ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μπαίνει … σκυλόσημο στους Καρδιτσιώτες

Στην απόφαση για θέσπιση τέλους για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων προχώρησε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Το τέλος θα είναι 0,40 ευρώ το δίμηνο (2,40 το χρόνο) για τους κατοίκους της πόλης της Καρδίτσας και 0,40 ευρώ το τρίμηνο (1,60 το χρόνο) για τους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων.

Το σύνολο των χρημάτων που θα συγκεντρώνονται θα αποδίδεται, εξ ολοκλήρου, μέσα από ειδικό λογαριασμό για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, εννοώντας μια σειρά ενεργειών και παροχή υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντωνίου, περιλαμβάνει:

«1) Έγγραφη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με το φιλοζωικό όμιλο για την καλύτερη φροντίδα των ζώων.

2) Συμφωνία συνεργασίας με τα Κτηνιατρεία των κ.κ. α) Ηλία Διαμαντή – Ζωής Ζάρρα, β) Ηρώς Κατσιφού, γ) Αντώνη Λυμπέρη, δ) Παναγιώτη Μπουντούρη και ε) Χρήστου Παπαντώνη, για σειρά παροχής υπηρεσιών  που απαιτούνται στα αδέσποτα και έχουν να κάνουν με  την κλινική τους εξέταση, τη θεραπεία τυχόν τραυματισμένων ή ασθενών σκύλων, την αποπαρασίτωσή τους, τη χειρουργική στείρωση (αφαίρεση του γεννητικού συστήματος), τη σήμανση και καταγραφή τους, τη μετεγχειρητική νοσηλεία, την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον ή τη φιλοξενία τους και υιοθεσία από ιδιώτες. Αξίζει να σημειώσουμε πως όλοι τους δέχτηκαν αφενός ενιαία χαμηλή τιμή και αφετέρου τη φροντίδα ενός ζώου το μήνα δωρεάν, που κατεβάζει το κόστος παροχής των υπηρεσιών τους ακόμη περισσότερο.

3) Μετά από συζητήσεις και συνεργασία με το δήμο Λάρισας προτείναμε εγγράφως στην ΠΕΔ Θεσσαλίας τη διερεύνηση δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε επίπεδο Περιφέρειας.

4) Τη μέριμνα για την ενημέρωση µε οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο των ιδιοκτητών και κατόχων ζώων συντροφιάς για τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς και στις απαιτήσεις του παρόντος νόμου για την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή των ζώων συντροφιάς.

5) Η ίδρυση καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα από πλευράς δήμου αποτελεί ανέφικτο στόχο. Στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταφύγιο, με την ευθύνη και επίβλεψη του Φιλοζωικού ομίλου, ο οποίος έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης για τη συντήρηση της εγκατάστασης, τις τροφές και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που χρειάζονται τα ζώα.

6) Την αξιοποίηση των περισσευμάτων τροφών από το στρατόπεδο και τα κέντρα διασκέδασης. Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες συνεννοήσεις και ευελπιστούμε ότι θα αξιοποιηθεί σημαντικό τμήμα αυτών.»

Να σημειώσουμε πως ο κ. Αντωνίου ενημέρωσε το σώμα για αίτηση  που υπέβαλλε ο Φιλοζωικός όμιλος περιγράφοντας τη δύσκολη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί  με τα αδέσποτα, τα οποία περιφέρονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης μας, καθώς και την αδυναμία κάλυψης των οικονομικών δαπανών για τη φροντίδα τους.

Μάλιστα ο φιλοζωικός πρότεινε ένα τέλος της τάξεως του 0.50 έως 1 ευρώ, αλλά, κατά τον κ. Αντωνίου, η δημοτική αρχή κατέληξε στο 0,40, λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική συγκυρία.

Κατά πλειοψηφία

Η απόφαση όπως προείπαμε πάρθηκε κατά πλειοψηφία με τους δημοτικούς σύμβουλους της μείζονος μειοψηφίας να ψηφίζουν λευκό, αυτούς των συνδυασμών του κ. Βαρελά και του κ. Λέμα να μην διαφωνούν με την ανάγκη λήψης μέτρων αλλά να λένε «όχι» στην επιβολή τέλους, τον κ. Κρανιά να ψηφίζει κατά και τον κ. Σχορετσανίτη υπέρ, μαζί με αυτούς της πλειοψηφίας.

(karditsalive.net)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις