ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ένα απέραντο καρναβάλι ο νομός της Λάρισας – δείτε τις εκδηλώσεις και που αυτές θα γίνουν

Πληθώρα επιλογών έχουν και φέτος οι κάτοικοι της περιοχής της Λάρισας αφού δεν είναι λίγες οι εκδηλώσεις για την αποκριά, σήμερα και αύριο Καθαρά Δευτέρα.

Αναλυτικά:

ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ – ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΙΑΜΒΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ

Ώρα: 18.30

Στην συμβολή των οδών Γαληνού & Φαρμακίδου, έξω από τον πολυχώρο πολιτισμού «Χορίαμβος», άναμμα φωτιάς, κάψιμο του Καρνάβαλου και Μπρε Μπρε.

Ώρα: 19:30

Καντρίλιες, αποκριάτικος κεφαλλονίτικος χορός από το κεφαλλονίτικο χορευτικό συγκρότημα Πάστρας «το Παλαιόκαστρο».

Ώρα: 20:00

Γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα: Μπαλογιάννης Βασίλης (κλαρίνο), Γάλλος Λευτέρης (βιολί), Πατούλιας Δημήτρης (ακορντεόν), Σαμαρίνα Ελένη (κιθάρα), και με τη συμμετοχή των εργαστηρίων παραδοσιακών χορών του Χορίαμβου.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ – Παιδική αποκριάτικη εκδήλωση την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ στην Πλατεία Δημαρχείου Φαρσάλων

*(σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο)

Διοργανωτής: Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού – Kοινωνικής

Προστασίας – Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ)

Η καλλιτεχνική ομάδα «Ονειροδρόμιο» δίνει την ευκαιρία στα παιδιά του δήμου μας, να ζήσουν την αποκριάτικη ατμόσφαιρα μέσα από μια μαγευτική εκδήλωση όπου τα παιδιά θα είναι οι πρωταγωνιστές!

O Αρλεκίνος με τις μασκώτ του, θα μας επισκεπτούν για τρεις (3) ώρες, με σκοπό να χαρίσουν στους λιλιπούτειους φίλους μας, παιχνίδι και διασκέδαση, μέσα από μια παρουσίαση, που σκοπό έχει να τους μεταφέρει, σ’ ένα αποκλειστικά αποκριάτικο κλίμα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες :

  1. Μουσικoκινητικά παιχνίδια με αποκριάτικο θέμα….
  2. Ο Μίκυ και η Μίνυ μας μεταφέρουν στον χώρο του Disney, φωτογραφίζονται και παίζουν με τα παιδιά…
  3. Διαγωνισμός πρωτότυπης στολής.
  4. Διαγωνισμός χορού.
  5. Non –stop αποκριάτικο πάρτυ από τον Dj.

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΩΡΑ: 20:00 μ.μ. «ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ» Η αναβίωση του εθίμου της φωτιάς θα ζωντανέψει στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, Κρανέας, Λιβαδίου, Καρυάς και Σαρανταπόρου

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ – Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αγιά ξεκινούν από τις 4 μ.μ. με την παρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών. Η φωτιά θα ανάψει στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Αγιάς και θα ακολουθήσουν αποκριάτικοι χοροί, γαϊτανάκι και παραδοσιακά εδέσματα από το σύλλογο γυναικών Αγιάς.

Οι φωτιές ανάβουν από τις 7 μ.μ. και μετά στα χωριά Αετόλοφο, Ανάβρα, Γερακάρι, Μεγαλόβρυσο, Μεταξοχώρι, Νερόμυλοι, Παλαιόπυργο, Ομόλιο, Αμυγδαλή, Μαρμαρίνη, Ανατολή, Μελιβοία, Σκήτη, Αγιόκαμπο, Βελίκα και Κουτσουπιά θα προσφερθούν κρασί και εδέσματα με τη συνοδεία μουσικής.

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

7μ.μ. – 11μ.μ. Άναμμα φωτιάς, λουκάνικα, σπιτικά εδέσματα και κρασί με συνοδεία μουσικής Dj

ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ – Ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου πραγματοποιεί αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα γίνουν την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου και ώρα 4 μ.μ στην Κεντρική Πλατεία του χωριού μας.

Θα παρουσιαστούν αποκριάτικοι παραδοσιακοί χοροί και δρώμενα, όπως άναμμα φωτιάς, χάσκα, γαϊτανάκι και πολλές άλλες εκπλήξεις. Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή ορχήστρα, με κρασί και άφθονα κεράσματα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΠΕΠΤ Δήμου Τεμπών και της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου.

ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΕΙΑ – Ο ΜΕΣ Ελάτειας μαζί με την νεολαία του χωριού διοργανώνουνε στις 08: 00 μμ το άναμα Της Φωτιάς , Κάψιμο του Καρνάβαλου με δωρεάν Κρασί & Ψητά Λουκάνικα στον Προαύλιο Χώρο του Συνεταιρισμού Ελάτειας.Χορηγός Ελιξήριο Τρίγωνη Πλατεία Λάρισα -Άρτος Μπέη Λακωνίας 27 Λάρισα.

ΣΤΗ ΔΟΛΙΧΗ – Την Κυριακή των Απόκρεων 22 Φεβρουαρίου στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί πάρτι μασκέ για τους μικρούς φίλους με κλόουν και πολλές εκπλήξεις. Στην αίθουσα «Τάκη Τσιόγκα» του πολιτιστικού κέντρου Δολίχης.

ΣΤΟ ΠΟΥΡΝΑΡΙ – Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πουρναριού διοργανώνει την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου αποκριάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού…Ώρα έναρξης στις 5 το απόγευμα με την παρέλαση αρμάτων, σεργιάνισμα της αρκούδας, άναμμα της μπουμπούνας και άφθονο κρασί, στη συνέχεια γλέντι στην ταβέρνα »τα πλατάνια» με την ορχήστρα του Βαγγέλη Πέγιου.

ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ – Διοργάνωση αποκριάτικης εκδήλωσης στην Πλατεία του Χωρίου από τον Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου με ζωντανή μουσική . Άναμα μπουμπούνας.

ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ Ωρα 08:30 μμ Αναμμα μπουμπούνας, γαιτανάκι ,μουσική, Χορός με άφθονο κρασί  και εδέσματα .

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ – Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,, ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Μεγαλοβρύσου, ο Δήμος Αγιάς και η Τοπική  Κοινότητα Μεγαλοβρύσου διατηρώντας την παράδοση, διοργανώνουν την εκδήλωση « Απόκριες 2015» την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου  και ώρα 6μ.μ. στην πλατεία του Μεγαλοβρύσου.

Η εκδήλωση αποτελεί αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ανάμματος του «φανού», της φωτιάς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν τα παραδοσιακά αποκριάτικα εδέσματα, χαλβάς, σπανακοτυρόπιτα, λουκάνικα, το παραδοσιακό μπάντζο και θα ακολουθήσει εορταστικό γλέντι, με μουσική, χορό και  άφθονο κρασί.

ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ – Την Κυριακή το βράδυ στις 7μ.μ , στην πλατεία Αγίου Νικολάου με το κάψιμο των κέδρων ο Δήμαρχος Αγιάς θα βραβεύσει τους εν ζωή παλιούς καρναβαλιστές.

Θα προσφερθούν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής λουκάνικα, σουβλάκια και άφθονο κρασί και τσίπουρο. Θα «ψαλεί» ο ύμνος της Μελιβοίας.

ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ – ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Και φέτος, στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης από το πρωί θα στηθούν τα καζάνια για την παραδοσιακή φασολάδα και τα σαρακοστιανά, ενώ θα υπάρχει και λαϊκή ορχήστρα.

Τοπικές κοινότητες

Επίσης στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα ποικίλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με το τοπικούς συλλόγους.

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΩΡΑ: 11:30 π.μ.

Α) ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΡΟΣΙΟΥ

«ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ» Παραδοσιακά κούλουμα με δωρεάν φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα και πολύ κέφι και χορό με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας “ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΣΕΝΗΣ»

Β)«ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ» Τα παραδοσιακά κούλουμα θα γιορτάσουν παράλληλα και οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Ελασσόνας

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ – Υποδεχόμαστε τη Σαρακοστή από τις 11 το πρωί και γιορτάζουμε τα κούλουμα με φασολάδα, λαγάνα, νηστίσιμα εδέσματα και χορό, στις παρακάτω περιοχές εκδηλώσεων:

1.Δημοτική Κοινότητα Φαρσάλων, στο Πάρκο του Πολιτιστικού

Κέντρου της πόλης των Φαρσάλων.

2.Τοπική Κοινότητα Βρυσιών, στην πλατεία.

3.Τοπική Κοινότητα Υπέρειας, στη θέση Χτούρι.

4.Τοπική Κοινότητα Ναρθακίου, στη θέση Πλατάνα.

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 Φεβρουαρίου 2015 – ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ

8π.μ. Έναρξη μαγειρέματος (φακές – πατάτες)

10π.μ. – 11:30π.μ. Ζωγραφική Προσώπου (face painting) για παιδιά

11:30π.μ. – 12μ. Μαθητικό Καρναβάλι

12μ. – 12:30μ.μ. Γαϊτανάκι από το Χορευτικό Τμήμα Νίκαιας

12:30μ.μ – 2μ.μ. Κυνήγι χαμένου θησαυρού και άλλες

παιγνιώδεις δραστηριότητες από Κλόουν για τα παιδιά.

2:00μ.μ. Παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή

Παραδοσιακή μουσική

* Από τις 11 το πρωί θα διατίθεται φαγητό, το οποίο θα συνοδεύεται από λαγάνα, ποικίλα σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.

ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΕΙΑ – Καθαρά Δευτέρα και ώρα 11.00 πμ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Φασολάδα & Μπουρανί ,συνοδεία με την ορχήστρα του Κώστα Μιχόπουλου στον προαύλιο Χώρο του Δημ.Σχολείου.

ΣΤΗ ΔΟΛΙΧΗ – Την Καθαρά Δευτέρα, στην κεντρική πλατεία, θα προσφερθεί παραδοσιακή φασολάδα, χαλβάς, ελιές, ταραμάς και τουρσί. Την εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας υποστηρίζει ο Δήμος Ελασσόνας/ Αντιδημαρχία Πολιτισμού με προσφορά μέρους των εδεσμάτων.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ – Την Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου σαρακοστιανά εδέσματα και ζεστή φασολάδα θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί σε Αγιά, Σωτηρίτσα, Σκλήθρο, Σκήτη, Μελιβοία, Ανατολή, Μαρμαρίνη, Δήμητρα, Αμυγδαλή, Ομόλιο, Παλαιόπυργο, Καρίτσα (σουπιές) Έλαφο, Ποταμιά, Ανάβρα.

Τα παράλια του Δήμου Αγιάς την Καθαρά Δευτέρα σας περιμένουν να πετάξετε το χαρταετό και να δοκιμάσετε τα σαρακοστιανά εδέσματα. Κορυφαία εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα είναι αυτή του Στομίου όπου εκεί ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί μαγειρευτές σουπιές, κρασί και χαλβά έθιμο μοναδικό στη Θεσσαλία.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ – Καθαρά Δευτέρα  θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Φασολάδα & Μπουρανί με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί στην Κεντρική Πλατεία του χωριού σε Γόννους, Αμπελάκια, Πυργετό, Ραψάνη, Αιγάνη, Κρανιά, Κουλούρα –Μεσάγγαλα, Μακρυχώρι, Παραπόταμο, Ευαγγελισμό, Πουρνάρι, Όσσα,

ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ – Τη καθαρά Δευτέρα θα μαγειρευτεί το παραδοσιακό μπουρανί και η φασολάδα, όπου οι λάτρεις των εδεσμάτων θα μπορέσουν να τα απολαύσουν στη πλατεία Ρήγα Φεραίου (πάνω πλατεία). Παράλληλα την ίδια ώρα μικροί και μεγάλη θα συναγωνίζονται στο πέταγμα του χαρταετού στη λίμνη ( Μπάρα ) στη θέση κληματαριά . Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα με την παρέλαση των αρμάτων. Με το τέλος της παρέλασης στη πλατεία θέμιδος ( κάτω πλατεία παζάρι ) θα υπάρχει μουσική για να ξεφαντώσουν μικροί και μεγάλοι.

ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ – Καθαρά Δευτέρα και ώρα 11.00 πμ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Φασολάδα & Μπουρανί ,συνοδεία με την ορχήστρα του Κώστα Μιχόπουλου στον προαύλιο Χώρο του Δημ. Σχολείου.

ΣΤΑ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ – Τα καθιερωμένα κούλουμα στον προφήτη Ηλία με νηστίσιμα εδέσματα, ζωντανή μουσική και κρασάκι!!!

(Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο σκέπαστρο απέναντι από το Εθνογραφικό-Λαογραφικό Μουσείο Γαλανόβρυσης)

ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ – Την Καθαρά Δευτέρα στις 11 π.μ θα βγουν οι αυτοσχέδιοι καρναβαλιστές στην πλατεία με τη συνοδεία φασολάδας, χαλβά, λαγάνας και ποτού.

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις