ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χάθηκαν παγκόσμιοι αγώνες ορειβατικού σκι στον Όλυμπο για 24.000 ευρώ!

Το μεγαλείο της ελληνικής γραφειοκρατίας έκανε και πάλι το θαύμα του προκειμένου η περιοχή της Λάρισας να δεχθεί – εν καιρώ κρίσης – ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα για το τουριστικό προϊόν της. Για μόλις 24.000 ευρώ, η παγκόσμια ομοσπονδία ορειβασίας ακύρωσε (!) τους αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου στον Όλυμπο, επειδή η ελληνική πλευρά δεν κατέβαλε εγκαίρως το… “δυσθεώρητο” προαναφερθέν ποσό!

Και να σκεφθεί κανείς πως χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια επίπονων και επίμονων προσπαθειών, προκειμένου η παγκόσμια ομοσπονδία να πειστεί και να βάλει στον χάρη του αθλήματος για πρώτη φορά τον Όλυμπο και την Ελλάδα.

Οι αγώνες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στις 21 και 22 Φεβρουάριου του 2015, με συμμετοχή των καλύτερων αθλητών και αθλητριών του κόσμου, αλλά και την πιθανή τηλεοπτική κάλυψη του μεγαλύτερου αθλητικού δικτύου στον πλανήτη, του Eurosport.

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της ελληνικής επιτυχίας, σημειώνεται πως θα ήταν η  πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι αγώνες θα πραγματοποιούνταν σε κάποιο βουνό εκτός των Άλπεων.

ca
Η επίσημη ανακοίνωση για την ακύρωση των αγώνων στον Όλυμπο, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας

ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ;

Όπως εξηγούν στο onlarissa.gr τοπικοί φορείς της Λάρισας που ενεπλάκησαν ενεργά στην υπόθεση, για την διεξαγωγή του αγώνα η Ελληνική ομοσπονδία  ορειβασίας όφειλε να καταβάλει στην παγκόσμια ομοσπονδία το ποσό των 24.000 ευρώ για συγκεκριμένες δαπάνες (χρηματικά έπαθλα νικητών, anti-doping controls κ.α.), ενώ η προθεσμία καταβολής του ποσού ήταν μέχρι τη μέρα διεξαγωγής  του αγώνα, δηλαδή μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2015.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επιχορήγησε την ελληνική ομοσπονδία με 18.000 ευρώ ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η παγκόσμια διοργάνωση. Ωστόσο, ουδείς φαίνεται πως σκέφθηκε το “κατεπείγον” της υπόθεσης και η συγκεκριμένη εγγραφή στον προϋπολογισμό μεταφέρθηκε στο επόμενο έτος, δηλαδή στο 2015. Αυτό πρακτικά σήμαινε, πως οι έλληνες διοργανωτές δε θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεσή τους στα χρήματα μέχρι την προαναφερθείσα προθεσμία.

Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης να αποστείλει επιστολή στην παγκόσμια ομοσπονδία και να ζητάει τη ματαίωση του αγώνα!

Μεσολάβησαν διεργασίες με την παγκόσμια ομοσπονδία να δείχνει ευελιξία στην πληρωμή του ποσού, αλλά η ελληνική πλευρά, δείχνοντας προφανώς δυσπιστία στις δεσμεύσεις της γενικής γραμματείας αθλητισμού, δεν μπόρεσε να βρει τη χρυσή τομή.

Ακολούθησαν από τοπικούς παράγοντες της Λάρισας και της Ελασσόνας παρεμβάσεις προκειμένου να “σωθεί” η παρτίδα, αλλά ήταν ήδη αργά. Το αίτημα για απ’ ευθείας χρηματοδότηση από τοπικούς φορείς δεν έγινε αποδεκτό από την παγκόσμια ομοσπονδία, λόγω του καταστατικού λειτουργίας της.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω ιστορίας; Αφενός ένα μεγάλο τουριστικό και αθλητικό γεγονός για την περιοχή της Λάρισας να πάει… στράφι και φυσικά η Ελλάδα και ο Όλυμπος να εκτεθούν στα μάτια χιλιάδων ανθρώπων μέσω της πρωτοφανούς ανακοίνωσης της παγκόσμιας ομοσπονδίας που ακύρωσε τους αγώνες στη χώρα μας και τους μετέφερε στις γαλλικές Άλπεις!

Οι ευθύνες είναι πολλές και πρέπει να αναζητηθούν όχι μόνον στην κεντρική εξουσία αλλά και στους τοπικούς φορείς. Κάναμε άραγε ότι χρειαζόταν για να πάρουμε μία τόσο σημαντική διοργάνωση για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, αλλά και να αποφύγουμε την παγκόσμια ταπείνωση της ακύρωσης;

(Σ.Σ. Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι πως λόγω της μη έγκαιρης ματαίωσης των αγώνων, ίσως να χρειαστεί η χώρα μας να καταβάλλει τελικά τα χρήματα, ασχέτως αν η διοργάνωση δεν έγινε στον Όλυμπο…)

nesroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις