ΛΑΡΙΣΑ

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2015 στο δήμο Ελασσόνας

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε, μετά από τη σχετική συζήτηση και διαδικασία, ο προϋπολογισμός του δήμου Ελασσόνας για το έτος 2015.

«Στόχος μας είναι, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής μας, να παρέμβουμε στην κοινωνική πραγματικότητα και όχι να διαχειριστούμε μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση», τόνισε, στην εισαγωγική του ομιλία ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο οποίος προηγουμένως είχε αναφερθεί στο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο σχεδιάστηκε ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός

Πιο αναλυτικά στην παρέμβασή του ο κ. Ευαγγέλου υποστήριξε:

«Όπως όλοι σας γνωρίζετε ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ή θα έπρεπε να είναι έτοιμος σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αφού εμείς, όπως και κάθε άλλη νέα δημοτική αρχή σε ολόκληρη τη χώρα ανέλαβε το τιμόνι του δήμου μόλις το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το αναφέρω αυτό γιατί θέλω να καταδείξω το πασιφανές: πως ο πρώτος ολοκληρωμένος δικός μας προϋπολογισμός θα είναι αυτός του 2016.

Το δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω και να περιγράψω κύριοι συνάδερφοι είναι το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κατατίθεται ο σημερινός προϋπολογισμός.

Ο προϋπολογισμός του δήμου Ελασσόνας για το 2015 αφορά μια κρίσιμη χρονιά για τη χώρα. Μια χρονιά η οποία μπορεί να ξεκινήσει με εκλογές και πολιτικές ανακατατάξεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών του. Αφορά μια χρονιά η οποία είναι συνέχεια των πέντε προηγούμενων τα οποία χαρακτηρίστηκαν από λιτότητα και εφαρμογή πολιτικών οι οποίες δημιούργησαν τεράστια οικονομικά προβλήματα σε οικογένειες και επιχειρήσεις.

dimotiko symboylio elassonas2

Μέσα σ’ αυτό ακριβώς το κοινωνικό πλαίσιο και στο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης λαμβάνει διαφορετικά χαρακτηριστικά και προτεραιότητες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει υποχρεωτικά να δημιουργήσει το προστατευτικό εκείνο πλέγμα που θα συγκρατήσει τους κραδασμούς που προκάλεσαν και προκαλούν οι κεντρικές πολιτικές.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, εκ των πραγμάτων, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, είναι αν και κατά πόσο η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να επιτελέσει το καθήκον της.

Αν και κατά πόσο έχει την οικονομική αυτοτέλεια η οποία να της επιτρέπει τον σχεδιασμό και την κοινωνική παρέμβαση με γνώμονα και στόχο την ανακούφιση των πολιτών οι οποίοι δοκιμάζονται από την τεράστια κρίση.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι πως το πλαίσιο στο οποίο καλείται να δράσει κάθε νέα δημοτική αρχή είναι ασφυκτικό και έχει δομηθεί με χαρακτηριστικά την μείωση των πόρων που διαθέτει η κεντρική διοίκηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, την μείωση των προνοιακών επιδομάτων αλλά και μια πίεση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Επίσης, το όλο σκηνικό ολοκληρώνεται με την εποπτεία από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ενός θεσμού το οποίο δεν δρα απλώς συμβουλευτικά, αλλά παρεμβατικά, και μάλιστα στα όρια της αντισυνταγματικότητας, αφού ως γνωστόν το ελληνικό σύνταγμα προβλέπει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, η νέα δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα.

Στόχος μας, με τον προϋπολογισμό του 2015, είναι από τη μια να επιμείνουμε στον εξορθολογισμό των δαπανών και από την άλλη να στηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, ειδικά όλους αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι στην διαβούλευση που θα αρχίσει σύντομα και στην οποία θα κληθείτε όλοι να καταθέσετε τις προτάσεις σας, και η οποία θα αφορά τον σχεδιασμό και την κατάθεση του νέου πενταετούς επιχειρησιακού σχέδιο του δήμου Ελασσόνας, θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε αναλυτικότερα και πιο ουσιαστικά για τους στόχους και το όραμα της νέας δημοτικής αρχής και για το πώς φανταζόμαστε τον δήμο Ελασσόνας τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα και πριν ακούσουμε αναλυτικά το τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 θα ήθελα απλώς να υπογραμμίσω ότι στόχος μας είναι, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής μας, να παρέμβουμε στην κοινωνική πραγματικότητα και όχι να διαχειριστούμε μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις