ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κλείνει το Μικροβιολογικό του ΠΕΔΥ Λάρισας – Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των αντιδραστηρίων

Ενός έτους έγινε το ΠΕΔΥ αλλά στη Λάρισα δεν μπορούν να γιορτάσουν τα γενέθλιά του, μάλλον σε ετήσιο μνημόσυνο προσανατολίζονται.

Για πρώτη φορά στα χρονικά το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΙΚΑ, όπως ήταν γνωστό στον πολύ κόσμο, κλείνει λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Από μεθαύριο Δευτέρα, το Μικροβιολογικό του ΠΕΔΥ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Λαρισαίων ασφαλισμένων για αιματολογικές εξετάσεις αφού εξαντλήθηκαν τα αποθέματα αντιδραστηρίων. Ταυτόχρονα απέβησαν άκαρπες οι απέλπιδες προσπάθειες του διευθυντή του ΠΕΔΥ Λάρισας Βαγγέλη Γραντζή, να καλυφθούν για άλλη μια φορά εκ των ενόντων οι ανάγκες του Εργαστηρίου σε υλικά.

Εμβρόντητος έμεινε ο διευθυντής όταν στο αίτημά του για βοήθεια από την 5η ΥΠΕ, που είναι η προϊσταμένη αρχή, έλαβε την απαξιωτική απάντηση υπαλλήλου, για το Μικροβιολογικό: «Κλείστε το!..».

Σκηνές απείρου κάλλους χθες στα γραφεία του ΠΕΔΥ στη Λάρισα στον πεζόδρομο της Ρούσβελτ (πρώην ιατρεία του ΙΚΑ και μετέπειτα του ΕΟΠΥΥ), με τυχαία τη δημοσιογραφική παρουσία. Σε διαρκή επαφή με τις παρασκευάστριες του Μικροβιολογικού, ο διευθυντής προσπαθούσε να λύσει το θέμα της έλλειψης αντιδραστηρίων. Προσπάθεια η οποία εξελίσσεται εδώ και καιρό με διάφορες «πατέντες».

ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ…

Μέχρι το τέλος του 2014 οι προμήθειες στο ΠΕΔΥ γίνονταν μέσω του συστήματος του καταργηθέντος ΕΟΠΥΥ. Με τη νέα χρονιά την ευθύνη ανέλαβε η 5η ΥΠΕ. Και η ροή σταμάτησε. Άγνωστο αν το πρόβλημα μπορεί να αποδοθεί σε ανοργανωσιά, ανικανότητα ή έλλειψη ενδιαφέροντος, γενικότερα στο υπουργείο ή τοπικά. Ο Βαγγ. Γραντζής πάντως εξηγούσε ότι δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση για εφοδιασμό από το ΓΝΛ παρά την επικοινωνία του και με τον υποδιοικητή Θοδ. Κουτσιανά. Παραδέχεται ότι με παρέμβαση του διοικητή Θαν. Μητσιού είχε δοθεί ποσότητα αντιδραστηρίων από το νοσοκομείο αλλά και πως ταξίδεψε αυτοπροσώπως στην Καρδίτσα και πήρε αντιδραστήρια από το εκεί ΠΕΔΥ όπου το Μικροβιολογικό έχει πάψει να λειτουργεί.

Χθες, ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Λάρισας ήταν σε ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή με τον συνάδελφό του στον Βόλο προσπαθώντας να καλύψει ο ένας τις ελλείψεις του άλλου, δίχως όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Κάποια στιγμή πληροφορήθηκε ότι υπάρχει περίσσευμα αντιδραστηρίων στο αντίστοιχο Μικροβιολογικό της Λαμίας που επίσης έπαψε να λειτουργεί. Και αφού συνεννοήθηκε με τον ομόλογό του ξεκίνησε να μεταβεί στη Λαμία με το αυτοκίνητό του για να τα φέρει ο ίδιος στη Λάρισα. Τελικά το ταξίδι ματαιώθηκε όταν έφτασε από τη Λαμία η πληροφορία κατόπιν σχετικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι τα αντιδραστήριά τους ήταν πλέον ληγμένα.

ΥΠΟΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μικροβιολογικό του ΠΕΔΥ Λάρισας γίνονται καθημερινά 40 εξετάσεις αίματος. Ενώ μέχρι πέρυσι στον τότε ΕΟΠΥΥ ξεπερνούσαν τις 100 ημερησίως, το προσωπικό όμως ήταν τότε πολύ περισσότερο. Φυσικά, δεν είναι οι ανάγκες των ασφαλισμένων που λιγόστεψαν. Και βέβαια, με το αδιέξοδο που προκλήθηκε, μάλλον από βδομάδα οι εξετάσεις δεν θα γίνονται καθόλου.

Δεν θα πρέπει επίσης να παραλειφθεί ότι αρμοδίως δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφαλή διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων νοσοκομειακού χαρακτήρα του ΠΕΔΥ Λάρισας. Υπολείμματα δειγμάτων αίματος από τις εξετάσεις, οροί, χρησιμοποιημένες σύριγγες συσσωρεύονταν δημιουργώντας πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προσωρινή λύση δόθηκε από ιδιωτική κλινική της Λάρισας που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Βαγγ. Γραντζή και προσφέρθηκε να στείλει τη δική της εταιρία αποκομιδής νοσοκομειακών αποβλήτων.

Ρεπορτάζ του Σωτήρη Ζαχαριά στην εφημερίδα «Ελευθερία»

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις