβιδιακή μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ και του συνεταίρου μέσα σε ένα μήνα, που θα χρειαζόταν κανείς εκατοντάδες ακόμα λέξεις για να αναδείξει τις αντιφάσεις και την προεκλογική εξαπάτηση.

Εμείς δεν χαρακτηρίζουμε κανέναν ούτε «προδότη», ούτε «δοσίλογο». Δεν κατηγοριοποιούμε τους πολιτικούς σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς». Αυτό ήταν ένα παραμύθι για εσωτερική κατανάλωση, μέχρι να ανέλθουν στην εξουσία. Πραγματικά θλίβομαι γιατί επέλεξαν να χάσουν δυόμιση χρόνια σε ανόητες αντιπαραθέσεις, αντί να καθίσουν μαζί μας στο ίδιο τραπέζι ώστε να οδηγούσαμε μια ώρα αρχύτερα την χώρα μας έξω από την κρίση.

Εμείς τείνουμε χείρα βοηθείας και θα συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας θέτοντας όμως μια απαραίτητη προϋπόθεση: τέρμα στα ψέματα-τέρμα στην κοροϊδία-τέρμα στους επικίνδυνους πειραματισμούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πόσο είναι το χρηματοδοτικό κενό της οικονομίας και πως σκοπεύει να το καλύψει στους επόμενους τέσσερις μήνες. Να εξηγήσει ξεκάθαρα ποιο θα είναι το σχέδιο της εθνικής διαπραγμάτευσης τον Ιούνιο, ώστε η χώρα να μην αναγκαστεί να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, το οποίο είναι ήδη προ των πυλών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ετοιμάσει την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και μέσω της προληπτικής γραμμής πίστωσης είχε εξασφαλίσει τους απαραίτητους για την οικονομία πόρους, πριν οδηγηθούμε και πάλι στις αγορές. Δυστυχώς ο ερασιτεχνισμός και οι απατηλές ψευδαισθήσεις γυρνάνε τη χώρα τρία χρόνια πίσω.

Τουλάχιστον ας μην ξαναζήσουμε και τον τεχνητό διαχωρισμό του λαού μας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας αποδεικνύοντας έμπρακτα πως δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που ακολούθησαν όταν ήταν αυτοί στην αντιπολίτευση.

Η χώρα δεν έχει άλλο περιθώριο.

*Ο κ. Χρήστος Κέλλας είναι βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις